Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: På pappret ser det väldigt bra ut, vilket gör mig lite misstänksam

Manchester United har gjort klart med sommarens andra storvärvning i form av Raphaël Varane, som ansluter till klubben från Real Madrid. Här går vi igenom redaktionens tankar om affären.

Manchester United har i veckan gjort klart med Raphaël Varane från Real Madrid. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Det känns fantastiskt. Varane och Harry Maguire borde bilda ett utmärkt mittbackspar.

Peter A Lilja: Det känns helt klart bra med tanke på insläppta mål och skakigheten på fasta situationer mot oss förra året. Debatten om duon Lindelöf/Maguire har dock stundtals varit knepig. Några har t.o.m. uttryckt att de ser ut att vara ”ovänner” och satt det i samband med den stundtals svajiga defensiven. Jag tror såklart mer på att de inte fungerat fullt ut ihop men ändå gjort det bra.

Jonathan Gren: Dundervärvning. Enligt mig så behövde man en ny mittback jämte Maguire och jag tror inte att det finns någon som är mer perfekt än Varane.

Elias Hallström: Att det är en väldigt tydlig signal på att United menar allvar. Inte positionen jag skulle förstärkt på i första hand men när en sådan här möjlighet dyker upp är det omöjligt att inte ta den.

Gustav Brinck-Larsen: Spontant känns det fantastiskt. En erfaren mittback i världsklass i sina bästa år, hur ofta lyckas man värva in något sådant egentligen?

Marcus Beijar: Jag kanske inte använder ordet ”otroligt”, men det är inte långt ifrån. Man har blivit så van med att United inte landar den här typen av värvningar att man är smått chockerad. Värvningen som sådan är dock mycket bra och välkommen.

Varane hade ett år kvar på kontraktet med Real Madrid och United uppges nu betala 34 miljoner pund i övergångssumma. Tycker du att det är rimligt?

Mikael Österdahl: Att han bara hade ett år kvar sänker förstås övergångssumman men jämfört med vad andra mittbackar går för så ser det ut som en väldigt bra affär för United.

Peter A Lilja: En värvning av denna kaliber bör nog anses vara värt det!

Jonathan Gren: Nej det tycker jag inte. Man skulle ha behövt betala mer enligt mig. Att få en av de bästa mittbackarna i världen för den summan är galet bra gjort från Uniteds sida.

Elias Hallström: Känns väl ganska rimligt. Det är ingen jättesumma men om man då beaktar kontraktslängden och att han inte var villig att diskutera ett nytt kontrakt med Real Madrid, så tycker jag det känns rimligt.

Gustav Brinck-Larsen: Ja jag landar nog på att det är just rimligt (sett till hur fotbollen och dess ekonomi fungerar). Har sett det skrivas om att priset gör det till ett kap, men så långt tycker jag inte vi skall gå i och med att han bara hade ett år kvar i Madrid.

Marcus Beijar: I dagens fotboll är det väl det. Som allt har utvecklats kan jag tycka det är snudd på billigt, speciellt sett till vilken typ av spelare det är som kommer in.

Mittbacken har vunnit allt som går att vinna på klubblagsnivå och på meritlistan finns även ett VM-guld med Frankrike. Hur högt rankar du den här värvningen?

Mikael Österdahl: Det är en vinnare vi får in och vinnare är något som den här truppen behöver. På pappret ser det väldigt bra ut, vilket ju gör mig lite misstänksam. Det är inte likt Manchester United att agera smart.

Peter A Lilja: Jag rankar den högt. Han är ingen offensiv stjärna men oerhört pålitlig bakåt och har få kort på sig under säsongerna.

Jonathan Gren: Extremt högt. Jag rankar den högre än Sancho-värvningen eftersom att det var en position som man verkligen behövde uppgradera.

Elias Hallström: Prestigemässigt en av de största United gjort sedan typ Angel di Maria. Nej, jag vill helst inte nämna hans namn men han var en av de absolut bästa i världen när United värvade honom. Varane tillhör en av världens bästa på sin position.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tycker ju inte vi såg katastrofala ut på mittbackspositionerna tidigare, jag tillhör den grupp som tror att man kunnat vinna ligan med Lindelöf och Maguire. Men ändå, det är en mittback på högsta nivå, och den gör att vår mittbacksuppsättning nu är i absolut världsklass.

Marcus Beijar: Högt. Sedan stod väl stjärnorna rätt också. Varane hade ett år kvar på kontraktet och ville inte förlänga, vi behövde en mittback. Ibland behöver man ha flytet också. Den blir kanske än större då man betänker att det är första gången sedan Jaap Stam som United hämtar en färdig mittback från kontinenten.

Han ska själv ha sagt att han var sugen på en ny utmaning i karriären och att United i princip var det enda alternativet han var beredd att överväga. Om sant, hur betydelsefull är en sådan signal från en spelare?

Mikael Österdahl: Med meritlistan han har kommer förstås en fråga om hur det är med motivationen. Stämmer det att han verkligen vill till United är det förstås oerhört viktigt. Just den biten är också något som Solskjaer tycks värdera högt.

Peter A Lilja: Om sant, väldigt bra såklart. Vi behöver spelare som kan känna passion för klubben de kommer till.

Jonathan Gren: Väldigt betydelsefull. Manchester United ska vara spelares förstaval, vilket dock inte har varit fallet sedan Sir Alex lämnade. Förhoppningsvis är detta en indikation att vi där påväg tillbaka till de tiderna.

Elias Hallström: Så klart väldigt kul och viktigt om det stämmer. Men samtidigt, Bastian Schweinsteiger kunde också bara tänka sig United. Det blev ju ingen lyckoträff (vill understryka att jag högaktade tysken något oerhört). Detta är dock annorlunda med tanke på att Varane bör vara i sin prime rent åldersmässigt.

Gustav Brinck-Larsen: Om det är sant är det en oerhört fin signal. Huruvida det faktiskt är sant, ja det får vi väl aldrig veta.

Marcus Beijar: Det är alltid svårt det där. Spelare som skriver på för nya klubbar tenderar allt som oftast ha haft just den klubben som ”enda alternativ” eller ”alltid varit en supporter”. Jag tror dock att Varane hade haft ett antal alternativ om han velat, så visst rimmar det bra för framtiden om United var hans enda alternativ.

Med Varane in, hur tror du Ole Gunnar Solskjaer väljer att formera backlinjen, och kan det innebära slutet för någon/några redan befintliga spelare i laget?

Mikael Österdahl: Förutsatt att vi inte värvar mer till backlinjen är jag beredd på att ta gift på att Wan-Bissaka, Varane, Maguire och Shaw är backlinjen som Solskjaer har tänkt sig. Med Varane har vi sex etablerade mittbackar i truppen och det är två för många. Det naturliga är att Tuanzebe går på lån och att vi fortsatt låtsas som att Jones inte existerar. Lindelöf och Bailly får finna sig i att vara reserver den här säsongen men rimligen lämnar en av dem nästa sommar.

Peter A Lilja: Nära till hands såklart att Lindelöf får mindre speltid, vilket jag lite motvilligt tror är rätt.

Jonathan Gren: Det kommer att bli ett mittbackspar bestående utav Maguire och Varane vilket skickar Lindelöf till bänken. Jag tror dock inte att det innebär slutet för honom i United då han kan vara ett värdefullt 3:e alternativ. Det känns mer troligt att det innebär slutet för antingen Bailly eller Tuanzebe.

Elias Hallström: Slutet vet jag inte men däremot väldigt mycket tuffare konkurrenssituation. Spelar Varane som vi kan förvänta oss flyttar ingen på honom. Maguire är gjuten även han. Accepterar Lindelöf ett hack ner i hierarkien? Jag vet inte. Bailly? Han är givetvis inte nära. Tuanzebe? Lån, eller sälj för en vettig peng.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tänker mig att han bildar mittbackspar med Maguire och att Lindelöf förpassas till bänken. Men med tanke på hur många matcher vi förhoppningsvis skall spela varje säsong så behöver man (minst) tre mittbackar av hög klass, och det har vi nu. Lindelöf kommer, om Solskjaer vågar rotera, få många starter ändå.

Marcus Beijar: Det blir Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire, Raphael Varane och Luke Shaw. Att Solskjaer skulle spela med tre mittbackar permanent ser jag som uteslutet. Det innebär utlåning (och på sikt slutet) för Axel Tuanzebe. Eric Bailly och Victor Lindelöf får agera reserver och det blir förstås intressant att se hur de svarar på det. Jag tror ingendera lämnar i höst i alla fall.

Vad har du för förväntningar på honom i United?

Mikael Österdahl: Att han ska komplettera Harry Maguire, bidra med vinnarmentalitet och höja nivån på vårt försvarsspel.

Peter A Lilja: De är höga, han har ett oerhört lugn och är stabil och säker. Många rankar honom som en av de bästa mittbackarna därute så vi måste ha riktigt höga förväntningar. Maguire och Varane måste bli bra, allt annat får ses som ett misslyckande.

Jonathan Gren: Extremt höga. Det är en väldigt rutinerad spelare man får in, som också har vunnit typ allt han kunnat i Real Madrid. Jag förväntar mig att han kommer in och bidrar direkt just på grund av sin erfarenhet.

Elias Hallström: Till att börja med att han så klart går rakt in i startelvan. I det avseendet är det bara upp till honom själv. Därefter att han går in och visar att han är en av världens högst aktade mittbackar. En bra, färsk, jämförelse är den med Ruben Dias och vad han gjorde med stadens andra lag. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det var men något sådant förväntar jag mig nästan.

Gustav Brinck-Larsen: Att han är med och höjer kvalitén på vårt försvarsspel ytterligare en nivå. Kan låta enkelt, men så är det.

Marcus Beijar: Att han ska gå rakt in som ordinarie mittback bredvid Maguire och göra den positionen till sin så länge han har kontrakt med United.