Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: En av Uniteds största talanger om han får vara skadefri

Manchester United v Manchester City EDS: Premier League 2

Här på redaktionen fortsätter vi att diskutera de spelare som dragit iväg på lån för säsongen. I den här kolumnen lägger vi lite mer vikt åt spännande ynglingar såsom James Garner, Ethan Laird, och Facundo Pellistri. Det blir också några rader om spelare som eventuellt inte har sin framtid Manchester United men som hittat låneklubbar. 

James Garner återvänder på lån till klubben han tillhörde förra säsongen, nämligen Nottingham Forest. Vad tycker du om det?

Jonathan Gren: Hade gärna sett Garner i Premier League istället men samtidigt så kommer han få rejält med speltid i Nottingham vilket är det viktigaste.

Marcus Beijar: Det är förstås klokt att gå på lån och Garner är en av de äldre yngre (låter som Tegnell nu) som jag faktiskt tror på. Valet av klubb är väl sådär dock. Fyra raka förluster gör att managern hänger löst och det är ju trots allt han som tagit in Garner.

Mikael Österdahl: Tryggt val med en känd miljö. Att han går in i startelvan ser jag som en självklarhet. Men spontant hade jag nog sett framför mig att han skulle gå till ett förmodat topplag i Championship eller till och med en Premier League-klubb.

Elias Hallström: Ett bra steg. Att komma tillbaka till en miljö man känner sedan tidigare är till övervägande del bara att se som positivt. En rimlig nivå för honom, där han förhoppningsvis kan ta nästa steg i sin utveckling.

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på att United saknar kvalitet på det centrala mittfältet hade ju en fotbollsromantiker som jag velat ge Garner chansen, men det är väl ett för stort steg i nuläget. Därför är en utlåning givetvis det enda rätta, särskilt som han redan gjort det bra i klubben.

Facundo Pellistri är en annan spelare som återvänder på lån till samma klubb, i detta fall Deportivo Alaves. Dina tankar om det?

Jonathan Gren: Hade hellre sett honom i en annan liga. Han fick inte heller spela jättemycket hos Alaves vilket gör mig lite konfunderad.

Marcus Beijar: Också det klokt. Jag tror ju inte att Pellistri har någon större framtid i United, men i och med att vi inte kan avskriva honom än så är det förstås vettigt med ett lån i en för honom känd miljö. Fått hoppa in hittills, men det är trots allt a-lagsminuter han aldrig skulle få i United.

Mikael Österdahl: Känns fortsatt som en märklig värvning. Någonstans tänker jag att om United verkligen trodde på Pellistri så skulle han skickas till en engelsk klubb.

Elias Hallström: Även det känns vettigt. Har egentligen inte riktigt fått någon klarhet kring värvningen av Pellistri, men en fin försäsong i United och ett lån till samma klubb igen känns ändå lovande. Blir intressant att utvärdera i slutet av säsongen.

Gustav Brinck-Larsen: Jag gillade det jag såg av Pellistri under försäsongen, men med tanke på att Solskjaer inte ens verkar se Amad Diallo som redo lär han ju ännu mindre anse att Pellistri är det. Och då är det väl utmärkt att han går till en klubb han känner lite.

Ethan Laird är ytterligare en lovande ungdom som lånats ut från United. Han har dragit till Swansea och kommer där att spela under samma tränare han hade under sin lånesejour i MK Dons förra säsongen. Dina tankar?

Jonathan Gren: Perfekt för Laird och United. Laird får chans att spela regelbunden fotboll och med tanke på hur högerbackssituationen ser ut hos United så tror jag att han har en god chans att slå sig in i A-laget nästa säsong.

Marcus Beijar: Det är ett stort steg att ta. Det är enorm skillnad på League One och Championship. Han kommer dock till en klubb vars tränare känner honom och tror på honom. Bara det är ett stort plus. Han verkar därtill ha gjort det bra sedan ankomsten, så det ska bli spännande att följa honom. Känns som om reell utmanare till Aaron Wan-Bissaka bara han får vara hel.

Mikael Österdahl: Mycket tyder på att han är handplockad av Russell Martin. Så det känns på förhand mycket positivt. Gör han en bra säsong borde det räcka till en plats i truppen nästa säsong.

Elias Hallström: Som de andra lånen verkar det finnas en tanke bakom det hela, vilket implicerar att United tror lite extra på dessa spelare. Att samme tränare (Russell Martin) vill jobba med Laird igen är inget annat än gott betyg. Swansea känns spontant som en bra miljö.

Gustav Brinck-Larsen: Om Laird kan få vara skadefri är han en av Uniteds största talanger. Av den anledningen, och att vi saknar ett högerbacksalternativ till Wan-Bissaka, hade jag hellre sett Laird kvar för att konkurrera. Jag har känslan av att han skulle kunna ta ett jättekliv om han bara fick chansen och slapp skador, förhoppningsvis visar han det i MK Dons.

Gör United rätt som lånar ut trion, eller hade du velat sett någon/några kvar i klubben under säsongen?

Jonathan Gren: Tycker man gör rätt att låna ut alla tre. Tror inte att någon av spelarna hade haft en chans att slå sig in i A-laget och då är det bättre att de får speltid någon annan stans.

Marcus Beijar: Man gör rätt som helhet. Skulle jag ha behållit någon hade det varit Garner. Sett till det centrala mittfält vi har så skulle han nog med fog ha kunnat få minuter åtminstone i ligacupen. Sedan ska det vägas mot mer speltid i Nottingham och då väger det förstås över.

Mikael Österdahl: Tycker det är rätt att de går på lån. De skulle inte ha fått någon relevant speltid i United och de är i ett skede av karriären där de behöver spela regelbunden seniorfotboll. Varken Laird eller Garner har något alls att hämta i U23 längre.

Elias Hallström: Den enda jag tycker man kan argumentera för är Garner men för hans egen skull är det mest fördelaktigt att sticka på lån och bygga på med ännu mer erfarenhet. Pellistri och Laird känns givna att låna ut.

Gustav Brinck-Larsen: Det går att argumentera att det är rätt det här året, men åtminstone Garner och Laird måste få möjligheten att slå sig in i Uniteds trupp nästa säsong, annars kan vi lika gärna sälja dem då.

Garner, Pellistri, och Laird får nog anses vara de ungdomsspelare som har störst chans att etablera sig i A-truppen på sikt. Vem tror du har störst möjlighet att lyckas?

Jonathan Gren: Skulle nog säga Garner, både för att han har kvaliteten men också då man fortfarande är väldigt tunna på mittfältet.

Marcus Beijar: Det kanske är för mycket romantik att säga att man hoppas på både Garner och Laird, men det finns trots allt mycket talang i bägge två. Störst chans kanske Laird har på lång sikt. Pellistri tror jag vi inte ser som a-lagsspelare i United.

Mikael Österdahl: Skulle spontant säga att Pellistri är den som är minst chans att lyckas. Både Garner och Laird tror jag har goda chanser. Någonstans känns det som att vägen är rakare för Laird, som skulle kunna slå sig in som backup på båda ytterbacksplatserna redan nästa säsong. Det är vanskligare att ge Garner chansen i en bärande roll på det centrala mittfältet.

Elias Hallström: Anser att Laird har störst chans att inte bara etablera sig i truppen, utan även ta en ordinarie tröja. Talangen han besitter i kombination med positionen han spelar på gör att chanserna för honom känns större än för till exempel Garner och Pellistri.

Gustav Brinck-Larsen: Baserat på position och konkurrens säger jag Laird. Det känns nog något enklare att spela in en ny högerback kontra en central mittfältare som Garner, därav blir det Laird före honom. Och Pellistri har jag helt enkelt sett för lite av för att kunna bedöma.

En äldre och mer rutinerad spelare som lånats ut från United är Andreas Pereira. Han har stuckit till Brasilien och Flamengo på ett säsongslångt lån. Tror du det finns en framtid för 25-åringen i United?

Jonathan Gren: Nej.

Marcus Beijar: Nej, det finns det inte. Då hade han blivit kvar redan ifjol. Han borde självfallet ha sålts, men då lönen är vad den är så är lån det United får till. Tvivlar på att Flamengo pungar ut 20 miljoner i vår. Då ska han vara grymt bra i vinter.

Mikael Österdahl: Nej, det tåget lämnade perrongen hösten 2019. Det handlar bara om att han ska få visa upp sig inför en försäljning.

Elias Hallström: Nej. Hans karriär i United har varit slut sedan typ två år tillbaka.

Gustav Brinck-Larsen: Nej. Nej, nej, nej. Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej. Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej. Nej nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej. NEJ.

Andra spelare som lånats ut från United är Tahith Chong, Dylan Levitt, Ethan Galbraith, och Nathan Bishop. Gör United rätt som lånar ut dem, eller borde man försökt få till försäljningar i stället?

Jonathan Gren: Tycker att det är för tidigt att sälja någon av dem än, så utlåningar känns helt rätt.

Marcus Beijar: Tahith Chong får en sista chans. Han borde ha gått på lån för två år sedan men valde fel då. Resten är historia. Dylan Levitt och Ethan Galbraith tror jag släpps i sommar och i fallet Bishop så begriper jag inte att han alls värvades.

Mikael Österdahl: Jag tror nog att United har letat försäljningar men marknaden är rätt kall. Chong verkar ha börjat mycket bra. Men jag tror inte att någon av de fyra har någon chans att slå sig in i United och jag tror inte att klubben tror det heller.

Elias Hallström: Chong hade väl kanske varit rimligt att avyttrat, med tanke på att hans kontrakt går ut nästa år. De andra hade nog också mått bra av att hitta något permanent. Nu hattas de bara runt mellan klubbar till höger och vänster, vilket knappast är gynnsamt.

Gustav Brinck-Larsen: Överskottsspelare som inte kommer kunna slå sig in i United utan att först ha etablerat sig länge och väl i annan klubb. Så försök sälja, ganska billigt men med tilltagen vidareförsäljningsklausul och återköpsdito.