Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna
Aoife Mannion och Martha Thomas

Damlagssäsongen står för dörren. På fredag kväll börjar Women’s Super League då Manchester United tar emot Reading på Leigh Sports Village. Vi har nu (förutsatt att United inte värvar någon mer) kommit till den sista delen i vår presentation av Uniteds nyförvärv, där mittbacken Aoife Mannion och anfallaren Martha Thomas presenteras.

Aoife Mannion

Från Manchester City ansluter den mångsidiga försvararen Aoife Mannion. 25-åringen kan spela både centralt och till höger i backlinjen och är med sina nio säsonger i WSL rutinerad vid det här laget.


Det irländska namnet Aoife har ett ganska oväntat uttal…

Aoife Mannion föddes den 24 september 1995 i Solihull. En ort i West Midlands, drygt en mil från Birmingham som är Englands tredje största stad. Som ung gick hon i skolan på St Peter’s Catholic School där hon var klasskamrat med en annan ganska duktig fotbollsspelare.

En West Midlands-kille som i somras blev den dyraste värvningen en Premier League-klubb någonsin gjort. Men nog pratat om honom.

Hennes fotbollskarriär inleddes i det lokala laget Celtic Reds där hon började som sexåring. Drygt fyra år senare tog hon klivet till Birmingham Citys akademi. Men där blev Aoife Mannion inte långvarig, några år därefter flyttade hon vidare till Aston Villas akademi. Som 17-åring blev hon 2012 uppflyttad till klubbens A-lag där hon gjorde en säsong. Sedan vände hon tillbaka till Birmingham igen.

Mellan 2013 till 2019 var hon en viktig kugge i det Birmingham-lag som bland annat nådde FA Cup-finalen 2017. Aoife Mannion spelade under de åren totalt 130 tävlingsmatcher för klubben och bidrog från sin försvarsposition med nio mål framåt. Sommaren 2019 tog hon klivet till Manchester City. Men en korsbandsskada hon ådrog sig i september samma år höll henne borta från planen i 16 månader.

Därför blev det endast elva matcher i Manchester City för försvararen. Efter två säsonger i rivalen hittar vi henne sedan i somras i den rätta Manchester-klubben. Uniteds nya nummer 5 kommer bidra med sin rutin och hoppas kunna återuppliva karriären efter den svåra skadan hon ådrog sig för snart exakt två år sedan.

Av Marcus Eriksson

Aoife Mannion

Namn: Aoife Mannion
Född: 1995-09-24, i Solihull, England
Längd: 168 cm
Position: mittback, högerback
Till United: 2021-07-26, från Manchester City, fri transfer
Tidigare klubbar:

  • Aston Villa (2012-2013, 13/0 mål)
  • Birmingham City (2013-2019, 93/8)
  • Manchester City (2019-2021,7/0)
Landslag: representerat Englands U15, U17, U19, U20, U23

Martha Thomas

Martha Ellen Thomas är en av de mer spännande anfallarna i årets Women’s Super League. Den 25-årige anfallen kommer senast från West Ham där hon spelat de sista två säsongerna.

Thomas växte upp i Dorchester med en skotsk mamma och engelsk pappa. Hon började där sin fotbollsbana i Dorchester Town som 7-åring. Familjen flyttade dock tidigt till USA och efter en kortare vända hemåt hamnade de mer permanent i USA och Florida. Både hennes bröder och andra familjemedlemmar har varit aktiva fotbollsspelare, bla. har hennes farbror Jim Kirkland  spelat som proffs för Aberdeen. Väl i Florida hamnade Thomas i klubben Weston F.C. Hon uppmärksammades snabbt för sin bollkontroll och förmåga att spela överallt på planen. Hon gick sedan vidare till rivalerna i West Pins och under collegetiden var det Charlotte 49ers som gällde.  Där blev det strax succé och hon utformades till en riktig målskytt vilket bland annat ledde till utmärkelsen som Conference USA Freshman of the Year.

Som 22-åring hamnade Martha Thomas efter lite skadebekymmer i Frankrike och division 2-klubben Le Havre F.C. Här inleds alltså proffskarriären på riktigt. Under säsongen 2018 gjorde hon 6 mål på 13 matcher och bidrog till att klubben hamnade på en fin andraplats. Året efter, 2019, värvades hon av West Ham där hon tog över nummer 9 från Jane Ross. Under tiden i West Ham gjorde Tomas 26 matcher och lyckades hitta nätet 8 gånger.

Till denna säsong ansluter alltså den talangfulla anfallaren till United Women och vi hoppas att hon kan blomma ut på riktigt i en något bättre omgivning än i West Ham. Statistik talar också för att hon har en fin passningsfot även om assist-statistiken inte så ofta lett till mål. Måhända kan det bli ändring på det i en något, vad vi tror, starkare omgivning på planen.

Vad gäller landslagsspel så debuterade Thomas för Skottland i mars 2020. Hon har sedan dess gjort 8 matcher och lyckats pricka in 4 mål, två vardera mot Ukraina (3-0) respektive Cypern (10-0).

Som person och fotbollsspelare omnämns Tomas som en slitsam, bestämd och genuint godhjärtat ung kvinna som jobbat hårt för att komma dit hon är idag, det vill säga nyligen ankommen till Manchester United och Women’s Super League. Även om vägen inte varit spikrak så har den lett henne dit hon drömt om. Kan vi få se henne i toppen av (åtminstone den interna) skytteligan i år, kanske bredvid Ella Toone?

Av Peter Andersson Lilja

Martha Thomas

Namn: Martha Ellen Thomas
Född: 1996-05-31, i Malmesbury, Wiltshire, England
Nationalitet: Skottland
Längd: 170 cm
Position: anfallare
Till United: 2021-07-28, från West Ham United, fri transfer
Tidigare klubbar:

  • Charlotte 49ers [USA] (2014-2017, 78 ligamatcher/47 mål)
  • Le Havre [FRA] (2018-2019, 13/6)
  • West Ham United (2019-2021, 26/8)
Landslag: 8 landskamper/4 mål för Skottland