Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2021/22, del 1

Manchester United v Leeds United - Premier League

På lördag sparkar Manchester United igång säsongen 2021/22 och gör så hemma mot Leeds av alla motstånd. Det är med spänning vi ser fram emot vad laget har att erbjuda den här säsongen, inte minst med tanke på de nyförvärv som gjorts, att Ole Gunnar Solskjaer kritat på ett nytt avtal med klubben, och självklart också att det kommer finnas publik på läktarna igen. 

Väntan är snart över. Premier League drar igång till helgen och snart får vi se Manchester United spela fotboll! Hur spänd är du på säsongen som stundar?

Mikael Österdahl: Det ska förstås bli väldigt roligt. Framför allt nu när det ser ut som att fotbollen äntligen ska spelas inför publik igen.

Peter A Lilja: Jag kände mot Everton att säsongen är nära nu. Det ska bli riktigt intressant och kul att se PL igen. Så lagom spänd alltså!

Jonathan Gren: Nu går man ju bara och räknar ner dagarna. Jag är så otroligt spänd på denna säsongen, och mycket av det har nog och göra med att man faktiskt visat någon form av ambition att försöka utmana om PL-titeln.

Elias Hallström: Jag är väldigt sugen på att det ska dra igång nu. Det kryddades ytterligare lite i och med genrepet mot Everton, där spelet stundtals såg lovande ut, plus att det fanns mycket folk på läktarna.

Gustav Brinck-Larsen: Mer taggad än på länge! En ganska bra säsong att bygga vidare på, två riktigt fina värvningar in, en försäsong som i grunden känts ganska positiv med ett lag i harmoni. Jag tycker det finns anledning till tillförsikt.

Marcus Eriksson: Ruskigt spänd faktiskt! Känns lite skönt att det varit ett break, men nu börjar suget efter den riktiga fotbollen bli riktigt stort. Väldigt kul att vi har Leeds i första omgången också, blir en rivstart på säsongen.

Marcus Beijar: Hyfsat spänd. Mer spänd än jag var då säsongen skulle börja i oktober ifjol, men jag har ännu inte ruskat av mig det där täta matchandet från förra säsongen som kryddades med ett EM.

Björn Appelgren: Väldigt, med två (än så länge) stora nyförvärv höjs förväntningarna på Ole.

Vad har du för förväntningar på United?

Mikael Österdahl: Jag förväntar mig att vi ska slåss om titeln långt in på våren, gå vidare från gruppspelet i Champions League och ta hem minst en pokal.

Peter A Lilja: De är höga som alltid och i år räknar vi med längre avancemang i CL och en titel i bästa fall. I första hand förväntar jag mig dock ett bättre försvarsspel och färre insläppta mål. Det i sig borde leda till något bättre än förra året.

Jonathan Gren: Dom är höga. En titel är ett måste. För tillfället så skulle en säsong där man vinner FA-cupen och verkligen utmanar om PL-titeln vara godkänd. Om man också får in en defensiv mittfältare så går kraven upp en del.

Elias Hallström: Att man är med och utmanar på allvar i de turneringar man deltar i. En titel tycker jag även bör vara ett minimikrav.

Gustav Brinck-Larsen: Att laget fortsätter utvecklas och nu är med och utmanar ordentligt om ligatiteln. Vi skall inte sitta i december/januari/februari och känna att säsongens titelkamp är över.

Marcus Eriksson: Att de är ett bättre fotbollslag än vad de var förra säsongen. Det har jag väl egentligen som förväntning inför varje ny säsong. Men i år lite extra mycket. Det känns som den här truppen är tillräckligt talangfull för att ta ytterligare kliv. Både resultatmässigt och spelmässigt.

Marcus Beijar: Det här är också svårt. Jag vill ju säga “utmana om ligatiteln”, men jag vågar inte riktigt tänka den tanken ändå. Jag förväntar mig dock en titel och en icke försämrad ligaplacering.

Björn Appelgren: Det är dags att utmana om titlar på riktigt och i alla fall vinna någonting.

Duger truppen till att utmana om titeln?

Mikael Österdahl: Det tycker jag absolut att den gör. Vi har en bra bland av etablerade världsstjärnor, högklassiga talanger och pålitliga breddspelare. Några positioner är emellertid fortsatt ett frågetecken, framför allt saknar vi en högklassig defensiv mittfältare och trygghet i form av en självklar förstamålvakt. Vidare är bredden på ytterbackspositionerna för dålig.

Peter A Lilja: Denna fråga är riktigt svår men om fokus är på ordet duger så absolut. Därifrån behövs både lite tur med skador och annat för att ta titeln.

Jonathan Gren: Tror att man behöver en defensiv/hållande mittfältare för att verkligen ha en chans på titeln.

Elias Hallström: Tudelad. Utmana? Absolut. Vinna? Nja. Truppen i sig håller inte. Det gör däremot den bästa startelvan. Problemet är att samma elva naturligtvis inte kommer kunna spela varje match.

Gustav Brinck-Larsen: Ser man till Citys trupp är ju svaret egentligen ett tydligt nej, då världens dyraste tränare ju mer eller mindre har två elvor som skulle vara favoriter till att vinna titeln. Men vi är inte lika många mil efter i truppbygge som förra säsongen, så det skall inte vara omöjligt att utmana.

Marcus Eriksson: Ja, det tycker jag. I alla fall vara med och fightas långt in i säsongen. Om den är tillräckligt bra till att vinna är jag osäker på. Då krävs det ytterligare förstärkning i form av en defensiv mittfältare av hög klass. Tror jag.

Marcus Beijar: Jag vill ju säga ja, men det är i så fall med mycket tvekan. Truppen kanske räcker, men gör managern det? Svårt.

Björn Appelgren: Jag är rädd att vi (än så länge) saknar det defensiva mittfältsankaret som tar hela laget till näsa nivå. Vi behöver en spelare som från sin mittfältsposition ingjuter lugn i backlinjen, får de som ska pressa att pressa rätt och kan sätta igång spelet med noggrannhet som vi saknat ett tag.

Vad utgör en godkänd säsong, enligt dig?

Mikael Österdahl: Säsongen är godkänd om laget uppfyller mina förväntningar.

Peter A Lilja: Slutspel i CL, topp-4 och betydligt bättre försvarsspel känns som minimum. En titel bör väl egentligen komma på plats med tanke på värvningarna, men som Ole brukar säga, prestation är viktigast.

Jonathan Gren: Minst en titel samt en PL-säsong där man är riktiga utmanare, alltså typ har chansen att vinna med 2-3 omgångar kvar.

Elias Hallström: Går väl lite i linje med förväntningarna. Man måste vara med och utmana på allvar och visa att United är en klubb som alla andra lag fruktar.

Gustav Brinck-Larsen: Ganska samma som förväntningarna. Vi skall vara med och utmana om titeln, det är för mig prio ett. En cuptitel hade ju inte suttit fel heller, om det inte blir nån ligatitel.

Marcus Eriksson: Som sagt tycker jag att vi minst ska vara med och fightas om ligatiteln långt in i säsongen. Dessutom måste vi vinna en titel i år. Det är dags för en titel nu, om laget återigen går titellösa från en säsong blir det svårt att kalla den godkänd.

Marcus Beijar: Ett utvecklat spel, förmågan att spela bort enklare motstånd, en titel.

Björn Appelgren: På riktigt utmana om PL-titeln, och vinna något annat.

Det finns en mängd stora namn i truppen, däribland nyförvärv i form av Jadon Sancho och Raphaël Varane. Vilka tror du blir nyckelspelare för United den här säsongen

Mikael Österdahl: Maguire, Bruno och Rashford är våra viktigaste spelare. Nyckeln till hur det går för United under säsongen är emellertid hur målvakten, Varane, Paul Pogba och Sancho sköter sig.

Peter A Lilja: Som alltid står jag upp för Maguire som jag tror tystar vissa kritiker i år. Varane känns också het och vi får därför en bättre defensiv säsong överlag. Bruno är där också såklart.

Jonathan Gren: Tror att Varane kan bli en riktig nyckelspelare. Jag var en av dem som verkligen tyckte att vi behövde en ny mittback och med Varane så tror jag att vårat spelsätt kan ändras till ett mycket mer offensivt.

Elias Hallström: Finns egentligen bara två utpräglade nyckelspelare i min bok och det är Harry Maguire och Bruno Fernandes. De är oumbärliga för att laget ska fungera i bägge riktningarna. Det går givetvis att klara sig utan dem i den enstaka matchen men inte i längden.

Gustav Brinck-Larsen: Utöver de självklara (Bruno Fernandes, Harry Maguire och några till) är det viktigt att Dean Henderson fortsätter sin utveckling och blir en nivå bättre. De Gea lär ju inte göra det, och vi behöver en målvakt av världsklass.

Marcus Eriksson: Oj, vilken svår fråga. Bruno Fernandes, Paul Pogba och Harry Maguire är solklara nyckelspelare. Sedan är det svårt, men hela centrallinjen blir så klart väldigt viktig. Alltså Dean Henderson (jag utgår från att han startar, allt annat vore en katastrof) och så den spelare som spelar centralt i anfallet. Lutar väl åt Edinson Cavani, men inledningsvis kan det bli Anthony Martial eller Mason Greenwood. Luddigt svar men har svårt att pinpointa fler tydliga nyckelspelare på förhand. Jadon Sancho och Raphaël Varane kommer så klart att bli det allt eftersom, men det tar tid att anpassa sig till Premier League.

Marcus Beijar: Det har väl att göra med att jag inte vill ha för stora förväntningar på nyförvärven som sådana som jag brasklappar och säger Harry Maguire och Bruno Fernandes. Visst, jag tror att Sancho och Varane kommer att vara bra, men jag vill tro att de med mer rutin i klubben är än större nyckelspelare.

Björn Appelgren: Hoppas Varane kommer in i det snabbt och blir en av nyckelspelarna. Sancho mer svårbedömd. Tror att Cavani kommer bli oerhört viktig om vi ska få ett mer varierat och inte lika sönderläst anfallspel. Men den riktiga nyckelspelaren är inte värvad än (den defensiva mittfältaren). Hyser fortfarande lite hopp om att en mer offensiv Pogba äntligen kan blomma ut också, men är samtidigt trött på alla flyttrykten runt honom.

Tror du någon ungdomsspelare kommer få sitt genombrott?

Mikael Österdahl: Rashfords inledande frånvaro öppnar en försvinnande liten lucka för Anthony Elanga. Jag tror att Hannibal skulle få sitt genombrott om han fick tillräckligt med speltid. Men med tanke på hur lite han spelat under försäsongen kan jag inte se det ske. Och det är väl kruxet överlag, jag tror inte att talangerna får tillräckligt med speltid.

Peter A Lilja: Ja, Shoretire ligger där och lurar.

Jonathan Gren: Känns som att Elanga ligger närmast till hands där. Vi har redan fått se honom göra mål i PL, och han har ju fortsätt att visa fin form i träningsmatcherna. Med Rashford ute så skulle han kunna vara ett riktigt farligt alternativ att slänga in vid behov.

Elias Hallström: Det är klart att man hoppas på en sådan som Anthony Elanga men samtidigt tror jag att det är för tidigt än. Jag ser gärna att han stannar i United den här säsongen och får sina inhopp och cupmatcher emellanåt men något genombrott tror jag knappast på.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, det är osannolikt. Uniteds prio nu är ju att ta sig tillbaka till toppen genom att utveckla de som redan är med i seniorlaget, och att värva in färdiga spelare. Att satsa på ungdomsspelare nu är helt enkelt inte rätt läge, även om så klart spelare som Elanga, Shoretire, Garner och Hannibal kan få någon match här och var om de inte blir utlånade allihop. Men ingen ungdomsspelare kommer medverka regelbundet i A-lagsmatcher.

Marcus Eriksson: Anthony Elanga, om han nu klassas som ungdomsspelare. Borde få vara kvar i truppen och inte lånas ut, tycker jag. Har visat gång på gång att han kan bidra redan nu. Kan spela på både kanterna och centralt. Är målfarlig, snabb och teknisk. Borde absolut gå före Daniel James som jag tycker borde lämna.

Marcus Beijar: Det finns väl egentligen en som kan få det, Anthony Elanga. Jag tror faktiskt inte Solskjaer lånar ut honom och då finns ju chansen.

Björn Appelgren: Med Rashford skadad inledningsvis kan man väl hoppas att Elanga får lite fler minuter, men genombrott vet jag inte. Övriga lovande kommer nog få speltid, men det är långt till ett genombrott och truppen är ganska fullsmockad med spelare som kanske lite står i vägen.

Vi ska även spela Champions League i år igen. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Att det nu är dags att glida igenom gruppspelet tämligen smärtfritt.

Peter A Lilja: Med en starkare offensiv går vi längre än senast. Därefter krävs att offensiven är minst lika bra som förra säsongen för att ta oss till säg semifinal.

Jonathan Gren: Manchester United ska alltid spela Champions League. Denna säsongen så måste man dock ta sig mycket längre än förra säsongen.

Elias Hallström: Så klart väldigt roligt. Så länge man inte hamnar i en “dödens grupp” ska det inledningsvis bara vara en transportsträcka fram till slutspelet. Det är ju egentligen då det roliga börjar på riktigt.

Gustav Brinck-Larsen: United skall spela Champions League varje år, och gå till slutspelet varje år. Det är dags att börja visa det nu.

Marcus Eriksson: Viktigt och kul. Vi måste gå vidare från gruppen, allt annat vore ett fiasko. Bara vi undviker Europa League igen, ofantligt trött på den turneringen.

Marcus Beijar: Det är som det ska vara, förstås. Sedan gäller det ju att ta vara på det också, inte göra en dålig match i Turkiet och rasera ett annars bra gruppspel med det.

Björn Appelgren: Roligare än EL såklart. Vi slarvade ju bort CL i Turkiet förra säsongen så vi bör vara taggade att gå längre.

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League

Hur långt tror du United tar sig i europacupspelet?

Mikael Österdahl: Dubbelmöten i Champions League är så slumpartade (både sett till lottning och prestation på matchdagen) att det känns meningslöst att gissa. Vi kan besegra alla men vi kan också förlora mot de flesta som går vidare från gruppspelet.

Peter A Lilja: Jag kör på kvartsfinal i CL.

Jonathan Gren: Kvartsfinal säger jag men tror att vi skulle kunna ta oss till semi med en bra lottning.

Elias Hallström: Det här med transportsträcka är ju i och för sig en ganska naiv tanke. Vem försöker jag lura? Det blir givetvis en tredjeplats i gruppspelet och sedan tillbaka till vår älskade Europa League-turnering…

Gustav Brinck-Larsen: Beror så klart på lottningen, men vi skall minst till slutspelet och väl där kan vad som helst hända.

Marcus Eriksson: Jag tror att vi går långt, men inte hela vägen. Semifinal i Champions League säger jag.

Marcus Beijar: Till kvartsfinal.

Björn Appelgren: Hyfsat långt ändå. Men svårbedömt. Bör nå slutspel, annars är det uselt.

United har slagit på stort hittills under transferfönstret. Är du nöjd med klubbens agerande så här långt?

Mikael Österdahl: I meningen att vi förhoppningsvis har fyllt två av tre stora hål i startelvan så får det anses vara bra hittills. Framför allt om vi beaktar hur andra klubbar har agerat. Men om det inte blir mer så kommer jag inte vara så värst nöjd när transferfönstret stänger.

Peter A Lilja: Det känns bra särskilt med Varane tycker jag. Mer stabilitet i defensiven är nyckeln till framgång. Kanske borde Sancho vara än mer intressant men här finns vissa farhågor att succén uteblir som jag ser det. Hoppas jag har fel.

Jonathan Gren: Ja det är jag. Man behöver fortfarande en defensiv mittfältare för att detta fönster ska vara en succé. Men så som vi har agerat detta fönster är hur vi ska agera i varje fönster. Är fortfarande rädd för att detta är en engångsgrej från Glazers för att flytta fokuset från Super League-kaoset.

Elias Hallström: Alltså, med tanke på att vi har kunnat räkna in Sancho så pass länge är det en affär jag har tagit ganska mycket för givet. Därmed är det bara Varane som verkligen tog mig på sängen. Den värvningen är riktigt stark. Men, jag anser likväl att man förstärkt på positioner som inte är högst på priolistan. Så länge en defensiv mittfältare inte kommer in kan åtminstone inte jag känna mig helt nöjd. För, att värva stora namn kan ju givetvis en klubb av Manchester Uniteds dignitet men det handlar om att göra det på rätt sätt också, att se till behovet i första hand.

Gustav Brinck-Larsen: Är en värvning vi haft på känn i över ett år och en mittback som mer eller mindre dök upp framför Uniteds fötter till ett rimligt pris att “slå på stort”? Inte för att jag ifrågasätter värvningarna, de är riktigt bra, men en defensiv mittfältare behövs också för att jag skall acceptera att United verkligen slagit på stort.

Marcus Eriksson: Väldigt nöjd med värvningarna av Raphaël Varane och Jadon Sancho. Skönt att båda de affärerna var klara i hyfsad tid för ovanlighetens skull.

Marcus Beijar: Ja, det måste man ju vara. Både sett till hur klubben agerat under tidigare fönster och vilka som plockats in.

Björn Appelgren: Svår fråga. Både ja och nej. Ja för att man har agerat hyfsat snabbt och fått in två stora nam. Nej, för att det finns en risk att det inte kommer komma in någon defensiv mittfältare eller renodlad målskytt. Min prioordning hade varit defensiv mittfältare, en ny Cavani, mittback och (faktiskt) sist Jadon Sancho.

Önskar du mer av klubben på marknaden, såsom fler nyförvärv eller försäljningar?

Mikael Österdahl: Jag menar att en högkvalitativ defensiv mittfältare skulle kunna höja nivån på startelvan ordentligt. I tillägg behöver vi en högerback som kan avlasta Wan-Bissaka. Sen är det förstås fortfarande så att vi måste göra oss av med många spelare, antingen permanent eller på lån.

Peter A Lilja: Som jag sagt tidigare är jag knappast övertygad av Martial och Van de Beek. Någon eller båda borde nog gå. I fallet Pogba är jag ambivalent, men han kan krävas för den där titeln. En defensiv mitt in i sista sekunden vore också önskvärd.

Jonathan Gren: En defensiv mittfältare men också en del försäljningar. Man har många spelare i klubben som inte borde vara där. Man borde också sälja spelare som man kan få hyfsade pengar för, till exempel Jesse Lingard.

Elias Hallström: Det korta svaret är väl egentligen att jag önskar en defensiv mittfältare av hög kvalitet. Jag skulle även välkomna en sådan som Kieran Trippier på ytterbacken med öppna armar. Försäljningar? Ja, absolut men jag orkar inte gå in på vilka. Det räcker med att konstatera att det behövs säljas av.

Gustav Brinck-Larsen: En defensiv mittfältare av världsklass hade behövts. De vi har nu är antingen inte bra nog (Mattic) eller inte defensiva i grunden (McTominay och Fred). En toppspelare där hade gjort oss mycket gott.

Marcus Eriksson: Ja, som sagt tycker jag att vi behöver en defensiv mittfältare för att på riktigt utmana de bästa lagen i Europa. Sedan behöver United sälja och låna ut många spelare. Andreas Pereira, Daniel James, Phil Jones borde lämna permanent. Hade inte haft något emot om David de Gea också lämnar permanent faktiskt. Sedan bör en del spelare lånas ut, exempelvis Facundo Pellistri, James Garner, Axel Tuanzebe och Brandon Williams.

Marcus Beijar: Svårt att önska så mycket mer, men det är klart att man inte hade tackat nej till en innermittfältare och Kieran Trippier.

Björn Appelgren: Försäljningar finns det gott om att göra, James och Pereira främst kanske. Även Dalot. Vad gäller nyförvärv har jag nog varit tydlig i mina tidigare svar.