Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Ralf Rangnick
Långsiktigt tror jag innerligt att det kommer bli bra

Manchester United meddelade under måndagseftermiddagen att Ralf Rangnick är tillsatt som tillförordnad manager resten av säsongen. Ett besked vi väntat på sedan de trovärdiga rapporterna om tyskens eventuella ankomst sipprade ut i slutet av förra veckan. I det här frågebatteriet går vi igenom vad redaktionen har att säga om anställningen. 

Ralf Rangnick har tagit över rollen som manager för Manchester United säsongen ut. Dina tankar om det?

Jonathan Gren: Det absolut bästa alternativet av de som var tillgängliga. Det ska också bli riktigt intressant och se vad den här truppen kan åstadkomma med en så pass bra tränare.

Gustav Brinck-Larsen: Ryktet han kommer med är ju oerhört positivt, så bara därför är jag lite pepp.

Peter A Lilja: Jag tycker det känns riktigt intressant även om jag vet väldigt lite om honom sedan tidigare

Mikael Österdahl: Det känns spontant mycket spännande, även om vi näppeligen har en trupp byggd för Rangnickfotboll.

Elias Hallström: Bra. Det är ju en kortsiktig lösning givetvis, men sett till vad som gick att lösa är det sannolikt den bästa lösningen.

Adam Fröberg: Om det skulle bli en interimlösning var Ralf Rangnick mitt förstaval – därav är det svårt att vara annat än nöjd.

Efter säsongen kommer Rangnick kliva in i en typ av sportchefsroll i två år. Vad tycker du om det?

Jonathan Gren: Underbart. Detta är vad jag velat under en väldigt lång tid. Det här är en kille som kan fotboll, och att han ska vara med och ta beslut kan leda till stora förändringar i hur denna klubben kommer att skötas i framtiden.

Gustav Brinck-Larsen: För mig känns det lite oklart vad “konsult” faktiskt betyder. Blir det en sportchefsroll verkar det väldigt positivt, men konsult för mig låter snarare som att hans roll kommer vara mindre.

Peter A Lilja: Detta är mer svårt att förhålla sig till men många har såklart krävt någon mer fotbollskunnig i en liknande roll, kanske är det precis vad klubben behöver.

Mikael Österdahl: Skulle vara lättare att tycka någonting om det fanns någon klarhet i vad rollen faktiskt innebär. Får han ett faktiskt inflytande så borde det kunna göra klubben gott. Vi behöver någon som stakar ut en riktning. Det viktigaste är ändå att fotbollsbeslut fattas av folk som faktiskt kan något om fotboll. Till den gruppen räknar jag ingen Glazer, ingen Woodward och ingen Arnold.

Elias Hallström: Spännande! Kompetent folk på en sådan position är ju inget vi har varit bortskämda med. Han kommer få sätta sin prägel inte bara på laget utan hela klubben och därmed staka ut en tydlig riktning. Och ja, så mycket stort inflytande tror jag han kommer få.

Adam Fröberg: Mycket bra. United har länge skrikit efter en fotbollskunnig person med erfarenhet av den högre graden i en sådan roll. Att han dessutom kommer utifrån – och inte är en tidigare spelare i klubben eller intern lösning – ser jag som ett stort plus.

Om vi väver ihop de två första frågorna till en, vad anser du om den helhetslösning United har lyckats få till?

Jonathan Gren: En perfekt lösning. United får in en tränare som verkligen kan fotboll och kan få det här laget att spela med en identitet.

Gustav Brinck-Larsen: Ja det beror ju lite på vad konsult faktiskt betyder rent konkret i det här fallet, men om vi förutsätter att det är en så aktiv roll som många verkar tro så är det allt som allt en fantastisk lösning. Om han nu är så bra som alla verkar tycka.

Peter A Lilja: Jag tycker det känns bra så här långt. Efter att ha läst på lite känns det bättre än övriga namn som slängdes fram den senaste veckan, framgångarna RR haft med tiden i Salzburg och Leipzig har satt avtryck hos många.

Mikael Österdahl: Det beror helt på vad det betyder i praktiken. På pappret ser det bra ut och valet av Rangnick indikerar även att John Murtough och Darren Fletcher faktiskt har något att säga till om, för Woodward kan nog inte ens stava till Ralf. Vidare finns tecken på att Richard Arnold, som av allt att döma tar över efter Woodward, faktiskt är villig att delegera ansvar. I så fall finns det ett hopp för den här klubben.

Elias Hallström: Otroligt att United av alla klubbar har löst detta. Tror det kan bli jättebra. Nu agerar man åtminstone som en fotbollsklubb. Det här innebär dock inte att jag helt plötsligt kommer lita på Uniteds klubbledning, men många framtida beslut kommer sannolikt ligga i händerna på Rangnick och det vågar jag känna mig trygg med. Jag tycker ju egentligen det intressanta i allt detta är vad som sker efter säsongen. Som tränare kommer han ju knappt hinna börja innan han ska kliva av.

Adam Fröberg: Klockren. Vi får in en erkänt duktig tränare med en tydlig spelfilosofi som får lära känna laget och truppen säsongen ut – för att sedan ha mandat att tycka till om tränar- och spelarfrågor därefter. Bland de smartare besluten United har fattat på år och dagar.

Enligt många är det här beslutet det bästa Uniteds ledning tagit på flera år. Håller du med?

Jonathan Gren: Ja det skulle jag säga, men samtidigt så finns det ju inte jättemycket konkurrens.

Gustav Brinck-Larsen: Det får vi väl sammanfatta när Rangnick någon gång i framtiden lämnar United.

Peter A Lilja: Som sagt, men den knappa kunskap man sitter på så känns det spännande.

Mikael Österdahl: Nej, det var när klubben startade ett professionellt damlag.

Elias Hallström: Utan att på egen hand konstla till frågan alltför mycket – ja.

Adam Fröberg: Tveklöst. Sen går det aldrig att veta innan vi har facit i handen, men på förhand är det troligen det bästa beslutet som klubben har fattat under åren efter Sir Alex Ferguson.

Rangnick ses i det närmaste som en institution inom tysk fotboll och har influerat många stora tränarnamn vi ser idag. Vad tror du vi kan förvänta oss av honom i United, både som manager och sportchef?

Jonathan Gren: Som tränare tror jag att vi kan förvänta oss struktur och en tydlig identitet, vilket vi inte haft på länge. Som sportchef så tror jag även där att strukturen i klubben kommer att förändras, och förhoppningsvis så kommer den att skötas mer som ett fotbollslag än ett företag.

Gustav Brinck-Larsen: Guld och gröna skogar vad det verkar.

Peter A Lilja: Vi måste förvänta oss något helt nytt, en tränare som vågar gå sin egen väg och som också kan ha en mer kritisk approach i samband med matcher. Att han inte har förflutet i England tror jag är bra.

Mikael Österdahl: Vi kan förvänta oss att han inför ett aggressivare presspel och att han ger laget en bättre grundstruktur.

Elias Hallström: Som tidigare nämnt, förväntningarna på honom som manager är nog inte lönt att spekulera i. Jag tror liksom inte vi kommer få se någon revolutionerande fotboll de kommande sex månaderna. Däremot har jag höga förväntningar på honom i hans nästa roll. Jag utgår från att det är en typ av sportchefsroll, och då är jag spänd på vilket tränarnamn han kommer utse samt vilka spelare han kommer plocka in. Jag räknar med att han redan nu har börjat fila på idéer för nästa säsong.

Adam Fröberg: En rak och högintensiv fotboll med fokus på presspelet, i första hand. Underhållande och vägvinnande, i mitt tycke. Frågan är bara hur snabbt laget lyckas anamma hans idéer. Långsiktigt tror jag innerligt att det kommer bli bra. Ralf kommer givetvis se till att efterträdaren till nästa säsong har en snarlik filosofi – och spelarna som värvas kommer anpassas till detta. Därmed får vi förhoppningsvis den röda tråd som så länge har saknats.

Han kommer närmast från Lokomotiv Moskva, där han har haft en roll i ledningen. Som tränare har han haft framgångar med Hoffenheim och RB Leipzig. Hur bra koll har du på Rangnick i övrigt?

Jonathan Gren: Tänker inte ljuga och säga att jag har stenkoll på honom, men en del har man koll på. Jobben han gjorde med både hoffenheim och Leipzig är otroligt imponerande, och när man hör hur många tränare som han har influerat så blir man ju otroligt taggad på att se honom i United.

Gustav Brinck-Larsen: Kan namnet och har framförallt koll på att han lyckades i Leipzig, utan några direkta detaljer. Det som väl kan oroa är just att han kommer från Lokomotiv Moskva. Var det ingen annan som ville ha honom…?

Peter A Lilja: Se ovan, inte så bra.

Mikael Österdahl: Nu har jag förstås läst på en del men i relation till det inflytande han har haft på fotbollen är han väldigt anonym.

Elias Hallström: Ingen heltäckande bild, men har plockat upp lite bitar här och var och ändå förstått hans storhet inom framför allt tysk fotboll. I yngre ålder noterade jag också Hoffenheims framfart, med spelare som Demba Ba och den allsvenske bekantingen Chinedu Obasi. Men hade jag koll på att Rangnick tränade dem? Absolut inte.

Adam Fröberg: Jag har lyckats fatta mig en rätt bra bild av honom de senaste åren. Egentligen från att han var på tapeten för United under 2019. Hans arbete med både Hoffenheim, Leipzig och Salzburg är inget annat än imponerande. Både som tränare och sportchef/annan roll.

Vilka spelare tror du kommer gynnas/missgynnas av 63-åringens intåg i klubben?

Jonathan Gren: Tror att Rangnicks sätt att spela fotboll på kommer att speciellt gynna spelare som Donny van de Beek, Jadon Sancho och Fred till viss del. Men samtidigt så tror jag att det kommer att gynna de flesta spelare i truppen. Spelare som jag tror kan missgynnas är Scott McTominay och Anthony Martial.

Gustav Brinck-Larsen: Han verkar ju inte tidigare ha varit något fan av Paul Pogba, och om fransmannen dessutom inte tänker skriva på något kontrakt skulle han väl kunna missgynnas. Man kan ju hoppas att hans missgynnande gynnar Donny van de Beek.

Peter A Lilja: Mycket svårt att spekulera i. Våra kära fransoser, Pogba och Martial, kommer nog inte gynnas.

Mikael Österdahl: Spontant känns det som en självklarhet att Jesse Lingard gynnas (å andra sidan är det nog omöjligt att hitta en tränare som har mindre förtroende för Lingard än Solskjaer hade). Däremot är Ronaldo och Pogba näppeligen byggda för Rangnickfotboll, så det blir mycket spännande att se hur de hanteras. Kanske att han kan ge dispens till en av dem, men sannolikt inte båda.

Elias Hallström: Tror framför allt att Lingard och Sancho ligger bra till. Trots att den sistnämnde hunnit uppleva Solskjaers amatörfotboll i ett par månader, så tror jag ändå inte han har glömt bort “The German way”, från tiden i Borussia Dortmund. Det är ju en fotboll som i grunden och botten härstammar från Rangnicks idéer, så att Sancho kommer få ett lyft tror jag vi kan räkna med. Är däremot mindre insatt i Rangnicks defensiva approach och vågar inte häva ur mig några namn därifrån. Men vad händer med en spelare som Maguire, till exempel? Börja med att rycka bindeln, åtminstone.

Adam Fröberg: Den spelare som jag tror att vi kommer få se den allra största skillnaden på i positiv bemärkelse är Fred. Hans spelstil bör passa utmärkt under Rangnick. Det största frågetecknet, som jag tror att de allra flesta är överens om, är Ronaldo. Hur han används/fungerar ihop med det högintensiva presspelet blir intressant att följa.

Rangnick är en person som sägs vilja ha så stort inflytande som möjligt i de klubbar han tar över. Hur stort mandat tror du han får i en klubb av Uniteds dignitet?

Jonathan Gren: Tror inte att han hade tagit jobbet om han inte blivit lovad stort inflytande, därför tror jag att han kommer att ha mycket inflytande i de beslut som klubben kommer att ta i framtiden.

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på Uniteds ledning lär han få stort inflytande i början, för att det gradvis dras bort. Men jag hoppas jag har fel.

Peter A Lilja: Om man ska tro på vad andra säger om personen RR så kommer han vilja ha ett ordentligt mandat för att komma till England och United. Så det blir stort.

Mikael Österdahl: Det finns väl ingen storklubb som ger managern större inflytande än United, även om det finns tecken på att vi faktiskt går mot en rimligare organisation.

Elias Hallström: Stort. Annars hade han inte kommit. Och det är ju vad som förvånar lite också. Samtidigt är Uniteds ledning svag och jag tror helt enkelt att han lyckades övertyga större delar av den under sin intervju.

Adam Fröberg: Troligen inte så pass mycket som han borde, men uppenbarligen tillräckligt för att hans ska ta jobbet. Annars hade han aldrig gått med på det.

Med största sannolikhet kommer Rangnick ha det sista ordet när en ny manager ska tillsättas till nästa säsong. Om du får gissa, vem tror du leder laget nästa säsong?

Jonathan Gren: Innan man anställde Ragnick så trodde jag verkligen på Pochettino, vilket det fortfarande känns som. Men jag skulle inte heller bli förvånad om det istället blir någon som Erik ten Hag.

Gustav Brinck-Larsen: Det har ryktats att han själv skulle vilja tränare laget vidare, och om han själv skall vara involverad i processen att bestämma tränare kan det väl mycket bli så. Annars någon av Erik ten Hag och Mauricio Pochettino, förhoppningsvis den förstnämnde i så fall.

Peter A Lilja: Även detta är omöjligt att spekulera i. Han kanske lurar över Klopp eller Tuchel, eller Löw. Skämt åsido, jag får stå fast vid Pochettino.

Mikael Österdahl: 

Elias Hallström: Det har ju snackats flitigt om Pochettino, men det kan knappast vara någon favorit hos Rangnick. Det är också en tränare jag på senare tid börjat ställa mig mer skeptisk till. Får väl slänga in Erik Ten Haag bara för att, men det är ingen jag har någon vidare koll på heller. Känslan säger dock att någon random tränare från Bundesliga ligger närmast till hands, typ någon adept till Rangnick. Denne adept kommer till United och efter två år under Rangnicks ledning är han så pass etablerad och varm i kläderna att han kan styra skutan själv. I egenskap av sportchef/konsult är du ju hierarkiskt sett över managern, och då tror jag inte det funkar med ett stort tränarnamn, som antagligen kommer vilja köra sitt eget race.

Adam Fröberg: Mauricio Pochettino. Klubbens långsiktiga dröm och dessutom en tränare som inte är miltal ifrån Rangnick i sin spelfilosofi.