Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lånekollen: Summering av mellanmjölken

Lånekollen uteblev i sin vanliga form under säsongen 2020/21. Summeringen höll även den på att utebli, men landar här i en något komprimerad version. Säsongen var som den brukar för Manchester Uniteds utlånade spelare. Det var stundtals rätt okej och stundtals rätt uselt. Det fanns högt, det fanns lågt och de fanns också en hel del mellanmjölk. 

I ett normalt universum hade lånekollen utkommit varannan vecka som brukligt är. Skribenten, det vill säga jag som står med namnet underst på den här artikeln, har dock inte haft den samlade tiden som krävts för att producera nämnda koll på regelbunden basis. Betygsättningen som brukar dyka upp kring jul och säsongsslut lyser även den med sin frånvaro. Istället försöker jag tugga igenom de spelare som varit utlånade och sia lite om deras framtid.

Tanken är att lånekollen ska återuppstå i någorlunda normal form från och med säsongsstarten. Tills dess utlovas också en krönika om Manchester Uniteds lånestrategi. Om det nu finns en sådan, vill säga.

Joel Pereira, Huddersfield

Det stod rätt tidigt klart att säsongen 2020/21 skulle bli Joel Pereiras sista som kontrakterad Manchester United-spelare. Målvakten hörde till de spelare som släpptes av klubben den sista juni och sedan dess har han skrivit på för RKC Waalwijk i den holländska högstaligan. Trots att Huddersfield borde ha varit en lämplig adress för Pereira och trots att klubben gick kräftgång större delen av säsongen blev det ynka två matcher för portugisen. På de matcherna släppte han in elva mål. Det summerar det hela rätt bra. Pereira blev aldrig målvakten han spåddes bli.

Matej Kovar, Swindon

En målvakt som tog vara på sin utlåning på bästa sätt var Matej Kovar. Tjecken stod 18 seriematcher för Swindon och släppte förvisso in 35 mål, men det oaktat gav utlåningen väldigt värdefull seniorerfarenhet för 21-åringen. Kovar hann därtill spela åtta matcher med reservlaget och fick säsongen han behövde. Det är som bekant trångt om då det gäller målvakterna i Manchester United och mycket ska väl till om Kovar en dag ska bli en del av den ordinarie målvaktsbesättningen. En utlåning till en klubb på hyfsad nivå säsongen 2021/22 kunde dock stärka aktierna en aning.

Jacob Carney, Portadown

Fick sina matcher på fotbollens bakgård i Portadown. Carney spelade totalt 26 matcher på vilka han släppte in 46 mål. Hörde till spelarna som fick lämna United den 30 juni och har sedan dess skrivit på för Sunderland i League One. Med tanke på Carneys ringa erfarenhet av spel på högre seniornivå skulle det förvåna om det blev särdeles mycket speltid i a-laget där.

Max Taylor, Kidderminster

Sagan om Max Taylor i Manchester United var kanske värd ett något bättre slut än en utlåning till Kidderminster och ett kontrakt som inte förlängdes. Taylor repade efter sin cancersjukdom och nådde som bäst en bänkplats mot Astana i Europa League i a-laget. Sanningen var dock den att Taylor inte var bra nog för att spela i Manchester United, och mot den bakgrunden kunde han förstås ha fått lämna redan för ett år sedan. Har inte gjort klart med någon ny klubb, vilket i sig är ett tecken på vilken nivå det är på kunnandet.

Diogo Dalot, Milan

Det blev rätt tydligt att Ole Gunnar Solskjaer inte litade på Diogo Dalot. När Aaron Wan-Bissaka spelade så gott som alla minuter och då Brandon Williams, rent teoretiskt, fanns att tillgå fanns det inte riktigt plats för Dalot. Portugisen medverkade i totalt 33 matcher för de rödsvarta i Milano och får väl anses ha gjort en godkänd säsong. Kallades in till EM-truppen efter att Joao Cancelo testat positivt för Covid19 och får trots allt anses vara en bättre spelare nu än motsvarande tid ifjol. Hur långt det räcker? Oklart. Skulle United ta in Kieran Trippier under augusti lär Dalot få lämna permanent.

Di’Shon Bernard, Salford

Di’Shon Bernard visade att man kan ha en lyckad lånesejour även i Salford City. George Tanners totala fiasko förra säsongen gjorde att vissa farhågor fanns. Det blev dock totalt 26 matcher och två mål för Bernard som får sägas ha gjort rätt val. 26 matcher i Salford är bra mycket bättre än spel i reservlagsligan för en spelare som fyller 21 i oktober. Bernard belönades med ett nytt långtidskontrakt per den 30 juli och lånas ut till Hull. Det blir ett eldprov av rang.

Ethan Laird, MK Dons

Även Ethan Laird får anses ha gjort en fullgod säsong som utlånad. MK Dons höll förvisso till på League One-nivå, men precis som i fallet Bernard var den fotbollen att välja framom den i reservlaget i Lairds fall. Med tanke på att Laird gick på lån i januari är 24 matcher ett väldigt bra facit. Fyller 20 år i början på augusti och ses av många som ett mer sannolikt, långsiktigt, alternativ på högerbackspositionen jämfört med Diogo Dalot. Behöver dock speltid och den fås bäst som utlånad.

Teden Mengi, Derby

Teden Mengi gick på lån så sent som den 1 februari och då till Wayne Rooneys Derby. Väl där blev det nio matcher i en klubb som var på vippen att åka ur The Championship. Mengi har tränat och spelat med a-laget under försäsongen men med tanke på hur många mittbackar United har i truppen får det ses som en total lågoddsare att Mengi går på lån igen. Har kontrakt till år 2024 och ska inte skrivas av helt ur framtidsdiskussionerna, men vägen är lång att vandra.

Aliou Traore, Caen

Aliou Traore hörde till spelarna som spåddes en smått lysande framtid i Manchester United. Så blev det dock inte. Traore avslutade sin sejour i klubben med en utlåning till Caen i franska andraligan där det blev totalt 19 framträdanden (och tre i reservlaget). Det att det blev en utlåning till den franska andraligan och det att Traore inte skrivit på för någon ny klubb efter att ha släppts av United den 30 juni säger dock en del. Traore tog inte vara på den potential han hade.

Dylan Levitt, Charlton & Istra

Det blev den struliga säsong man befarade att det skulle bli när Dylan Levitt skrev på för Charlton. Klubben drogs med problem från tidig höst och efter bara fem framträdanden där bröts låneavtalet klubbarna emellan. I februari skrev Levitt så, mycket oväntat, på för Istra i den kroatiska högstaligan. Väl där blev det totalt nio framträdanden. Levitt hade nödvändigt behövt en hel säsong med regelbunden matchning på a-lagsnivå. Nu gick ett år till spillo och även Levitt bör gå på lån i höst för att bygga på karriären.

James Garner, Watford & Nottingham

Kanske den mest spännande utlåningen på förhand sett. James Garner och Watford kändes som en bra matchning och det såg inledningsvis bra ut. Efter att Xisco tagit över som manager föll Garner dock ur matchtrupperna och avtalet bröts i januari. Säsongen fortsatte med en utlåning till Nottingham där det precis som i Watford blev 20 matcher i seriespelet. Garner noterades för fyra mål under våren och får summa summarum sägas ha gjort en godkänd säsong. Steget till att bli en ordinarie truppspelare i United är dock forfarande Garners att ta och en utlåning kommande säsong får ses som nödvändig.

Andreas Pereira, Lazio

En något oväntad klubbadress men ett rätt okej slutresultat. Andreas Pereira fick medverka i totalt 26 ligamatcher i Lazio och stod för ett mål. Det i sig visar på att brassen håller en viss nivå när han väl används på rätt position. Den positionen finns dock inte i dagens Manchester United och det snygga målet mot Brentford till trots ska det mycket till om Pereira ska spela fotboll på Old Trafford kommande säsong och i framtiden, vad Ole Gunnar Solskjaer än säger. Sitter dock på en förhållandevis maffig lön, vilket gör honom rätt svårsåld.

Max Haygarth, Brentford

Lånades något oortodoxt ut till Brentfords b-lag och skrev därefter på permanent för klubben. Hör till avdelningen spelare som borde ha släppts tidigare.

Jesse Lingard, West Ham

Den kanske mest lyckade utlåningen av dem alla, både sett till vad spelaren och klubben fick. Jesse Lingard visade vad han kan i rätt miljö, med förtroende och självförtroende. Gjorde nio ligamål på 16 matcher under David Moyes och var en av ligans hetare spelare under våren. Lingard kunde och borde rimligen ha fått den speltid som Daniel James fick efter nyår, men det är rätt uppenbart att han inte är Solskjaers typ av mittfältare. Trivdes ett tag bättre i rollen som släpande anfallare men har visat sig mer mångsidig nu. Skulle kunna tänkas ha en plats som rotationsspelare i dagens United, men det är tveksamt om han är nöjd med det.

Facundo Pellistri, Alaves

In i oktober, ut i januari. Facundo Pellistri kom som en något otippad värvning under fönstret i oktober och i januari skeppades han ut på lån till Alaves för att få speltid. Väl där medverkade han i tolv ligamatcher och det ter sig inte som omöjligt att det blir ett år till i Spanien. Snäppet under Amad i rangordning bland de unga yttrarna och oddsen förbättrades inte av Jadon Sanchos ankomst.

Tahtih Chong, Werder Bremen & Club Brugge

Det började ju så bra i Tyskland för Tahith Chong. En pigg försäsong skulle ge skjutsen in i en säsong med a-lagsfotboll i Werder Bremen. Chong drog dock på sig Covid19 och under hösten blev det mindre och mindre speltid i en klubb som sladdade i tabellen. Chong bytte Bremen mot Brugge i januari och medverkade i totalt 13 matcher i Belgien. Säsongen som helhet får ses som en besvikelse för holländaren som hade behövt mer regelbunden speltid med tanke på framtiden. Ska spendera kommande säsong på lån i Birmingham, är det tänkt. Känslan är dock att Chongs tid i United tickar mot sitt slut.