Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna
Hannah Blundell och Sophie Baggaley

Damlagssäsongen står för dörren. På fredag kväll börjar Women’s Super League då Manchester United tar emot Reading på Leigh Sports Village. I vår presentation av Uniteds nyförvärv är det nu dags för ytterbacken Hannah Blundell och målvakten Sophie Baggaley.

Hannah Blundell

Sommarens kanske största snackis på transfermarknaden handlade om huruvida Manchester Uniteds stjärnskott Lauren James skulle bli kvar i klubben eller lämna för Chelsea. 19-åringen gjorde det senare och United tappade därmed sin näst meste målskytt i lagets relativt korta historia.

En liten tröst i det hela var i stället att Hannah Blundell gick i motsats riktning och förstärker ett United som under fönstrets gång haft en stor spelaromsättning.

I Blundell får man en rutinerad ytterback som tillhört Chelsea från 16 års ålder. I och med är 27-åringens CV ganska långt, vilket bland annat åtta säsonger i Women’s Super League samt fem vändor i Champions League vittnar om.

Blundell har emellertid haft problem att hitta en kontinuitet vad gäller speltiden i Chelsea. 2013 debuterade hon i WSL, 19 år gammal, och noterades för åtta framträdanden. De tre säsongerna därefter byggde hon på med erfarenhet och fanns med i startelvan i mer än hälften av alla ligamatcher.

Med att vara ytterback kommer så klart inte någon överdriven målskörd, men säsongen 2014/15 stod Blundell trots allt för två mål på tolv starter i ligan, vilket sett till siffror, nog var hennes främsta säsong i Chelsea. Att döma av kortutdelningen är det inte heller någon odisciplinerad spelare Marc Skinner fått in i sitt lagbygge. I ligasammanhang har Blundell på åtta säsonger endast dragit på sig tre varningar. Något som ändå får ses som imponerande, med tanke på att ytterbackar rent generell kan anses ha en tämligen utsatt position.

2015 skulle Blundell också röstas fram som årets unga spelare i Chelsea, tillsammans med Millie Bright. Säsongen 2017/18 skulle det sedan bli ännu bättre. Då hjälpte hon Chelsea att ta hem dubbeln, det vill säga både ligan och FA-cupen, och som grädde på moset belönas med en plats i PFA Women’s Team of the Year.

I mars 2018 kom sedan debuten i A-landslaget, då under Phil Nevilles ledning. Blundell byttes in i den 87 minuten när England förlorade i SheBelieves Cup mot USA med 1-0. I nästa landslagsmatch kom så första starten, och det gick desto bättre. England tog emot Kazakstan i VM-kvalet och vann med övertygande 6-0. Blundell noterades då för en assist. Den tredje och senaste landskampen kom mot Österrike i november samma år.

Men det mest intressanta vad gäller Blundell är givetvis vad som väntar i Manchester United. Med tanke på att hon behärskar bägge ytterbacksplatserna, gör det henne till en mycket anpassningsbar och användbar försvarsspelare. Lägg därtill all rutin från tiden i Chelsea och ligan, som hon kan utan och innan vid det här laget, så ska det mycket till om Skinner inte skriver ner 27-åringens namn i den ideala startelvan.

Med Ona Batlle självskriven på en av kanterna lär således den andra flanken vara vigd åt Blundell. När United spelade mot Rangers på försäsongen startade Batlle till höger men klev sedan över till vänster efter att Blundell bytts in i paus. Det kan mycket väl vara en signal om att sommarens nyförvärv kommer spela mestadels till höger i backlinjen.

Det vi kan förvänta oss att få se från Blundell är snabbhet kombinerat med goda atletiska förmågor. Utöver det finns tekniska egenskaper såsom ett finfint passningsspel, vilket får anses mycket fördelaktigt, då det kan bidra till såväl kombinationsspel längs kanten men förhoppningsvis också ett par målgivande passningar.

Av Elias Hallström

Hannah Blundell

Namn: Hannah Jayne Blundell
Född: 1994-05-25, i Eastbourne, England
Nationalitet: 163 cm
Längd: högerback, vänsterback
Position:
Till United: 2021-07-23, från Chelsea, 20.000 pund [Värvades till United som en del i övergången som tog Lauren James till Chelsea.]
Tidigare klubbar:

  • Chelsea (2013-2021, 98 ligamatcher/6 mål)
Landslag: 3 landskamper/0 mål för England

Sophie Baggaley

Målvakten Sophie Baggaley ansluter till truppen efter att ha spenderat fyra säsonger i Bristol City, men innan det höll hon till i Birmingham, där hon hade den nuvarande United-tränaren Marc Skinner som tränare under sin sista tid i klubben.

24-åringen föddes i Newton, Derbyshire och spenderade sina unga år i Derby County. Att hon skulle bli målvakt var absolut inget som var bestämt på förhand utan Baggaley hoppade in mellan stolparna för pojklaget som var utan, och efter det så fortsatte hon på positionen.

2013 så lämnade Baggaley Derby för att ansluta till Birminghams akademi, och redan året efter flyttades hon upp till A-laget, där hon spenderade säsongen som reservmålvakt bakom Rebecca Spencer.

Det blev emellertid bara 18 matcher för Baggaley i Birminghamtröjan och år 2017 så lämnade målvakten klubben på lån till Bristol City, där hon i sin första säsong startade 17 utav 18 möjliga WSL-matcher. Året efter så blev flytten permanent och Baggaley hade en fantastisk säsong i Bristoltröjan. I september vann hon månadens spelare av både media och av fansen. Hon blev också utnämnd till säsongens spelare utav sina kollegor efter säsongen.

De två kommande säsongerna blev dock tuffare. Även om Baggaley gjorde flest räddningar i WSL i båda säsongerna så åkte man på många storförluster. I december 2019 förlorade man mot Arsenal med hela 11-1, och säsongen efter förlorade man med 9-0 mot Chelsea och 8-1 mot Manchester City. Förra säsongen tog man sig dock till final i ligacupen, men där fick man storstryk mot Chelsea, som vann med hela 6-0. Därefter valde Baggaley att lämna Bristol när laget blev nedflyttat, och den 23 juli 2021 skrev hon på för Manchester United.

När det kommer till landslagsspel så har 24-åringen inte gjort sin seniordebut än. I oktober 2016 så blev hon uppkallad till laget inför en träningsmatch mot Spanien men fick då se hela matchen från avbytarbänken. Hon blev även uppkallad för två matcher året efter men fick återigen se matcherna från bänken. På ungdomssidan så har Baggaley spelat i alla lag från U17 upp till U23-laget.

Av Jonathan Gren

Sophie Baggaley

Namn: Sophie Baggaley
Född: 1996-11-29, i Newton, Derbyshire, England
Längd: 167 cm
Position: målvakt
Till United: 2021-07-23, från Bristol City, fri transfer
Tidigare klubbar:

  • Birmingham City (2014-2018, 18 ligamatcher/0 mål)
  • Bristol City (lån, 2017-2018, 17/0)
  • Bristol City (2018-2021, 55/0)
Landslag: representerat England U17, U19, U20, U21, U23