Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Everton 4-0

Äntligen en lördag igen med ett mer ordinarie United än tidigare. Vi fick se ett starkt Red Devils vinna ganska lätt i detta genrep, även om motståndet kändes något tamt. Ryggraden i United levererade i första halvlek genom fina pärlor både från lagkapten Maguire och Fernandes. Andra halvlek är svårare att utvärdera efter ett större antal byten i båda lagen. 

Ryggraden levererar!

I första halvlek fick vi se fin rörelse, aggressivitet och bra passningsspel. Det är också på något sätt hjärtat i mitten som levererade. Efter att Pickford inledningsvis gjorde en ”Pickford” så var Greenwood på rätt ställe och verkar fortsätta sin fina form från slutet av förra säsongen. Att vår lagkapten därefter får sätta ett nickmål är viktigt, mycket viktigt. Vi behöver definitivt fler mål på fasta framåt under året liksom vi behöver stänga igen på fasta bakåt. Maguire hade lite fel sikte på nickarna under förra säsongen men nu hoppas vi det släpper. Att även Diago Dalot fick nicka in ett mål bådar gott i detta sammanhang. Den riktiga pärlan levererades förstås av Bruno Fernandes. På något sätt var det både förväntat och viktigt inför premiären nästa helg. Mycket vilar på Bruno och även om fler måste ta sitt ansvar så är det viktigt att vår offensiva stjärna fortsätter leverera, inte minst på frisparkar.

Några frågetecken består?

Även om vi fick se fina mål och viktiga målskyttar så hade det förstås varit bra för alla om Anthony Martial och Donny van de Beek hade funnits i protokollet i denna match. Om jag inte hörde fel fick båda goda omdömen av experter i paus, särskilt för sina rörelsemönster och passningspel på planen. Jag känner mig mer tveksam. Jag tycker fortfarande Martial såg ut att vara ovän med bollen och van de Beek fortsätter springa, slita och kasta sig utan att få så mycket ut av det. Nu är det såklart viktigt att komma ihåg att båda nyligen är tillbaka från skada och att 45 minuter i en träningsmatch inte kan ligga till grund för några särskilt avancerade omdömen. Personligen kan jag dock inte låta bli att vara lite orolig över de båda inför säsongen.

Ett svagt Everton

Everton avlutade förra säsongen svagt med tre vinster på de sista 13 omgångarna och verkar inte riktigt vara i form ännu. De har som vi tidigare skrivit endast spelat två träningsmatcher innan dagens match och vi förmodar att laget behövde en genomkörare idag. Utan viktiga Richarlison och Dominic Calvert-Lewin hade Everton svårt att skapa tillräckligt bra lägen, även om de skapade några fina lägen i andra halvlek. Everton kommer behöva bli bättre och det tror jag också att de blir. På det lilla vi såg idag är det svårt att dra några egentliga växlar alls. För nye tränaren Rafael Benítez väntar tuff kritik om Everton börjar svagt i ligan så i premiären mot Southampton hemma nästa lördag bör det se annorlunda ut.

Harrys år

Om jag får önska mig något så hoppas jag säsongen 2021/2022 blir den säsong där Harry Maguire-mobben tystnar helt. Kritiken mot vår lagkapten har varit stor under hans första år i United. Som jag skrivit i en krönika så tycks ”vissa kräva att hans 2610 minuter i PL förra säsongen ska vara helt fria från misstag. Eftersom han kostade en miljard bör vi nästan kunna kräva minus tre misstag per match”. Jag har i flera sammanhang försvarat Maguire med saklig statistik som visar sitt tydliga språk, Maguire är en av de bästa mittbackarna ligan. Konstruktiv kritik är alltid bra, men glåpord och hån baserat på svag argumentation är aldrig särskilt övertygande. I år tror jag Harry tar nästa steg och gör fler mål och bidrar med fler öppnande passningar framåt. Tillsammans med vår förväntade förstärkning från Frankrike tror jag det kan leda riktigt långt…