Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ska utveckla och förbättra beslutsfattandet
Manchester United anställer chef för datavetenskap

Manchester United har anställt sin första chef för datavetenskap (Director of Data Science). Detta bekräftar klubben på fredagen. Det är Dominic Jordan som driva på klubbens användande av data för att hjälpa spelare och ledare att leverera framgång på planen.

I korta drag handlar det helt enkelt om att hjälpa klubben att fatta smartare beslut.

Dominic Jordan, en datavetare med bakgrund i geospatialanalys, kommer närmast från ett jobb på Manchesterbaserade N Brown Group. Där ledde han en stor grupp analytiker i arbetet med att optimera verksamheten för ett av Storbritanniens största e-handelsföretag. Han har även arbetat med att övervaka flöden av människor och fordon i transportsystem.

Dominic Jordan säger:

Jag har på första hand sett hur data som används på rätt sätt kan förbättra alla sorters organisationer. Jag skulle bara ta mig an en roll där det från toppen finns en vilja att använda data för att utveckla och förbättra beslutsfattande. Så att få chansen att göra exakt det för fotbollsklubben jag älskar, ja det var ett givet beslut.

Jordan säger att vidare att hans jobb kommer vara att bygga ett team av datavetare och analytiker för att samla in, rengöra och kombinera data från alla möjliga källor. Detta för att hjälpa ”de riktiga experterna” att fatta effektiva beslut med större självförtroende.

Det finns så stor potential för datavetenskap att gynna klubben, från att assistera i spelarrekrytering, automatiskt analysera spelsekvenser hela vägen till att använda datavision för att extrahera information från video i realtid.

Först och främst handlar det om att identifiera klubbens viktigaste problem och hantera dessa för att leverera snabba men också effektiva beslut. Efter hand blir problemen svårare att lösa, varför det är viktigt att bytta ett bra team för att hela tiden ligga i framkant.

Den svåra biten är att fokusera all data så att den är redo att svara på specifika frågor vid ett specifikt tillfälle. Klubbar som förstår hur de ska göra det för att förbättra experternas beslutsfattande inom kritiska områden kommer att nå framgångar i det långa loppet.

John Murtough, fotbollschef, säger:

Vi har redan en omfattande användning av data för analysera spelarnas prestationer och fysiska form och för att scouta motståndare och rekryteringsmål. Men det finns en enorm potential för att förstärka våra existerande förmågor och bygga nya, som en del i ett mer integrerat angreppssätt för att hantera och använda data.

Det här handlar inte om att ersätta de mänskliga delarna av prestationer och beslutsfattande. Tränare kommer alltid att framkalla sin kunskap och sitt omdöme och spelarna sina erfarenheter och instinkter. Men de här sakerna kan kompletteras av smart användande av data.

I slutändan handlar det om att säkerställa att spelare, tränare och stödpersonal är utrustade med den bästa möjliga informationen för att snabbt fatta de rätta besluten.


Källa: Manutd.com