Damlaget: Brighton & Hove Albion - Manchester United 0-2
Säsongsbästa gav tre viktiga poäng

Glasgow Rangers v Manchester United Women - Pre-Season Friendly

Manchester United var klassen bättre än Brighton & Hove Albion och vann rättvist med 2-0 på bortaplan. Hayley Ladd och Vilde Boe Risa, som båda har fått sparsamt med speltid under säsongen, var Uniteds bästa spelare och bidrog också med målen.

Insatsen var Uniteds bästa den här säsongen och segersiffrorna borde ha blivit större.

Marc Skinners stora drag inför dagens match var att Leah Galton placerades på bänken. Det innebar att Ella Toone flyttades ut som vänsterytter medan Lucy Staniforth tog hand om högerkanten. På mittfältet spelade Vilde Boe Risa framför Hayley Ladd och Katie Zelem. I mittförsvaret spelade Millie Turner 90 minuter för första gången den här säsongen.

Ändringarna ger önskat resultat. United inleder matchen mycket bra och är genomgående det bättre laget i första halvlek.

Redan i den andra matchminuten borde United ha tagit ledningen. Ladd kommer till inspel från vänsterkanten och hittar Boe Risa fri mitt i straffområdet. Norskan drar emellertid avslutet mitt på målvakten.

Även Uniteds andra stora chans går till Boe Risa. Den här gången löper hon sig fri på högerkanten efter Zelems långpassning. Målvakten kan rädda med en benparad och på returen blockeras Toones avslut. Kanske borde Boe Risa ha valt passning, då Alessia Russo såg ut att vara fri vid vänstra stolpen.

Boe Risa ger senare målvakten problem på ett distansskott.

Precis före paus tar United en välförtjänt ledning. Målet kommer efter en kort hörna, där Toone hittar Ona Batlle utanför straffområdet. Spanskan går på ett lågt pressat avslut som styrs i mål av Ladd.

Om det är Boe Risa som får första chansen efter paus? Jodå, hon får ett bra avslutsläge precis utanför straffområdet men målvakten kan rädda till hörna.

Norskan får en ännu bättre möjlighet när hon snappar upp en bakåtpassning. Målvakten står i vägen med en benparad. På returen drar Toone bollen högt över mål.

Brighton är erkänt starka på fasta situationer. När timmen är spelad får de sin första stora chans i matchen, efter en frispark. Mary Earps agerar dock modigt och kan freda Uniteds mål.

Till slut ska Boe Risa äntligen få utdelning. Russo kommer runt på högerkanten och Boe Risa vinklar in inlägget vid målvaktens högra stolpe.

Kort efter Uniteds andra mål gör Earps en bra räddning på ett tungt avslut mot första stolpen.

Annars är det United som hotar och vi har åtskilliga möjligheter efter hörnor. Närmast är Aoife Mannion som tvingar målvakten till en kvalificerad räddning på ett skott från nära håll.

Brightons målvakt gör en ny räddning när Toone testar från högerkanten.

“Vi var dominanta,” kommenterade Marc Skinner efter matchen. Han var nöjd med insatsen men besviken på att United brände för många chanser.

Han tycker att Boe Risa har en “otrolig talang” men det gäller att ha tålamod med spelare som kommer till en ny liga, hävdar han.

Sammantaget var United överlägsna idag och segern borde ha blivit större. Detta var Uniteds bästa prestation för säsongen.

Vilde Boe Risa var Uniteds bästa spelare, även om hennes effektivitet framför mål kan ifrågasättas. Även Hayley Ladd stod för en bra insats. Sett till dagens insats är det för mig obegripligt att Skinner håller Katie Zelem och Lucy Staniforth högre än Ladd och Boe Risa.

Vidare fortsätter Hannah Blundell att imponera och försvarsspelet känns tvivelsutan tryggare med Millie Turner i spel.

Dagens seger var mycket viktig och ser United kliva upp på samma poäng som Brighton. Poängskörden hittills har varit en besvikelse men vi har åtminstone häng på tredjeplatsen.

United har nu Everton borta i Ligacupen på onsdag och sedan hemmamatch mot Aston Villa i ligan på söndag. Därefter följer tre veckors uppehåll över jul och nyår.