Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Tottenham Hotspur - Manchester United
En chans att lära sig, eller inte…

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Tottenham Hotspur. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2021/10/30 20:25

Tottenham Hotspur – Manchester United 0-3 (0-1)

Premier League, omgång 10 • 2021-10-30, 18.30 • Tottenham Hotspur Stadium, London • domare: Stuart Attwell

 

0-1 (39) Cristiano Ronaldo (Fernandes)

0-2 (64) Edinson Cavani (Ronaldo)

0-3 (86) Marcus Rashford (Matic)

 

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Varane, Maguire, Shaw; McTominay, Fred; Fernandes (Matic 76); Cavani (Lingard 82), Ronaldo (Rashford 71)

Avbytare: Henderson, Bailly, Dalot, Van de Beek, Sancho, Greenwood

Tottenham Hotspur

Lloris; Royal, Dier, Romero, Davies; Skipp (Ndombele 66), Höjbjerg; Lo Celso (Dele 73), Lucas (Bergwijn 54), Son; Kane

Avbytare: Gollini, Sanchez, Tanganga, Rodon, Doherty, Reguilon

Updated: 2021/10/30 20:27
 • 0
 • Share

Manchester United gjorde vad som krävdes. Back to basics, en förhållandevis stabil defensiv och tre fina mål. Var det 90 roliga minuter? Absolut inte. Var det viktigt för Ole Gunnar Solskjaer? Obeskrivligt stort ja.

Den stora frågan framöver är ju dock enkel, och den återstår fortfarande att besvara. För om Solskjaer kan få alla sina offensiva krafter att synka, och defensiven att fungera utan att vara fem, det fick vi inte besvarat idag.

Men det är en diskussion för en annan dag, ikväll kan vi Unitedfans gå till sömns med tre poäng i ryggen.

Matchdagsbloggen stänger direkt. Snackisar och betyg är på väg ut.

Trevlig kväll.

 • 0
 • Share

Marcus Rashford avgör matchen. 3-0 till United! Nemanja Matic med framspelningen.

 • 0
 • Share


2021/10/30 20:09
Sista bytet

United gör sitt tredje och sista byte för idag. Edinson Cavani är sliten efter en riktigt fin insats och ersätts efter 82 minuter av Jesse Lingard.

 • 0
 • Share


2021/10/30 20:03
Matic för Fernandes

Byte två kommer i minut 76, då Nemanja Matic ersätter Bruno Fernandes. Nu ska det deffas ordentligt.

 • 0
 • Share


2021/10/30 19:58
Rashford in

United gör sitt första byte för dagen. Marcus Rashford kommer in och ersätter Cristiano Ronaldo, som med 1+1 gjort en bra insats idag. 71 minuter spelat.

 • 0
 • Share

64:e minuten, Manchester United gör 2-0 genom Edinson Cavani!

 • 0
 • Share


2021/10/30 19:32
Då kör vi igen

Pausen är över, 45 minuter till väntar. För min del får de gärna vara extremt tråkiga, så länge United vinner. Men ännu bättre vore om United började glänsa…

 • 0
 • Share


2021/10/30 19:19
Halvtid

Första halvleken är över, och efter 45 minuter leder United med 1-0. En svag match generellt, båda lafgen har skapat en del halvlägen, Spurs har fått ett mål underkänt för offside. Det som bäst sammanfattar är att det är två rädda tränare.

 • 0
 • Share

I matchminut 39 tar United ledningen, och det är den portugisiska duon som står för det. Bruno Fernandes står för en fin chippassning, och Ronaldo för ett fint volleyavslut.

Matchen som helhet är annars ganska tråkig. Båda lagen är oerhört försiktiga.

 • 0
 • Share


2021/10/30 18:30
Minnen först

Först skall det minnas de som avlidit i krig, då detta är Spurs närmaste hemmamatch till Remembrance Day.

 • 0
 • Share


2021/10/30 18:26
Då är det dags

Lagen är ute på planen, och det är dags för avspark. Prestation, en bättre sådan, krävs idag.

 • 0
 • Share


2021/10/30 18:04
Poängtapp fär topplagen

Jag skrev tidigare att United troligen inte skulle kunna ta sig ikapp Chelsea, Liverpool och City mer under säsongen. Eftermiddagens resultat gör dock att United kan närma sig två av dem.

Manchester City var mest frustrerade när de förlorade med 2-0 hemma mot Crystal Palace. Wilfried Zaha var en av de som frustrerade Cityspelarna mest, då han gjorde ett mål och dessutom såg till att Laporte blev utvisad just före paus.

Liverpool hade 2-0 hemma mot Brighton, och allt var klappat och klart. Trodde vi. Men icke då, Brighton både reducerade och kvitterade, och matchen slutade 2-2.

Chelsea däremot, de vann och toppar ligan på 25 poäng. United i skrivande stund elva poäng efter, vilket måste bli åtta och nåt litet hopp ens skall finnas om toppen av tabellen.

 • 0
 • Share


2021/10/30 17:40
Tankar om elvan

Ole Gunnar Solskjaer satte på hängslen och livrem i sin första elva sett till uppställning efter förra veckans debacle. Tyvärr blev det dock, som befarat, inget statement med petande av flera spelare, då hela nio stycken av de som medverkade från start sist får chansen idag igen.

Så här lär laget sannolikt disponeras idag.

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Varane – Shaw

McTominay – Fred

Fernandes

Cavani – Ronaldo

Vi har alltså en fembackslinje där högerbacken inte direkt är känd för sin offensiv, två defensiva centrala mittfälttare och en offensiv trio som då förmodligen skall göra allting själv offensivt.

Det går väl att förstå att Solskjaer vill tighta till det, men att inte ge några konsekvenser till de som medverkade sist är i mina ögon märkligt. De som petas är dessutom Mason Greenwood, United förmodligen bästa utespelare sist, och Marcus Rashford som generellt varit bra sen comebacken. Däremot får Harry Maguire, Luke Shaw och Cristiano Ronaldo fortsätta spela, trots att de var odugliga sist och faktiskt mestadels varit odugliga senaste månaden.

Om Solskjaer tänkt sig att laget skall stå lågt och kontra idag kan jag förstå inkluderandet av Ronaldo, men tänker han att vi skall pressa Tottenham det minsta så hade Greenwood varit ett betydlig bättre val.

Allt som allt en tråkig elva i en tråkig uppställning. Men jag blir gärna överbevisad.

==

Vi noterar också att Telles sitter på bänken (som vanligt), och hans Instapost måste alltså gällt att någon annan gjort något bra. Alternativt sarkasm.

 • 0
 • Share


2021/10/30 17:31
Tottenham

Hemmalaget, de startar så här.

Lloris (C), Royal, Dier, Romero, Davies, Skipp, Højbjerg, Lo Celso, Lucas, Son, Kane.

 • 0
 • Share


2021/10/30 17:31
Dagens elva

Då har Ole Gunnar Solskjaer lämnat in sin elva för dagen. Så här startar United. Noterbart är att det ser ut att bl fembackslinje.

 • 0
 • Share


2021/10/30 17:10
Vad menar Telles?

För två timmar sedan lade Alex Telles ut det här på Instagram. Finns det något underliggande? ”Bekräftar” han själv att han startar tro?

 

 • 0
 • Share


2021/10/30 16:25
Överlever Solskjaer en förlust?

En brännande fråga idag är ju huruvida Solskjaer överlever en förlust idag. Så klart går det aldrig att säga att förlust = sparkning, det gar ju en del med prestationen att göra så klart också. En 0-1-förlust där man själva haft fyra i stolpen är ju annorlunda än 0-5 menar jag.

Men säg att laget inte återhämtat sig mentalt, och att Spurs tar en tidig ledning som leder till att det kanske slutar 3-0 till hemmalaget. och att det är rättvist. Är det då som Uniteds ledning väljer att sparka Solskjaer, med bara några dagar kvar till Atalantamatchen?

För det var ju det som hade varit en av fördelarna med att sparka honom direkt efter Liverpoolmatchen, att vi inte hade någon match mitt i veckan. En tränare hade altså kunnat få fem dagar på sig att förbereda sig själv och laget inför idag. Att man valde att inte låta Solskjaer gå tyder därför för mig på att man ger honom idag, Atalanta och även City nästa helg. Men som sagt, vad händer om det blir 0-3 (eller mer) idag?

 • 0
 • Share


2021/10/30 15:11
Revansch igen?

Sist United var på besök nere hos Tottenham låg revansch i luften. Inte från den direkt föregående matchen, tvärtom så var United inne i en formtopp där man endast förlorade en av 22 matcher. Däremot hade man som bekant revansch att utkräva för förra årets hemmainsats, då United som en del kanske minns förlorade med 6-1 (vi minns kanske ännu mer Lamelas filmning i matchen). I våras när man så var nere i London tog United också revansch, efter att ha vunnit med 3-1.

Vågar vi hoppas att Tottenham borta även den här säsongen blir ett sätt att revanschera sig?

 • 0
 • Share


2021/10/30 13:41
Min elva

Eftersom jag i det inledande kåseriet pratade om att jag skulle vilja se minst sex, helst sju, förändringar i dagens elva kan det väl vara läge att prata om vilket United jag skulle vilja se redan nu.

För mig finns det egentligen två vägar att gå. Antingen fortsätter man med samma formation som tidigare och byter bara ut ett gäng spelare, eller så kanske det är dags att Solskjaer inser att hans centrala innermittfält är för dåligt för att ha lyxen att ha en tia framför sig, och att man därför vänder på mittfältstriangeln och spelar 4-3-3.

Byter man inte system vill jag idag se följande elva.

De Gea

AWB – Lindelöf – Varane – Telles

VDB – Matic

Greenwood – Bruno – Lingard

Cavani

Sex förändringar gentemot sist. De jag behåller är De Gea (pga har varit bra), Wan-Bissaka (pga finns inget alternativ), Lindelöf (pga att Solskjaer verkar hata Bailly så ivorianen kommer ändå inte spela, annars kunde han få spela också), Greenwood (pga har vilja och klass) och Bruno (pga förtjänar fortfarande förtroende).

Ut går alltså Harry Maguire, Luke Shaw, Scott McTominay, Fred, Marcus Rashford och Cristiano Ronaldo. Allt utom Rashford i princip för att de varit usla den senaste tiden. Rashford kan dock behöva vila efter förhållandevis mycket matchande direkt efter skada, och då kan det vara rimligt att göra idag samtidigt som man gör ett statement från förra matchen.

==

Om man byter system blir det egentligen ingen större skillnad i vilka spelare som bör starta. Matic bör dock ta balansrollen, den roll han tidigare i sin karriär varit så bra på. Han är ingen högklassig spelare längre, men han kan som sexa ändå skydda sin backlinje.

Det som går att argumentera för här är att man då kan vila/peta Bruno också, för att verkligen visa att det är nya tider och krävs bättring. Bruno skall givetvis vara given i United, men att ibland peta en given spelare för att göra en poäng kan ha god effekt. Sen skulle man ju hellre se att det då fanns nån roligare än sätta in än McTominay, men kan kan ju inte få allt.

Så, den här elvan hade väl varit en skaplig kontringselva mot Spurs. Stå lågt, låt dem diktera och så ställer man om man hjälp av passningsfötterna hos spelare som Lindelöf, Matic och Van de Beek.

De Gea

AWB – Lindelöf – Varane – Telles

Matic

VDB – McT

Greenwood – Cavani – Lingard

==

Hur det kommer bli? Förmodligen minst åtta av desamma spelarna som sist.

==

Sancho kanske nån undrar. Tjae, han skulle lika gärna kunnat spela istället för Lingard, men tycker Lingard förtjänar en ordentlig chans. Jag hade också kunnat peta Greenwood för honom, men Greenwood tycker jag helt ärligt inte förtjänar en petning, särskilt inte på Sanchos bekostnad.

Hur vill ni starta idag?

 • 0
 • Share


2021/10/30 12:39
Tidiga lagnyheter

Vi har tyvärr dåligt med tidiga lagnyheter att ge. Eftersom United har den dåliga vanan att flyga lite för ofta så gjorde man det även igår, när man reste ner till London. Manchester Evening News var vid Manchester Airport och gjorde sitt bästa, men man lyckades bara konstatera nio spelare. Detta för att de andra tydligen kunde parkera vid en privat terminal, och därför kunde man ej se dem. Men de nio bekräftade är dessa:

De Gea, Heaton, Dalot, Varane, Lindelöf, Maguire, Matic, Sancho och Lingard.

Inga konstigheter där med andra ord. Utifrån den matchtrupp som United nyss släppte för U23-lagets match som börjar nu klockan 13 kan vi konstatera att Anthony Elanga, Shola Shoretire, Teden Mengi och Amad Diallo inte heller är med nere i London, då dessa startar för U23. Enda egentliga slutsatsen kring det är väl att det är positivt att Amad är tillbaka och spelar fotboll.

 • 0
 • Share


2021/10/30 12:19
En chans att lära sig, eller inte…

Ja då var vi här igen, med en matchdag för Manchester United. Efter den senaste matchen är peppen ärligt talat i det närmaste noll, men när det nu ändå närmar sig så får vi väl försöka.

Tottenham som inledde säsongen med tre raka 1-0-segrar har efter den flytperioden spelat sex matcher där man förlorat fyra och vunnit två. Ändå ligger de före United i tabellen, vilket säger en hel del om hur dåligt United gått.

Med åtta, sju respektive sex poäng upp till Chelsea, Liverpool och Manchester City, och ett spel som inte kan anklagas för att sitta alls lär United inte nå upp till dem mer under säsongen, varför vi nog bör ställa in oss på att försöka nå fjärdeplatsen. Att behöva skriva så inför den tionde omgången är oerhört deprimerande, och med ett smärre mirakel behöver det så klart inte vara så nattsvart framöver, men känslan just nu är verkligen så negativ.

Det jag är mest nyfiken på idag är om Ole Gunnar Solskjaer visar att han lärt sig något av söndagen. Jag har en spaning som säkert är felaktig på många sätt, men min känsla är att fotbollstränare idag ofta sätter ett sätt de vill spela på, och sen har de oerhört svårt att ändra sig. Om det är stolthet som gör att man inte vill ändra på det man satt, eller om man faktiskt genuint tror på det man gör (även efter 0-5 mot Liverpool) det vet jag inte. I den riktiga världen är motgångar något att lära sig av, och om vi tittar tillbaka i vår historia så var Sir Alex Ferguson en mästare på att förändra sig när det behövdes, ibland efter att ha fått en näsknäppa men oftast var han proaktiv. Moyes hann vi inte ha så länge, men både Louis van Gaal och José Mourinho gjorde sin grej i United utan att det lyckades superbra. Ja, ett par cuptitlar under de åren, men de största troféerna uteblev.

En av anledningarna till att jag länge gillade det Solskjaer gjorde med United var just att han var pragmatisk. Han insåg sin trupps begränsningar och gjorde allt han kunde för att maximera vinstchanserna. Om det innebar att stå lågt och kontra så fick det vara så, det var de tre poängen som räknades. Den här säsongen känns det som att han förändrat sig (frivilligt eller inte), då han nu på ett helt annat sätt pratar om att United måste vara drivande i matcherna. Och förstå mig rätt, det vill jag med i det långa loppet, men att möta ett Liverpool som har en bättre trupp och var i betydligt bättre form och ge dem enorma ytor kring våra backlinje, bara för att – det är ju extremt dumt. Så frågan är, lär sig Solskjaer av det misstaget?

Slutligen kan vi konstatera att förra veckans resultat inte gav någon effekt på vem som tränar United. Det innebär att klubbledningen fortsatt stöttar honom, och då måste Solskjaer göra stora förändringar i vilka som startar dagens match. Man kan inte förlora med 5-0 hemma mot Liverpool och sex dagar senare ställa upp en elva som har åtta eller fler av samma spelare i sig. Minst sex, helst sju eller fler förändringar vill jag se i dagens elva. Om jag tror att vi får det? Inte en chans.

Updated: 2021/10/30 16:04
 • 0
 • Share