Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Everton
Dags att återta serieledningen

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Everton, den sista före landslagsuppehållet. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2021/10/02 15:25

Manchester United – Everton 1-1 (1-0)

Premier League, omgång 7 • 2021-10-02, 13.30 • Old Trafford, Manchester • domare: Michael Oliver

 

1-0 (43) Anthony Martial (Fernandes)

1-1 (65) Townsend

 

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw; McTominay, Fred (Pogba 70); Greenwood, Fernandes, Martial (Sancho 57); Cavani (Ronaldo 57)

Avbytare: Henderson, Bailly, Telles, Matic, Van de Beek, Lingard

Everton

Pickford; Godfrey, Keane, Mina, Digne; Allan, Doucouré; Townsend, Gray (Dobbin 90+2), Gordon (Davies 72); Rondon

Avbytare: Begovic, Lonergan, Kenny, Holgate, Branthwaite, Gbamin, Whitaker

Updated: 2021/10/02 15:25
 • 0
 • Share


2021/10/02 15:25
Tack för idag

Matchdagsbloggen stänger direkt. Snackisar och betyg kommer. Tack för idag.

 • 0
 • Share


2021/10/02 15:24
Chansen ej tagen

Manchester United fortsätter vara ett mediokert hemmalag. Förra helgen blev det stryk mot Aston Villa, idag får man bara 1-1 mot Everton, och det kan inte anses vara ett orättvist resultat.

 • 0
 • Share


2021/10/02 14:58
Pogba in

I matchminut 70 spelar Ole Gunnar Solskjaer sitt sista kort, när han tar ut Fred och sätter in Paul Pogba.

 • 0
 • Share

Everton kvitterar efter 65 minuter genom Townsend.

 • 0
 • Share

I den 57:e minuten kommer bytena, och det är Anthony Martial och Edinson Cavani som går ut, med alltså Jadon Sancho och Cristiano Ronaldo in.

 • 0
 • Share

Jadon Sancho och Cristiano Ronaldo gör sig redo att hoppa in tidigt i den andra halvleken. Tio minuter spelat.

 • 0
 • Share


2021/10/02 14:34
Let’s go

Då är lagen ute på planen igen och Michael Oliver blåser igång andra halvlek. Fortsätt som i första, men lite bättre, så skall detta få fint.

 • 0
 • Share


2021/10/02 14:19
Halvtid

En ganska rolig första halvlek är till över, och den slutar 1-0 till Manchester United. Målskytt? Den av mig och (nästan) resten av internet stenhårt kritiserade Anthony Martial. Ofta förstår man inte Ole Gunnar Solskjaers beslut, förhållandevis ofta är det dock han som får rätt.

Personligen vill jag också berömma Fred på det inre mittfältet, som ser ut att ha höjt sig från den dåliga säsongsinledningen. Bredvid honom är McTominay precis så mycket gris som han skall vara. Ser verkligen fram emot andra halvlek.

Updated: 2021/10/02 14:20
 • 0
 • Share


2021/10/02 13:24
Fem kvar

Fem minuter kvar till avspark, och lagen vandrar strax in på banan. Jag skall försöka hitta suget igen, men elvan sänkte mig verkligen. Låt oss hoppas att de kritiserade spelarna överbevisar mig…

 • 0
 • Share


2021/10/02 12:53
Tankar om elvan

Vad är det som händer? Satsar Ole på 0-0 från start? Dessa två tankar, tillsammans med en känsla av tappad livslust var vad som gick genom mitt huvud när jag såg elvan.

Visst, stora delar av den var given, och jag är glad över att Cavani får spela, men att se Anthony Martial på en ytterposition är helt enkelt inte rimligt.

Så här lär elvan formeras.

De Gea

AWB – Varane – Lindelöf – Shaw

McTominay – Fred

Greenwood – Bruno – Martial

Cavani

Varför Martial startar går inte att förstå. Han har varit iskall i över ett års tid, och har den senaste tiden snarare visat att han bör få lämna United än att få speltid. Att Pogba, utbytt med kvarten kvar senast, skull behöva vila ger jag inte mycket för. Och även om han behöver det så finns en Jadon Sancho som behöver få komma in i United mer, och en Jesse Lingard som faktiskt presterat tillräckligt för att få en start. Att Martial gör det är faktiskt inte okej, även om jag så klart hoppas att han motbevisar mig.

Det som gör det extra tråkigt är att vi alltså nu har en iskall vänsterytter, en högerytter som de senaste matcherna visat dåligt omdöme för när han skall gå på avslut och när han skall passa samt att vi har ett innermittfält utan någon form av rimlig kreativitet. Mycket kommer idag falla på Bruno och Cavani…

 • 0
 • Share


2021/10/02 12:31
Bortalaget

Everton startar enligt följande.

Bild

Updated: 2021/10/02 12:35
 • 0
 • Share


2021/10/02 12:30
Dagens lag

Dagens lag är här, och något överraskande bänkas/vilas Cristiano Ronaldo till förmån för Edinson Cavani. Vi får av någon anledning också Anthony Martial i elvan…

 • 0
 • Share


2021/10/02 12:01
Hur bör vi starta

Sett över de fem senaste matcherna är United i ganska dålig form, med två segrar och tre förluster som facit. Senast blev det som seger som bekant, men det såg helt ärligt inte särdeles bra ut spelmässigt, vilket vi högaktningsfullt kunde strunta i efter slutsignal då, men det är något som måste tas tag i nu.

En sak som för mig blev tämligen tydlig var den inverkan Edinson Cavani hade på matchen med sitt inhopp. Uruguayanen kan inte sluta löpa och slita, vilket inte är något vi får med Ronaldo. Att Ronaldo skall bänkas är dock så klart inte aktuell, han är en av världens bästa målskyttar och när han finns i truppen så skall han starta viktiga matcher, så är det bara. Men, hur får vi in både honom och Cavani?

Att sätta Cavani på en kant ser jag som uteslutet. Han blev visserligen undanskuffad till kanten ibland i PSG, särskilt under Zlatans tid i klubben, men att han skall kuta upp och ner för en kant ser jag som uteslutet. Precis lika uteslutet är det att Ronaldo skall göra det, så då behöver vi ett tvåmannaanfall för att få in båda. Löser vi det?

4-4-2

En tanke är att spela ett rakt 4-4-2. Eftersom större delen av backlinjen idag bör vara tämligen lista ut så skulle det egentligen bara vara mittfältet som blir intressant.

Frågorna man ställer sig där blir ju då.

 • Vilka får spela centralt på mitten?
 • Vilken högermittfältare har vi som kan ta ett yttermittfältsjobb?
 • Är det rimligt att plocka bort den position, alltså nummer 10-rollen, som Bruno Fernandes är en sådan mästare på?

Vi vet att Solskjaer av någon anledning fortfarande gillar och har förtroende för Fred, och vi får nog se honom (eller Matic) som den som skall spela bredvid Scott McTominay. Att går över till 4-4-2 och låta Pogba ta en central mittfälltsroll, det tror jag inte på.

Gällande renodlad högermittfältare så har vi ju ingen klassisk sådan Beckham-typ. Däremot har vi ändå några som skulle kunna spela där. Och nej, det är egentligen inte rimligt att ta bort nummer 10-rollen, men det skulle ändå kunna hända.

En potentiell elva för mig skulle vara denna.

De Gea

AWB – Varane – Lindelöf – Shaw

Bruno – McTominay – Fred – Pogba

Cavani – Ronaldo

Målvakt och backlinje som sagt gjutna, ett i teorin stabilt innermittfältspar och så två ”yttermittfältare” med en enorm licens att gå in i banan. Bruno och Pogba skulle alltså så klart inte vara några kantslickande yttrar, utan agera tämligen fritt i offensiva yttermittfältsroller.

Här offrar man en spelare som Mason Greenwood, men jag kan ändå tänka mig att han kan petas idag ändå. Jadon Sancho däremot, han känns mer yttermittfältskompatibel, men han skulle inte vara en av de två första för mig.

5-3-2

En annan tanke är att Solskjaer går över till fembackslinje och överlämnar kanterna till offensiva ytterbackar (det som på modernt fotbollsspråk kallas ”wingbacks”.

Fördelen här är att man med tre mittbackar inte skulle behöva två innermittfältare med defensiva egenskaper som prio, och att nummer 10-rollen finns kvar och att Bruno kan spela där.

Med Luke Shaw tillbaka kan han ta den vänstra mittbacksrollen, och Alex Telles kan efter sitt mål senast få uppmuntran med ytterligare en start.

Jag tänker mig nåt sånt här.

De Gea

AWB – Lindelöf – Varane – Shaw – Telles

McTominay – Pogba

Bruno

Cavani – Ronaldo

Negativt här är att Wan-Bissaka sällan visat sig kapabel att hantera en hel kant för sig själv, och att Telles sitt mål till trots faktiskt inte var speciellt bra mot Villarreal. Detta är inga små saker, då ytterbackarna är oerhört viktiga i den här typen av system. Men i teorin skulle detta fungera.

== == ==

Så, hur blir det då? Helt ärligt så tror jag inte att Cavani får starta, utan att vi hamnar på samma 4-2-3-1 som vanligt, och elvan som Jonathan spekulerade fram i gårdagens införrapport är den som jag spontant tror också. Alltså denna.

De Gea

AWB – Varane – Lindelöf – Shaw

McTominay – Fred

Greenwood – Bruno – Pogba

Ronaldo

Kanske kanske att Sancho får starten före Greenwood. Jag vet inte varför, men det är en känsla jag har. Eller så skulle det faktiskt kunna bli Jesse Lingard, som visat sig pigg det senaste men ändå inte fått så många starter. Om nu Lingard är med i truppen så klart. Han syntes inte till på hotellet igår, men skall enligt uppgift ha firat sin dotters födelsedag, och kan därför ha anslutit i efterhand ändå.

Om en halvtimme vet vi.

Updated: 2021/10/02 12:07
 • 0
 • Share


2021/10/02 11:07
Vi rättar oss

Jag har suttit tidigare i veckan och funderat på varför United spelar 13.30 idag, efter att ha spelat sent i onsdags. Detta för att det i våras rapporterades att Premier League-lag som spelar Champions League sent på onsdagkvällen skall slippa tidig lördagsmatch, och istället få spela sent på lördagen. Vi rapporterade själva om det i samband med Champions League-lottningen.

Tyvärr har det blivit en miss i kommunikationen, så den regeln gäller inte förrän det nya tv-avtalet träder i kraft.

Därför kan United spela tidigt idag.

 • 0
 • Share


2021/10/02 10:28
Tidiga lagnyheter

Sent igår kväll kom Manchester Evening New ut med de spelare de sett anlända till spelarhotellet. Då det är 22 spelare som setts får vi anta att det inte tillkommer någon i efterhand.

Detta är spelarna som sågs till

Målvakter: David de Gea, Dean Henderson, Tom Heaton

Försvarare: Aaron Wan-Bissaka, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Raphael Varane, Eric Bailly, Luke Shaw, Alex Telles

Mittfältare: Nemanja Matic, Scott McTominay, Fred, Donny van de Beek, Paul Pogba, Bruno Fernandes, Juan Mata, Jadon Sancho

Anfallare: Cristiano Ronaldo, Edinson Cavani, Mason Greenwood, Anthony Martial

Vi noterar alltså att Wan-Bissaka så klart är tillbaka i truppen efter att ha varit avstängd i onsdags. Vi kan nog anta att han går rätt in i elvan också, med tanke på Dalots ”insats” mot Villarreal.

Tillbaka är också Luke Shaw, efter skada. Att vare sig Anthony Elanga eller nån annan yngre spelare är med har sin naturliga förklaring i att Uniteds U18-lag spelar samtidigt som A-laget idag, och U23-laget har sin avspark klockan 15.00. Inte för att Solskjaer gjort sig känd för att inkludera de yngre i matchtruppen ändå…

 • 0
 • Share


2021/10/02 10:10
Dags att återta serieledningen

Manchester United är även denna helg först ut att spela fotboll i England på lördagen. Optimisten ser det som en chans till en skön start på helgen, pessimisten ser det som en risk att helgen förstörs redan på lördagsförmiddagen.

Och tjae, pessimisten kan väl inte påstås vara grundlös i sin fruktan. Förra helgen var det 13.30-match hemma mot Aston Villa, och vi minns väl allihop hur den slutade. Måtte det sen avgörandet mot Villarreal i veckan som sitter på näthinnan och inte förra helgens match…

Inför dagen är toppen av ligan ett getingbo. Liverpool toppar på 14 poäng, sedan följer fem lag med 13, däribland både Manchester United och Everton. Målskillnad gör att United ligger fyra och Everton femma.

Den jämna tabellen gör matchen oerhört viktig inför landslagsuppehållet, då en förlust potentiellt skulle kunna placera United åtta, medan man vid seger minst kommer avancera en plats då Liverpool och Manchester City (båda före i tabellen) möts imorgon söndag. Och att gå till uppehåll i potentiell serieledning, eller i alla fall som sämst trea och max en poäng från förstaplatsen, jämfört med att ligga på en åttondeplats – det kommer göra en enorm skillnad i självförtroende och press under de spellediga veckorna.

 • 0
 • Share