Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Unitednyheter
Jag är stolt över vad vi gjort!

Söndagen den 21 november blev dagen då Ole Gunnar Solskjaer fick gå. Trycket har varit hårt de senaste veckorna efter att United mer eller mindre blivit utspelade i match efter match. Nu väntar en spännande tid genom en nystart som visserligen kan sluta hur som helst. Redan i morgon ska Michael Carrick gå upp på podiet för en presskonferens inför tisdagens möte med Villareal. 

Det är ovanligt att en manager på utgång väljer (eller tvingas till) att göra en intervju. Vi gissar att Oles historia och relation till klubben spelar in här. Det har under dagen också strömmat in varma hälsningar från fans runt om i världen. De flesta är överens om att Ole Gunnar Solskjaer förblir en ikon i och för klubben.

I ungefär elva minuter fick Ole ge sin syn på vad han och klubben åstadkommit och vilka känslor som finns inom honom just nu. Här kommer en sammanfattning av det viktigaste från intervjun med Stewart Gardner.

Om känslorna och valet att tala ut

”Alla vet vad klubben betyder för mig och vad vi har uträttat här”. Ole betonade att det bästa för fansen, för spelarna och för teamet runt om, är att han själv pratar med media direkt,  det bör komma från hästens mun som han sa och han betonade att han inte vill ge massa enskilda intervjuer. ”Jag ville att vi skulle kunna ta nästa steg att slåss om titlar, jag har gett allt och jag kommer att gå rakryggad ut genom framdörren. Tyvärr kunde jag inte leverera de resultat som behövdes och därför träder jag åt sidan”. 

På frågan om han känner stolthet svarade Solskjaer att han definitivt känner stolthet över tiden som tränare i klubben och allt det truppen uträttat tillsammans. ”Det har varit en dröm, en ära och en njutning hela tiden. Jag är hedrad och priviligerad över förtroendet som jag haft här. Jag har skaffat fina vänner och relationen till fansen har varit fantastiska”. 

Många fantastiska ögonblick under tiden som ansvarig

Ole fick ge sin syn på vad han uträttat och vilka ögonblick han minns. Han talade särskilt om den fina inledningen laget fick under honom och den mycket långa sviten av bortamatcher förra året, där laget tog massor av poäng. ”Det är inget jag och teamet direkt väljer att framhäva (han nämner övriga tränare) utan vi bara var mitt i det. Men nu i efterhand kan man med stolthet titta tillbaka på och vara stolt över”. 

Andra stora ögonblick som nämns är vinsten i Paris 2019, i Champions League när laget vann med 3-1 på bortaplan i sextondelsfinal. ”Ja det var ett stort ögonblick där många av killarna fick uppleva för första gången vad Manchester United är på riktigt.”

På frågan om återuppbyggandet av laget de sista åren svarade Solskjaer att han hela tiden haft stort stöd från klubben som tagit in bra tränare och bra spelare. ”Jag tycker att jag lämnar klubben med ett bättre lag. Förutsättningarna finns där och alla runt omkring är fantastiska. Allt gott till den som tar över.”

Även relationen till Akademin nämns i intervjun och det jobb som Solskjaer gjort för att utveckla och skola in unga spelare. ”Det är Manchester Uniteds DNA, vi måste få in bra människor och utveckla unga spelare mot seniorlaget, vi är också bra på det.”

Om relationen till fansen och klubben

På frågorna om vad Solskjaer känner för alla de fans och andra som skickat varma hälsningar svarade han att det varit en fantastisk tid och relation mellan honom och fansen har varit utmärkt både som spelare och som tränare.

Stewart Gardner passade på att fråga om vi kommer att få se mer av Ole Gunnar Solskjaer runt klubben. ”Definitivt, jag är stolt och glad för vad vi åstadkommit, och önskar alla allt gott. Du vet, teamet här, vi har tagit oss igenom kritiska perioder, och hårda ord. Jag beundrar dem, normalt åker jag in vid halvsju sju och tänker att jag är först men de är alltid på plats före mig.”

Resultaten under Solskjaer

Jag är stolt över vad vi gjorde. Vi gjorde en fin återhämtning 2019 och att sluta trea, det var stort. Och andraplatsen förra året före lag som uppenbarligen är bland de allra bästa i Europa, jag tycker det är en stor prestation av oss. Vi var också nära i Europa Leauge. 

Jag vet att grunden finns här, och att alla är redo att utvecklas framåt, jag är säker på att det kommer att ske.”

På frågorna om hur nära en titel United varit under Solskjaer fick vi höra att det inte alltid handlar om titlar men också att det kunde låtit annorlunda om laget lyckats ta en titel. ”Det är små marginaler, vi vet att allt hårt jobb vi lagt ner är viktigt, vi var så nära att vinna Europa League förra året. Tyvärr kunde vi inte slå in alla straffar, du kan skratta åt det men jag ser tillbaka med stolthet på varje sekund”. 

Om framtiden

Solskjaer gjorde klart att han kommer att spendera tid med familjen som han varit ifrån väldigt mycket eftersom de bor i Norge. Jag kommer såklart att följa laget framåt, och stödja den nya tränaren. Jag hoppas jag lagt grunden och jag vill att laget lyckas. Jag vet att jag är bra på det jag gör, att skapa goda förutsättningar och jag kommer säkert att komma tillbaka inom fotbollen på något sätt. 

Solskjer betonade att han alltid kommer att vara ett troget United-fan och finnas med klubben på håll.

Till slut fick han uttrycka sig till spelarna framåt och vad som väntar nu redan i veckan.

”Jag sa till dem redan i morse, lita på er själva, ni vet att vi är bättre än såhär. Gå ut där och njut av att vara en United-spelare på de störa arenorna, i Champions League. Vinner ni på tisdag är ni vidare och Michael Carrick kommer att ansvara. Jag har största respekt för och älskar alla delar av honom. Jag blir känslosam nu eftersom han är bäst. Det kommer att bli bra, jag tittar och ger mitt stöd.”

Vi riktar ett varmt tack och önskar Ole Gunnar Solskjaer allt gott.