Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Ralf Rangnick
Der Professor

Då var det dags att introducera Manchester Uniteds tillförordnade tränare, Ralf Rangnick. Tysken, som också kallas gudfadern av gegenpressing kommer senast från den ryska klubben Lokomotiv Moskva, och kommer nu alltså träna laget i de kommande månaderna, för att sedan övergå till någon form av konsultroll.

Detta hade Rangnick själv att säga när han annonserades som ny tränare.

Jag är exalterad över att ansluta till Manchester United och fokuserar på att göra detta till en framgångsrik säsong för klubben. 

Truppen är full av talang och har en bra balans mellan ungdom och erfarenhet. Alla mina ansträngningar under de kommande sex månaderna kommer att vara på att hjälpa dessa spelare att uppfylla sin potential, både individuellt och, viktigast av allt, som ett lag.

Utöver det ser jag fram emot att stödja klubbens långsiktiga mål som konsult.

Biografi: Spelarkarriären

Rangnick föddes i juni 1958 i den tyska staden Backnang, cirka tre mil utanför Stuttgart. Där växte han upp tillsammans med sina föräldrar Dietrich och Erika Rangnick.

Rangnicks spelarkarriär var relativt händelsefattig. Han började sin spelarkarriär år 1976 i Stuttgarts andralag, där han höll till i cirka tre år innan han flyttade till England för att studera på University of Sussex. Väl där så blev det också en kort stint i klubben Southwick FC. Där spelade han elva matcher för klubben innan han i en match bröt revbenen och punkterade en lunga.

Sedan så bar det tillbaka till Tyskland för Rangnick där han spenderade korta perioder i FC Heilbronn, Ulm 1846, Viktoria Backnang och TSV Lippoldsweiler, där han också avslutade karriären som spelare år 1988.

Ralf Rangnick

Namn: Ralf Rangnick
Född: 1958-06-29 i Backnang, Västtyskland
Nationalitet: Tyskland
Position: tillförordnad manager
Till United: 2021-12-02

Ralf Rangnick

Spelarkarriär

KlubblagPeriodMatcherMål
Stuttgart II1976
Southwick1979-1980
VfR Heilbronn1980-1982666
Ulm 18461982-1983320
Viktoria Backnang1983-1985
TSV Lippoldsweiler1987-1988
Totalt klubblag1976-1988986

Titlar som spelare

  • inga titlar

Biografi: Tränarkarriären

Det är som tränare som Rangnick har gjort stora underverk, speciellt för den tyska fotbollen. Rangnick var en av de tränare som utvecklade zonförsvar i Tyskland, efter att ha fått inspiration från Helmut Gross.

”Han inspirerade inte bara mig utan också en hel del andra tyska tränare. Han var själv amatörtränare. I vardagslivet var han ingenjör som byggde broar, men vid den tiden var han förmodligen den första tränaren i Tyskland som spelade med en fyrbackslinje med bollorienterad zonmarkering.

Han var också den tränare som populariserade hög press och snabba bollvinster, också känt som gegenpressing, något som han utvecklade efter att han tagit inspiration från bland annat den ukrainska tränaren Valeriy Lobanovskyi som då tränade Dynamo Kiev.

”Jag var spelande tränare i sjätte-divisionen är FC Viktoria Backnang. Vi var inte särskilt bra, men vi hade extrem tur – en kall februaridag 1983 råkade vi träffa ett geni.

”Dynamo Kiev, laget av den legendariske tränaren Valeriy Lobanovskyi, bodde på ett närliggande träningscenter och behövde lätt motstånd för en vänskapsmatch. Efter några minuter, när bollen hade gått ut för ett inkast, var jag tvungen att stanna och räkna deras spelare. Hade de 13 eller 14 man på planen?

”Jag hade spelat mot topplag förut – vi förlorade alltid mot dem, så klart – men de hade åtminstone gett dig enstaka ögonblick av andrum. Kiev var det första lag jag någonsin mötte som systematiskt pressade bollen.

”Det var min fotbollsuppenbarelse. Jag förstod att det fanns ett annat sätt att spela.”

Med detta har han influerat tränare som Jürgen Klopp, Tomas Tuchel och Julian Nagelsmann för att nämna några.

Även då Rangnicks spelarkarriär tog slut 1988 så började han redan fem år tidigare vara spelade tränare i Viktoria Backnang där han höll till i två år, för att sedan träna Stuttgarts andralag mellan 1985-87. Därefter gick han tillbaka till att vara spelande tränare i Lippoldweiler i ett år.

Tränarkarriären började sedan på riktigt 1988 när han blev huvudtränare för SC Korb där han spenderade två säsonger, för att sedan ta över tränarrollen för Stuttgarts U19-lag. Där blev det succé relativt snabbt då han i sin andra säsong vann U19-Bundesliga. Han spenderade ytterligare tre säsonger med juniorerna innan han, år 1995 blev tränare för Reutlingens A-lag.

Rangnick lyckades i sin första säsong med Reutlingen ta en fjärdeplats i Regionalliga Süd. Även säsongen efter startade bra och man var påväg mot uppflyttning. Dock så lämnade han klubben i mitten av säsongen för att ta över Ulm 1846, där han tidigare varit spelare.

Efter att ha tagit över laget i mitten av säsongen 1997 så tog man en sjätteplats i Regionalliga Süd. Säsongen efter gick desto bättre då man vann ligan och flyttades upp till 2. Bundesliga och där spenderade man bara en säsong innan man flyttades upp till Bundesliga 1999.

Tränarkarriär

KLUBBTIDMV-O-FV %
Viktoria Backnang1983-1985
Stuttgart II1985-19877028-16-2640 %
TSV Lippoldsweiler1987-1988
SC Korb1988-1990
Reutlingen 051995-19975126-12-1351 %
Ulm 18461997-19997536-18-2148 %
Stuttgart1999-20018636-16-3442 %
Hannover 962001-20049844-22-3245 %
Schalke 042004-20056536-15-1455 %
1899 Hoffenheim2006-201116679-43-4448 %
Schalke 0420112310-3-1043 %
RB Leipzig2015-20163621-7-858 %
RB Leipzig2018-20195229-13-1056 %
Totalt1983-2019722345-165-21248 %

Titlar som tränare

  • Cupvinnare Tyskland (1): 2011
  • Ligacupvinnare Tyskland (1): 2005
  • Supercupvinnare Tyskland (1): 2011

Stuttgart

Den 3 maj 1999 tog Rangnick över Stuttgart, vilket var hans tredje sejour i klubben och hans andra som tränare. Han tränade laget i deras sista fem matcher, och säsongen 1999/00 blev hans första hela säsong som tränare för klubben, där han tog laget till en åttondeplats i ligan.

Säsongen efter, alltså 2000/01 skulle bli desto tuffare, iallafall i ligan. I Europa hade man ändå lite framgång när man tog sig till åttondelsfinal i UEFA-cupen, eller Europa League som det nu kallas. I den tyska cupen tog man sig också hela vägen till semifinal, där man fick se sig besegrade av Schalke 04.

Som sagt så gick det inget vidare i ligaspelet där man låg runt nedflyttningsstrecket, och i februari 2001 fick Rangnick sparken.

Hannover 96

Efter tiden i Stuttgart så bar det sig av till 2. Bundesliga och Hannover för Rangnick, och det kunde inte ha börjat bättre för tysken. Redan i hans första säsong så vann man ligan och flyttades upp till Bundesliga för första gången på 13 år.

Första säsongen i toppdivisionen slutade med en elfteplats, vilket också skulle bli den bästa placeringen Rangnick lyckades med som tränare för Hannover. I säsongen efter så slutade man på en fjortondeplats, dock utan Rangnick i slutet på säsongen då han sparkades i mars 2004.

Schalke 04 (första gången)

Efter att inte fått tjänsten som assisterade tränare för det tyska landslaget så tog Rangnick över Schalke 04, och man får väl ändå säga att han gjorde det med bravur. I sin första säsong, 2004/05 tog han Schalke, som året innan slutade på en sjundeplats, till en andraplats i ligan, endast bakom Bayern München. I cupen tog han laget till final, där man återigen fick se sig slagna av just Bayern München. I UEFA-cupen tog man sig till slutspel där man blev utslagna utav Shaktar Donetsk.

Säsongen efter gick dessvärre inte speciellt bra. I Champions League blev man utslagna i gruppspelet, i tyska cupen åkte man ur i den andra omgången och i ligan var man i mitten av tabellen. Allt detta ledde till att Rangnick fick sparken i december 2005.

1899 Hoffenheim

Inför säsongen 2006/2007 så tog Rangnick över 1899 Hoffenheim som då höll till i Regionalliga Süd, alltså tredjedivisionen i Tyskland. Även här blev det succé i hans första säsong, där han direkt tog upp laget till 2. Bundesliga efter att ha slutat tvåa i ligan.

Tiden i andradivisionen varade bara i en säsong då man återigen slutade på en andraplats, vilket innebar uppflyttning till Bundesliga. På bara två år hade alltså Rangnick tagit ett lag från den tyska tredjedivisionen till den första. Samma säsong tog man sig också till kvartsfinal i tyska cupen, där man dock fick se sig besegrade utav Borussia Dortmund.

Första säsongen i Bundesliga slutade med en sjundeplats för Hoffenheim, vilket får ses som väl godkänt för att vara första säsongen i förstadivisionen. Säsongen efter, alltså 2009/10 slutade man på en elfteplats i ligan, samtidigt som man återigen nådde kvartsfinalen i cupen.

Den andra januari 2011 sade Rangnick upp sig, och anledningen till detta ska ha varit att klubben sålde den brasilianska mittfältaren Luiz Gustavo till Bayern München utan Rangnicks vetskap. Med tanke på vad vi vet nu om hur Rangnick kräver oerhörd kontroll i det mesta som rör klubben, så kan man första att det inte riktigt gick hem hos honom.

Schalke 04 (andra gången)

I mars 2011 blev det klart att det skulle bli en återkomst till Schalke för Rangnick. Bara veckor efter att han tagit över tränarposten så ledde han laget till en semifinal i Champions League där man ställdes mot hans nuvarande lag, Manchester United. Där tog det dock stopp för Rangnick och hans Schalke när United vann båda mötena med 2-0 respektive 4-1. Utöver det så vann man tyska cupen efter att ha krossat Duisburg med hela 5-0.

Säsongen 2011/12 började med att man slog Borussia Dortmund i supercupen, alltså matchen mellan vinnaren i ligan och vinnaren i cupen. Mer än så skulle det inte bli för Rangnick som lämnade klubben i september 2011 på grund av kronisk trötthetssyndrom. Enligt han själv så hade han inte energin som krävdes för att lyckas utveckla klubben och laget.

RB Leipzig

Inför säsongen 2015/16 stod det klart att Rangnick tillfälligt skulle ta över rollen som tränare i RB Leipzig. Leipzig befann sig i 2. Bundesliga när Rangnick tog över, men redan i tyskens första säsong så slutade man på en andraplats i ligan och därmed flyttades man upp till förstadivisionen.

I juli 2018 tog Rangnick återigen över tränarrollen i Leipzig, återigen i enbart en säsong. Under Rangnicks ledning lyckades Leipzig ta en tredjeplats i Bundesliga, vilket också innebar att man kvalificerade sig för Champions League-spel för den kommande säsongen. Man tog sig också hela vägen till final i tyska cupen där dock Bayern München blev lite för svåra.

Den 2 december 2021 tog han över rollen som tillförordnad tränare för Manchester United

Biografi: Karriär som sportchef

År 2012 efter sin tid i Schalke, så tog Rangnick sig an rollen som sportchef för båda Red Bull-lagen, alltså Salzburg och Leipzig, och på sex år så hade han hjälpt till att få upp Leipzig från den tyska fjärdedivisionen till Bundesliga. När det kommer till Salzburg så var han var han där i tre år och hjälpte laget att vinna Österrikiska Bundesliga två gånger och även den Österrikiska cupen två gånger.

I juli 2019 tog han sedan över rollen att överse hela Red Bull-koncernen, alltså för Leipzig, Salzburg, Red Bull Bragatino och New York Red Bulls. Där tog han bland annat Red Bull Bragatino upp till den brasilianska förstadivisionen.

Ett år senare så skrev Rangnick på för Lokomotiv Moskva där han tog sig an rollen som sport och kommunikationschef innan han, sex månader senare flyttade till Manchester United.

Koppling till Manchester United

Kopplingarna mellan Rangnick och Manchester United är få. Den enda gången tysken har gästat Old Trafford var med Schalke när man möttes i semifinalen i Champions League 2011. Schalke hade gjort en imponerande resa för att ta sig till semifinal, där man på vägen slagit ut de regerande mästarna Inter med totalt 7-3 över de två mötena. Som nämnt tidigare så var United dock några nummer för stora för Rangnick och hans mannar och det slutade med att United vann med totalt 6-1.

Det verkar också finnas ömsesidig respekt mellan Rangnick och Sir Alex Ferguson. Till The Guardian hade Ferguson detta att säga om Rangnick och hans lag:

”Det såg aldrig ut som att de skulle förlora matchen, och de ska ha mycket beröm för hur de spelade mot ett lag som Inter Milan. De såg alltid ut att ha fullständig kontroll.”

Om Ferguson så hade Rangnick detta att säga:

”Han är den kompletta tränaren. Hatten av för de 30 år han har tränat och regerat över den klubben. Det faktum att han fortfarande känner viljan att leda laget till titlar är extraordinärt.”

Tränarstaben

Sett till de rapporter som finns så är det fortfarande oklart hur många tränare Rangnick kommer att ta med sig till klubben. Det verkar dock som att det kommer handla om mellan en och tre. Vilka de är är inte heller bekräftat. Ett namn som ryktades var Lars Kornetka som var Rangnicks högra hand när han tränade RB Leipzig, men han har istället tagit över den position som Rangnick hade i Lokomotiv Moskva.

Tränarfilosofi

Rangnick anses ha en utav de absolut smartaste fotbollshjärnorna som finns.

Han är också hjärnan bakom gegenpressing, vilket innebär hög press för att vinna tillbaka bollen snabbt för att sedan också attackera vertikalt. Han har flera gånger sagt att han inte gillar passningar bakåt eller i sidled, utan bollen ska framåt.

Så här beskriver han själv sin filosofi:

”Vi gillar att pressa högt, med en väldigt intensiv kontrapress. När vi har bollen gillar vi inte några sidleds eller bakåtpassningar. Det är en snabb, proaktiv, attackerande, kontrings-, kontrapressande, spännande och underhållande fotboll.

”Vad vi faktiskt vill spela är ett extremt uttalat presspel. Vi vill försöka alltid attackera och skapa ett numerärt överläge med minst en man. Det är viktigt att spelarna också har en grundstruktur där de vet att varje spelare verkligen har ryggen täckt.”

Rangnick pratar mycket om att lagen han tränar ska ha kontroll, både med och utan boll. I en intervju med MUTV hade han detta att säga:

”Jag menar, i fotboll handlar det om kontroll. Om du vill vinna matcher måste du ha kontroll både med och utan boll.

”Detta är förmodligen ett av de viktigaste målen under de kommande veckorna, att hjälpa laget att ha kontroll över spelet, åtminstone mot topplagen.”

Han pratar också mycket om de tre C:en. Concept, Competence och Capital. Concept innebär att man har en tydlig plan och spelidé. Competence handlar om att anställa de bästa människorna för varje jobb, och Capital handlar om att ha pengar.

Rangnick är väldigt mån om att man som tränare ska ha en tydlig idé om hur man ska spela med bollen. Han beskriver ofta sin fotboll som ”rock and roll” och ”heavy metal” och inte något ”Slow waltz”.

Kolla man på Rangnicks lag generellt så brukar man inte spela sig fram från eget straffområde då man på det sättet bjuder in press från motståndarna. Istället vill man gärna spela bollen framåt så fort som möjligt genom både passningar längs marken, men också genom långbollar.

Försvarsmässigt så förespråkar han ”rest defense”, vilket innebär att mittbackarna ska markera motståndarens forward(s) tätt, för att på det sättet undvika kontringar emot sig.

Sett till formationer som Rangnick spelar så är han väldigt flexibel. Dock så är hans föredragna formation en 4-2-2-2, vilket han hade stora framgångar med i Leipzig. Detta system kräver en mångsidig mittfältsfyra som arbetar bakom två anfallare. Systemet kräver också energiska box-to-box-mittfältare, vilket faktiskt passar United ganska bra. I denna formationen så är också överlappande ytterbackar en viktig faktor, vilket gör att man bildar en 2-2-4-2-formation vid anfall. Därför måste ytterbackarna vara offensivt skickliga.

Han har också spelat 4-3-3 under sin tid i Hoffenheim, så det skulle också kunna vara ett alternativ.

Men då han är familjär med 4-2-3-1, samma system som United spelar nu så känns det som den mest rimliga lösningen, speciellt i början när matcherna kommer tätt inpå varandra. Sedan så kommer det nog att varieras en del i formationerna från match till match.

Utöver allt taktiskt som Rangnick är så bra på, så förstår han också att det finna andra saker som är minst lika viktiga.

”Taktik, kondition och regler är alla oerhört viktiga, men de är bara ett sätt att nå ett mål. Mitt jobb är att förbättra spelare. Spelare följer dig som manager om de känner att du gör dem bättre. Det är den största, mest uppriktiga motivationen som finns.”