Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Everton 1-1
Frustrationen bara växer

Efter bara ett par dagars vila var United åter tillbaka i spel igen och tog under lördagseftermiddagen emot Everton hemma på Old Trafford i Manchesterregnet. Det började också bra när Anthony Martial gav hemmalaget ledningen efter ett fint anfall. Dessvärre har United haft förtvivlat svårt att hålla tätt bakåt under säsongsinledningen och dagens match var inget undantag. Ett bortdömt Everton-mål med fem minuter kvar av matchen var till slut det som räddade den här eftermiddagen från total besvikelse. Frustrationen växer bara mer och mer… 

En upptinad Martial

Till att börja med rådde en hel del frågetecken kring dagens startelva som Ole Gunnar Solskjaer ställde ut på planen. Både Paul Pogba och Cristiano Ronaldo återfanns på bänken när elvorna presenterades en timme innan matchstart.

Det är givetvis förståeligt att rotation måste till för att hålla batterinivåerna uppe hos spelarna, inte minst med tanke på dårskapen att United spelar Champions League-fotboll onsdag kväll och är först ut i Premier League på lördagen.

Men in kom hursomhelst spelare som Anthony Martial och Edinson Cavani och gjorde trots allt ändå ett förtjänstfullt arbete. Ja, Martial har fått utstå mycket spott och spe (med all rätt) på sistone men idag såg fransmannen mer eller mindre helt upptinad ut.

1-0-målet stod som bekant också Martial för, efter ett mycket fint förarbete av Mason Greenwood och Bruno Fernandes. Ett mål som måste känts oerhört välkommet för 25-åringen och också fyllt på med en del självförtroende. Jag kan därför tycka bytet mot Jadon Sancho var en aning märkligt. Varför ta ut en spelare som har lite momentum, i stället för en som söker detsamma?

Till Sanchos försvar ska ändå sägas att han börjar se alltmer bekväm ut i allt han gör. Framför allt ser han ut att ha betydligt mer självförtroende när han utmanar, än vad han hade för en månad sedan. Det kan ju också tyckas ganska naturligt.

Varför inte bara ta en frispark emot sig?

Andros Townsend fick stora ytor att operera på i samband med Evertons kvitteringsmål.

Men Martial skulle inte få bli matchvinnare idag. Det känns som kutym att United bara måste släppa in mål i varje match man spelar den här säsongen. Idag var inget undantag.

Det mest frustrerande är på sättet man släpper in målet idag. Det ska liksom inte vara möjligt att släppa in ett baklängesmål när man själv har målchans i form av hörnspark. Det har ju inget att göra med att Everton gör en vass omställning eller att det osar kvalitet om deras spelare. Det handlar enkom om att United är helt bedrövliga i det avseendet.

Att man har plockat in en tränare specifikt för fasta situationer i form av Eric Ramsey tycks inte ha givit någon märkbar effekt ännu. Att utvärdera hans jobb efter drygt två månader är ju inte helt rättvist å ena sidan, men å andra sidan kan tyckas att spelarna borde veta hur man ska agera när man får omställning mot sig på hörna. Vad till exempel Luke Shaw sysslar med är bortom mitt förstånd. På sättet han säljer sig gör att Andros Townsend får öppen gata att promenera in med bollen på.

Ibland förstår jag faktiskt inte varför man inte bara tar en frispark och ett eventuellt gult kort. Man kan tycka att det är orent och fult men ibland är det kanske det enda rätta att göra.

När Yerry Minas 2-1-mål sedan döms bort i slutskedet går det också att sätta en hel del frågetecken kring spelarnas agerande. Raphaël Varane går bland annat bort sig fullständigt genom att försöka chansbryta likt en juniorspelare.

Om man emellanåt tycker att en offensiv spelidé saknas framåt, bör man också fundera på de defensiva ramarna och börja jobba på dem. Och det ordentligt.

Här gäller Ronaldos villkor

Det är många frågetecken som råder för tillfället, känner jag. En del har jag redan varit inne på såsom fasta situationer och det defensiva ramverket.

Framåt såg det ju inte alldeles hemskt ut, men som så ofta finns det inte någon riktig struktur på saker och ting. Det som framför allt skaver i mig är att alternativen framåt nästan är för många. Så många att Solskjaer inte riktigt vet hur han ska agera i vissa fall. Och jag kan säga att jag själv inte heller hade vetat.

Du får viss typ av kvalitet och egenskaper när Cavani är på plan, medan du får helt andra när exempelvis Ronaldo är inne. Det gör också att spelarna runtomkring måste tänka om och kanske agera annorlunda i vissa situationer.

Givetvis var det enda rätta att slänga in Ronaldo till slut, men bara en sådan sak som att han ska ner nästan i en mittfältsposition och hämta boll är något jag inte begriper. I det avseendet är det naturligtvis bättre att låta skickligare bollspelare hantera den runda saken och i stället servera portugisen inne i straffområdet. Men icke. Ett halvläge var väl ungefär vad Ronaldo skapade på en dryg halvtimme.

En bild som var ganska talande för vilken position Ronaldo sitter på i United var när han gjorde sig redo för inhopp och vi fick se Kieran McKenna ge superstjärnan instruktioner. Måhända att Ronaldo lyssnade, men han såg inte överdrivet intresserad ut av vad McKenna hade att säga.

Att Ronaldo spelar på sina egna villkor är något vi lärt oss med åren, men om han fortsättningsvis ska försöka vara sin egen coach i matcher, då kommer det snart gå ut över hela spelartruppen och mot en manager som inte har mycket att sätta emot.