Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Watford - Manchester United
Två lag som inte delar på poängen

Landslagsuppehållet är äntligen (?) över och imorgon återgår vi till något slags normalitet i fotbollsvärlden. Manchester United ska bege sig till Londons nordvästra utkant, närmare bestämt till Vicarage Road för möte med nykomlingen Watford. Mycket står på spel för Uniteds del. Som vanligt. 

Manchester United

Huruvida två veckors ledighet har gagnat eller stjälpt Manchester United är en svårbesvarad fråga. Ofta brukar det ju heta att ett landslagsuppehåll kommer lägligt när saker och ting inte går i önskvärd riktning. Och är det något United inte har för tillfället är det just riktning. Den senaste tidens resultat har inte varit något att hurra för, med förnedrande hemmaförluster både mot Liverpool och Manchester City. Däremellan har man, med kniven mot strupen, plockat nödvändiga poäng i Champions League samt vunnit övertygande mot Tottenham Hotspur.

Inte nog med att man är i desperat poängbehov för att hänga med i striden om topp fyra, spekulationerna kring Ole Gunnar Solskjaers vara eller icke vara som manager för United har vi givetvis också fått stå ut med. Norrmannen själv verkar emellertid inte särskilt brydd över ryktena. Om det är sant eller ej, kan nog bara han själv svara på. Men om ledningen inte ens agerade efter storförlusten mot Liverpool, eller den förlöjligande utskåpningen mot City, då ska det verkligen till något extraordinärt för att vi ska få se handlingskraft.

Det var en tung dag på jobbet när United spelade match senast. 2-0-förlust och totalt utspelade mot Manchester City. 

Imorgon är det hursomhelst inte läge att tänka på spekulationer och rykten. Imorgon är det dags för Solskjaer och hans mannar att bevisa vad man går för. Att det är mot en nykomling kan egentligen kvitta. De är allt som oftast svåra att spela mot, särskilt på bortagräs. Faktum är också att Watford är lite av ett svårläst lag. United har blandat och gett i de senaste mötena mot dem på bortaplan. På de fyra senaste försöken på Vicarage Road har man vunnit två och förlorat två. En sak som är säker när lagen möts tycks i alla fall vara att man inte delar på poängen.

Vidare till truppen kan vi konstatera två saker: Den franska duon i form av Paul Pogba och Raphaël Varane missar morgondagens match. Den förstnämnde avtjänar fortfarande avstängning efter det idiotiska röda kortet mot Liverpool men är också skadad. Varane slog upp en lårskada i bortamötet med Atalanta i Champions League och beräknas vara tillbaka någon gång i december.

I backlinjen finns även ett stort frågetecken kring Luke Shaw, som ådrog sig en hjärnskakning i derbyt mot City. 26-åringen missar med största sannolikhet matchen imorgon, och med två ordinarie spelare borta har jag oerhört svårt att se hur Solskjaer ska kunna fortsätta på inslagen väg med en 5-3-2-formation. Att det i stället blir en klassisk 4-2-3-1 känns som en lågoddsare. Det mest notabla bland spelarnamnen borde därför bli att Alex Telles ersätter Shaw. Trots att Solskjaer verkar ha noll förtroende för Telles, finns det nog inte mycket annat att välja på där.

På mittfältet saknas som nämnt Pogba, och troligen kommer inte heller Scott McTominay till spel. Skotten har varit sjuk under större delen av landslagsuppehållet och matchformen är nog sisådär hos McTominay. Min gissning är att Nemanja Matic och Fred tar plats på mitten, samtidigt som jag också vill brasklappa för att det kan öppnas en plats för Donny van de Beek.

De som drabbats mest av formationsbyten de senaste matcherna har framför allt varit Marcus Rashford, Jadon Sancho, och Mason Greenwood. Detta på grund av att engelsmännen brukar ta plats på kanterna. Rashford och Greenwood har å ena sidan visat upp bäst form när de spelat, å andra sidan måste det börja ta fart för Sancho snart. Utöver dessa finner vi så klart också två portugiser där framme; Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo.

Möjlig startelva:

Watford

Om läget i Manchester United är lagom taskigt, då går detsamma att säga för Watford. Lagets situation är aningen mer prekär med tanke på att man parkerar på sjuttonde plats i tabellen, det vill säga precis över det berömda strecket.

Bakom sig har man Burnley, Newcastle United, och Norwich City, som tillsammans har vunnit två matcher. Watford ensamt har vunnit tre matcher, så om Watford är svaga, finns det minsann värre exempel så här långt i årets Premier League-upplaga.

I övrigt verkar det mesta vara sig likt i klubben. Man har naturligtvis hunnit med att sparka en tränare. Den här gången var det Xisco Munez som fick gå och han ersattes av mysfarbrorn Claudio Ranieri, som 2015/16 stod för den osannolika bedriften att ta Leicester City till en ligatitel. Det kommer han inte göra med Watford, var så säkra.

Den här säsongen handlar det bara om att rädda kontrakt för Ranieris gäng. Det lär bli svårt, men långt ifrån omöjligt. Avståndet upp till någorlunda säker mark är bara fem, sex poäng, och en vinst imorgon skulle såväl förkorta avståndet som ge en självförtroende-boost.

Det är emellertid ett par tunga avbräck man har i truppen. Råskinnet på mitten, Juraj Kucka, är avstängd och en annan mittfältare i Peter Etebo är långtidsskadad. Utöver det saknas även Christian Kabasele och svenskbekantingen Ken Sema.

Bryderi för Ranieri, med andra ord. Några relativt säkra kort är i alla fall målvakten Ben Foster och mittbacken Craig Cathcart, som bägge har ett förflutet i United. De gamla Tottenham-spelarna Danny Rose och Moussa Sissoko lär också finnas med i en startelva.

En annan med förflutet i United, men som inte är lika självskriven i elvan, är Tom Cleverley. Med tanke mittfältsbristen kan dock 32-åringen vara aktuell.

Framåt i banan finns också ett par spelare att se upp för. Lagets kanske främsta hot heter Ismaila Sarr och kommer högst troligt ockupera en av kanterna. Den 23-årige senegalesen har stått för fyra mål den här säsongen, vilket är toppnotering i klubben. Bakom Sarr, på tre mål, finns Joshua King och Emmanuel Dennis, vilka också lär ta plats i offensiven.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes i ligan var på Old Trafford i februari 2020, precis innan coronapandemin bröt ut. Den matchen vann United med 3-0 efter mål av Bruno Fernandes, Mason Greenwood, och Anthony Martial.

Man spelade även mot varandra i FA-cupen i januari i år. United vann den matchen med 1-0 efter ett tidigt mål av Scott McTominay.

Visste ni att…

 • Jadon Sancho började spela fotboll i Watford som sjuåring?
 • Elton John köpte fotbollsklubben Watford 1976, och blev då dessutom klubbens ordförande?

Matchinformation

Watford
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Lördagen den 20 november 2021, 16.00
Plats: Vicarage Road, Watford
Domare: Jon Moss
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Pogba (avstängd, tredje matchen av tre, också skadad)
 • Varane (hamstring, december)
Tveksamma:

 • Rashford (matchform, stor chans)
 • Cavani (skadad, liten chans)
 • McTominay (halsont, liten chans)
 • Shaw (hjärnskakning, liten chans)
 • Hannibal (matchform, stor chans)
FORM
F16/10LeicesterBPL2-4
V20/10AtalantaHCL3-2
F24/10LiverpoolHPL0-5
V30/10TottenhamBPL3-0
O2/11AtalantaBCL2-2
F6/11Man CityHPL0-2

Watford

Skador och avstängningar:

 • Etebo (lår, mars)
 • Kucka (avstängd, en match)
 • Kabasele (lår, december)
 • Sema (knä, inget datum)
 • Baah (fot, inget datum)
 • Carvallo (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Tufan (smäll)
FORM
O25/9NewcastleHPL1-1
F2/10Leeds UnitedBPL0-1
F16/10LiverpoolHPL0-5
V23/10EvertonBPL5-2
F30/10SouthamptonHPL0-1
F7/11ArsenalBPL0-1

United mot Watford

Totalt:3524-5-663-30
Borta:1710-2-524-20
Premier League:1412-0-231-14
SENASTE MÖTENA
V2019-03-30HPL2-1
F2019-12-22BPL0-2
V2020-02-23HPL3-0
V2021-01-09HFA1-0
SENASTE BORTAMATCHER
F2016-09-18BPL1-3
V2017-11-28BPL4-2
V2018-09-15BPL2-1
F2019-12-22BPL0-2