Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Fruktansvärt kluven

Manchester United v Middlesbrough

Egentligen räcker det med att konstatera att Cristiano Ronaldo är en Manchester United-spelare igen. Tankar, funderingar, och ståndpunkter lämnar vi från redaktionen till er läsare att antingen hålla med om, tycka olika om, eller för all del diskutera.  

Efter tolv år återvänder nu Cristiano Ronaldo till Manchester United. Dina tankar om det?

Jonathan Gren: Älskar det! Att få se Ronaldo tillbaka i Unitedtröjan kommer att framkalla så många underbara minnen.

Gustav Brinck-Larsen: Jag vill känna upprymdhet och optimism, men istället är jag bara bekymrad.

Elias Hallström: Jag vet inte, helt ärligt. Är så fruktansvärt kluven till detta. Gillar generellt inte återkomster av det här slaget. Finns mer att förlora än vinna på det. Samtidigt, fotbollsspelaren vi får in kan hjälpa klubben att nå den framgång vi törstat efter, såväl inhemskt som internationellt.

Peter A Lilja: Som så många är jag överraskad. Generellt måste man såklart vara väldigt glad med en sådan striker. Sen är frågan då om det går ihop i helheten som alltid vi håller tummarna.

Mikael Österdahl: Jag tycker mest att det är sorgligt hur enkelt det är för fotbollsvärlden (här inkluderar jag såväl utövare som administratörer som fans) att blunda för starka anklagelser om väldigt allvarliga brott. Det är en värld som kollektivt saknar moral.

Marcus Beijar: Fruktansvärt kluven. Hade nog klarat mig utan honom, det fotbollsmässiga till trots.

Rykten gjorde gällande att en flytt till den ljusblå sidan av stan var på tapeten, men medieuppgifterna svängde snabbt. Hur tog du emot fredagens besked när det offentliggjordes?

Jonathan Gren: Chock men främst lättnad. Vet inte om jag hade klarat av att se honom i en Citytröja.

Gustav Brinck-Larsen: Med förvåning. Ryktena om övergången till City kändes trovärdiga, och det förvånar mig att City återigen låter United kapa en av deras värvningar.

Elias Hallström: Var inställd på att han skulle göra flytten till ljusblått och då hade han varit död för mig. När beskedet att han hade valt rött kom blev allt mest bara överväldigande, för det var så oväntat. Det var lite för mycket att ta in där och då.

Peter A Lilja: Som sagt; det kändes klart med City. Jag skrev själv nyheter här innan vändningen och när jag lyssnade in Solskjaers PK och botaniserade runt bland information på nätet talade inte mycket för United, mer än subtila kommentarer.

Mikael Österdahl: Jag reagerade mest med förvåning. Både när ryktena startade i samband med Solskjaers presskonferens och när det officiella meddelandet kom tämligen kort därefter.

Marcus Beijar: Jag var mäkta förvånad. Det fanns nog ett antal klubbar jag hade placerat honom i före. Samtidigt så förvånas man över väldigt lite denna sommar.

United har inte kommunicerat någon kontraktslängd, men enligt en del medier handlar det om ett kontrakt till 2023, med option på ett tredje år. Vad anser du om det?

Jonathan Gren: Rimligt på grund av hans ålder. I vanliga fall så hade man kanske gett ett 1+1 kontrakt till en snart 37 årig spelare, men med tanke på att Ronaldo är ett fysiskt monster så tycker jag att det är en bra längd.

Gustav Brinck-Larsen: Ronaldo kommer vara en högklassig anfallare så länge han är motiverad. Så är han motiverad i två eller till och med tre år till är det inga konstigheter.

Elias Hallström: Ett år hade känts onödigt. På två eller tre år går det sannolikt att få rejäl valuta för pengarna. Att han skulle vara närmare 40 i ålder vid kontraktets slut känns oväsentligt i Ronaldos fall.

Peter A Lilja: Det låter som en rimlig längd med ett par år.

Mikael Österdahl: Det är väl rimligt. Även om övergångssumman av allt att döma är relativt liten så skulle det vara en väldigt stor kostnad för ett ettårskontrakt. Samtidigt går det inte gärna att skriva längre kontrakt med en spelare i den åldern. Det är möjligt att han, likt Zlatan, kan prestera i många år till, men det är omöjligt att veta förrän i efterhand.

Marcus Beijar: Han är 36 år, men rent fysiskt är han väl inte 36. Helt okej som länge kan jag tycka.

Med Ronaldo in i anfallsrouletten finn nu mängder av alternativ för Ole Gunnar Solskjaer laborera med. Hur vill du se att United formerar anfallet framöver, och tror du värvningen kan ha en negativ inverkan på redan befintliga spelare i truppen?

Jonathan Gren: Tills Rashford är tillbaka så skulle jag vilja se Sancho till vänster, Ronaldo centralt och Greenwood till höger. När Rashford är tillbaka så vill jag se honom på vänsterkanten, Ronaldo i mitten och Sancho till höger. Tror att det kan påverka Martial mest då vi sett att till skillnad från de flesta spelarna i truppen, så blir han värre när han får konkurrens.

Gustav Brinck-Larsen: Det lär väl göra att Greenwood den här säsongen permanent kommer få slåss om en plats till höger och att Ronaldo går in och konkurrerar med Cavani om den centrala anfallsplatsen, och det gillar jag inte då jag anser att Greenwood är klart bäst centralt. Men så får det kanske vara i år. För att få ut det allra bästa av laget borde United också köpa in en defensiv mittfältare av världsklass, så att man kan spela Pogba bredvid Bruno istället för att Pogba behöver ta upp en vänsterytterposition. Då kan Rashford när han är frisk gå in där, Ronaldo spela centralt och Sancho till höger, med Cavani och Greenwood som främsta reserver. Martial kan med fördel skänkas bort.

Elias Hallström: Ska ju givetvis lira längst fram och bara röra sig inne i boxen i princip. Inga mer överstegsfinter längs Old Traffords sidlinjer… Eller, kanske en och annan. Den som kommer påverkas mest känns spontant som Cavani. Ser inte att andra spelare ska ta så mycket skada av hans intåg.

Peter A Lilja: Som jag hintande om ovan är det inte per definition så att allt blir fantastiskt med Ronaldo i laget. Det gäller att Mason fortsätter utvecklas och vem vill inte se Bruno med självförtroende fortsätta curla in frisparkar. Jag hoppas verkligen det kan bli rätt med både stämning och spel. Vi fans är värda det!

Mikael Österdahl: Du värvar ju inte Ronaldo för att sätta honom på bänken. Så hans ankomst betyder mest troligt att alla anfallare får mindre speltid än de annars hade fått. Men en spelare som Sancho borde gynnas av nu få bättre passningsalternativ medan avslutare som Greenwood och Rashford förmodligen får finna sig i att få mindre bollar att jobba med.

Marcus Beijar: Det har ju direkt negativ inverkan för alla som vill spela anfallare. Mason Greenwood, Edinson Cavani och främst Anthony Martial kommer ju att få avsevärt mindre tid och i faller Greenwood är det förstås inte alls bra. Cavani framstår nu som rätt överflödig. Plötsligt.

Ronaldo har ett hiskeligt målfacit och innehar massvis av rekord. En vinnare helt enkelt. Tror du att han kommer göra United till ett vinnande lag den här säsongen?

Jonathan Gren: Jag tror absolut att det hjälper att ha fått in någon som har vunnit så pass mycket. Tror också att han kan hjälpa oss till en titel denna säsongen, tveksam om det blir PL dock.

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på att vi redan innan hade Cavani och Greenwood så är ju hoppet upp i kvalitet inte så enormt. Visst, det skjuter oss säkert närmare en inhemsk cuptitel, men för att vinna ligan eller Champions League måste vi förstärka på defensivt mittfält.

Elias Hallström: Njae. Det här känns mest som att sminka något som redan är väldigt dugligt, det vill säga anfallet. Går inte komma ifrån det faktum att en central mittfältare behövs, och hur sjukt det än låter, så hade det varit mer välkommet än en återkomst av en av tidernas störste spelare.

Peter A Lilja: Han kommer göra rätt många mål. Men de offensiva spelare vi har och CRs kliniska striker-förmåga talar allt för att målskörden ökar framåt. Det gäller bara att fortsätta hålla nere den bakåt.

Mikael Österdahl: Jag skulle nog påstå att Ronaldos allra främsta egenskap är hans förmåga att träna extremt mycket. Kan det smitta av sig på de yngre förmågorna är mycket vunnet, även om det nog inte är någon som att klarar av att träna lika mycket. Det finns förstås ett stort symbolvärde i att de flesta i truppen nu får spela med någon som de hade som idol när de växte upp.

Marcus Beijar: Ja, det tror jag absolut.

Vad tror du fick honom att återvända till United?

Jonathan Gren: Att han kommer tillbaka till det laget där han egentligen började sin karriär. Jag tror att han gillar tanken på att få tillbaka klubben på vinnande vägar.

Gustav Brinck-Larsen: Han tröttnade väl på Juventus, var på väg till City men blev övertygad av diverse gamla och nya lagkamrater samt sin förre tränare att han då skulle

Elias Hallström: Sluta någon form av cirkel, eventuellt. Han har absolut ingenting mer att bevisa som spelare, så varför inte återvända till United och eventuellt återuppleva fornstora dagar?

Peter A Lilja: Omöjligt att spekulera i. Är det hjärta trots allt! Sir Alex? Bruno? Vi säger väl att flirten med City var ett medvetet drag för att ställa till det lite för dem och andra. Men det är kanske mer en välvillig önskan än logisk realitet.

Mikael Österdahl: Allt tyder ändå på att han har goda minnen från tiden i United. Så när det uppstod som ett alternativ var det nog ett enkelt alternativ.

Marcus Beijar: Alternativen var väl kanske rätt få. Dessutom ville han nog till en klubb där han kunde få en stark och framträdande roll. Det får han nu.

Anser du att det finns någon problematik med värvningen?

Jonathan Gren: Att värva en 36-åring är alltid en risk, dock handlar det inte om vilken 36-åring som helst.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, minst sagt. Cristiano Ronaldo är trots allt anklagad för våldtäkt, och har redan en gång köpt den kvinnans tystnad. Under försäsongen 2019 undvek ju Juventus att spela i USA för att Ronaldo i så fall inte skulle ha kunnat åka med utan att riskera att bli tagen av amerikansk polis. Att värva in en spelare med dett bakom sig kan inte anses annat än väldigt problematiskt, och jag hade hellre sett att man avstått. Att han är en potentiell klubblegendar spelar liksom ingen roll.

Elias Hallström: Ja, jo. En hel del. Ett minst sagt skamfilat privatliv och en människa bakom fotbollsfasaden jag inte hyser den minsta respekt för längre. Av andra skäl (några nämnda tidigare) borde United hållit sig undan från den här värvningen, oberoende vad det kostar och smakar.

Peter A Lilja: Stämning och spelidé kan ruckas såklart (även om vissa inte tycker det finns en tillräcklig idé) men generellt tror jag nog det kan bli riktigt bra. Angående alla rykten utanför planen under senare år så finns det inte mycket att kommentera. Vi vet så lite.

Mikael Österdahl: Jag ser en problematik bortom det sportsliga, som jag tog upp i första frågan. Utöver det så skulle det onekligen vara ett problem om han går in och kräver att ta alla frisparkar och straffar. För Bruno är bättre på straffar och hans facit på frisparkar är skrämmande dåligt.

Marcus Beijar: Självklart. Våldtäktsanklagelserna lägger ju en blöt filt över allt detta. Jag tycker inte att en spelare i United ska ha det ”på listan”.

Vad har du för förväntningar på Cristiano Ronaldo i Manchester United?

Jonathan Gren: Att han ska spotta in mål för klubben och hjälpa laget till en titel.

Gustav Brinck-Larsen: Mål. Många mål.

Elias Hallström: Till att börja med att han den här säsongen är skadefri och noteras för minst 35 mål, alla turneringar inkluderade. Nästa säsong kanske något liknande. Och så nästa igen…

Peter A Lilja: Spelar han lika mycket som de andra bör han göra flest mål, kapaciteten med en total kliniskhet framför mål är snäppet vassare än t.ex. Cavani och vem vill inte ha CRs huvud där inne i boxen.

Mikael Österdahl: Han är trots allt topp 2 i fotbollshistorien. Så något annat än att han skjuter oss till en ligatitel och helst också en Champions League-vinst måste ses som ett misslyckande från spelare och klubb. Utöver det ska han förhoppningsvis bidra till att spelare som Greenwood och Rashford utvecklas ytterligare.

Marcus Beijar: Höga. Han är trots allt en av världens absolut bästa spelare. Det kan ingen ta ifrån honom.