Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Louis van Gaal, 70 år!

Sommaren 2014 trädde en av de mest karismatiske fotbollstränarna i modern tid in i Manchester United och skulle rädda vad som räddas kunde efter David Moyes dikeskörning. Med facit i hand blev utfallet inte det mest effektfulla, men om det var något Louis van Gaal gjorde, då var det att engagera och väcka känslor. Idag gratulerar vi den 70-årige demontränaren, som på ett eller annat sätt satte något slags avtryck på oss alla under tiden i England. 

Det finns ämnen eller personen alla kan ha en åsikt om. För den någorlunda fotbollsintresserade varelsen är Louis van Gaal en person som de allra flesta säkerligen har en åsikt, eller åtminstone en uppfattning, om.

Den profetian blir inte mindre befogad om holländaren varit en del av just ditt lag.

Som bekant fanns det en period för inte särskilt länge sedan då dagens födelsedagsbarn var en del av Manchester United. Det var måhända inte den mest lyckosamma tiden vare sig van Gaal eller United upplevt, och sällan bjöds det på underhållning ute på planen. Det var å sin sida något den gode holländaren kompenserade för när saker och ting inte stod på spel under 90 minuter.

Självklart kan vi prata om van Gaal och hans tränargärning och de taktiska aspekterna. Hur han skruvade på små detaljer för att få ut någonting större. Det är emellertid ett kapitel som inte gör sig när vi ser tillbaka på hans tid i United.

2016 gav han oss en titel i FA-cupen. Men frågan är om den överträffar den underhållning han gav oss under de två år han befann sig på engelsk mark. Jag tror inte det.

Han var en skojare, inte minst på presskonferenser och intervjuer i samband med matcher. Det var ofta en hårfin linje mellan vad som skulle uppfattas som skämt kontra allvar hos betraktaren.

“A lot of times I used the word horny to my players,” hävde van Gaal ur sig under en presskonferens, med Juan Mata, av alla personer, bredvid sig på podiet.

“It’s true,” påpekade holländaren, med en nästan obehaglig och påtryckande blick, som borrade in i Matas ögon. Spanjoren själv visste givetvis inte vad han skulle säga, utan svarade bara med ett obekvämt leende.

Inte sällan spelade van Gaal ett spratt med journalistkåren. Han kunde sitta där framme ensam och möta en hel styrka men han hade likväl övertaget på dem. Ena gången kunde du som journalist få en salva emot dig, andra gången kunde han vara den där glada farbrorn på oförskämt bra humör. Det gick liksom aldrig att läsa av honom.

Listan kan göras lång på vilka ytterligare dårskaper van Gaal stått för. Mike Smalling, sexmasochism, alla hjärtans dag, fat man, för att nämna några uppseendeväckande händelser. Har ni inte sett eller hört om dem föreslår jag en snabb googling, eller att ni kikar på videon ovan. Det är fem väl investerade minuter för den som känner för att dra på smilbanden, eller för den delen lägga sig med ansiktet rätt ner i skämskudden.

När jag ser tillbaka på hans tid i Manchester United och den fotbollsgärning han uträttade, kan jag inte direkt påstå att jag minns den med glädje. Han tog visserligen tillbaka klubben till Champions League efter sin första säsong genom att komma på fjärde plats.

Han hade en stor skara fantastiska fotbollsspelare att jobba med under sina två år, inte minst det första. Där fanns Wayne Rooney, Robin van Persie, Radamel Falcao, och Angel di Maria, för att nämna några.

Hans föregångare David Moyes kunde bevisligen inte hantera en grupp innehållandes så många och stora egon. Det kunde däremot van Gaal. Problemet var bara att fotbollen han ville spela inte klaffade med Manchester Uniteds konstitutiva sätt att se på, och spela, fotboll.

Något han däremot lyckades med, och som i stället korresponderar med klubbens traditioner, var att ge ungdomar chansen.

Marcus Rashford hade med största sannolikhet spelat A-lagsfotboll i United idag, med eller utan van Gaals hjälp, men tacka vet jag holländaren för vi har en sådan spelare, och inte minst människa, som just Rashford i klubben idag.

Ni minns säkert 23-åringens debut. Två mål i Europa League hemma mot Midtjylland och som pricken över i:et även två mål hemma mot Arsenal ett par dagar senare. Just det, ni vet den matchen när van Gaal bjöd på underhållning som bara han bemästrar.

Arsenalspelarna hade fallit lite väl enkelt under matchen, ansåg den dåvarande Unitedtränaren, och till slut rann också bägaren över. Van Gaal är minst sagt frispråkig, men han är inte heller blyg när det gäller att också visa vad han tycker och känner.

I stället för att minnas speciella matcher med van Gaal vid rodret, handlar det i stället för egen del att minnas de speciella händelserna med honom som huvudrollsinnehavare.

Jag har inget riktigt favoritögonblick med holländaren. Det är nog snarare så att alla hans uttalanden, fadäser, och fullträffar är favoriter.

Han hade en kort brinntid i Manchester United och kanske är det därför svårt att i efterhand ge honom något riktigt och rättvist omdöme.

Men en sak är i alla fall säker – Louis van Gaal satte något slags avtryck på oss alla.

Louis Van Gaal

Grattis på 70-årsdagen, Louis van Gaal!