Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Halvtidsrapport 2021/22
”Genomuselt”, ”katastrof”, ”dunderfiasko”

Halva ligasäsongen är spelad för Manchester United och det har blivit dags att gå igenom vad som hänt under säsongen samt fotbollsåret 2021. Delar av redaktionen har i denna frågelåda gett sina tankar om diverse ämnen som rör klubben. 

Ett kalenderår har passerat och det har varit ett minst sagt stökigt år i såväl United som fotbollsvärlden. Coronapandemi, Super League, managerbyten, etc. Vad var bra, samt mindre bra, med Unitedåret 2021?

Mikael Österdahl: Det bästa var förstås den omedelbara reaktionen på Super League. Därefter att publiken nu är tillbaka på läktarna. Utöver det har vi inte mycket positivt att hämta. Det allra sämsta är nog att folk tänkte ”job done” när Super League gick i graven, istället för att fortsätta arbeta för förändring. För jösses, elitfotbollen behöver förändras.

Jonathan Gren: Helt ärligt så vet jag inte om det finns så mycket bra grejer att ta med sig från 2021. Att man kvalificerade sig för Champions League, och tog sig vidare till slutspel är väl typ det bästa. Vidare till det dåliga så finns det mycket att välja emellan. Förlusten i Europa League-finalen är ett alternativ, mem jag skulle nog säga att det som varit värst med Unitedåret 2021 har varit den otroligt dåliga fotboll som man spelat.

Elias Hallström: Det är i ärlighetens namn svårt att hitta så många ljusglimtar från föregående år. Om något var bra så skedde det inte på planen i alla fall. Protesterna vid Old Trafford den 2 maj var åtminstone något att bära med sig. Bortsett från arenastormningen får gärna någon liknande aktion snart ske igen.

Gustav Brinck-Larsen: Bäst var att publik återigen fick komma tillbaka till Old Trafford (även om man i nuläget kan ifrågasätta rimligheten att det fortfarande är publik). Sämst går knappt att bara välja en sak, men för mig är ”Superligan” och förslaget om VM vartannat år saker som skulle döda mitt fotbollsintresse. Därför blir dessa det sämsta med 2021, även om den andra bara till viss del hör ihop med United.

Peter A Lilja: Det mesta känns förstås skakigt och ju längre året led desto ledsnare blev man. En klart godkänd insats under våren och i början av säsongen har eskalerat i dåliga insatser. Ett rörigt år kan vi inte skylla på. En liten ljusglimt med avancemang i CL, låt oss tro på mirakel.

Så över till den pågående säsongen. United står just nu på 19 spelade matcher och har därmed halva upplagan av Premier League avklarad. Poängskörden är blygsam – 31. Dina tankar om säsongen så här långt?

Mikael Österdahl: Genomuselt, helt enkelt. Vi är virriga defensivt och gör inte många rätt offensivt.

Jonathan Gren: Detta har hittills varit en horribel säsong på alla sätt och vis. Efter ett transferfönster som höjde de flestas förväntningar, så har man istället varit sämre än förra säsongen. Samtidigt så tycker jag inte att vi förtjänar bättre med tanke på hur bedrövlig fotboll man spelat.

Elias Hallström: Ett dunderfiasko. Det behövs inte någon längre utläggning. Alla vet hur uselt det är.

Gustav Brinck-Larsen: Katastrof. Att vara mer än 20 poäng från serieledning efter halva säsongen, när man förra säsongen kom tvåa och efter att man slagit på stort på transfermarknaden i somras, är inget annat än helt katastrofalt.

Peter A Lilja: Hur kan en uppsättning så namnkunniga spelare se så förvirrade och handlingsförlamade ut undrar man. Nej, det är undermåligt överlag, tyvärr. Balansen Rangnick letar efter i all ära men nog måste spelarna kunna se mer taggade och intensiva ut. Det känns som många bäckar sammanfaller i negativ bemärkelse, spelare ur form, obalans i laget, omständigheter, tränarbyten.

Man satsade stort inför säsongen men det har inte skördat frukt ännu. Hur ser du på Uniteds chanser att nå topp fyra och därmed en Champions League-plats till nästa säsong?

Mikael Österdahl: Det ser mörkt ut just nu. Hoppet är att ribban för Champions League-spel nog läggs ganska lågt, så kan vi rada upp några vinster är vi snart där. Tyvärr har jag svårt att se United rada upp vinster.

Jonathan Gren: Jag tror att man har en väldigt liten chans att ta en topp fyra-placering. Fotbollen man spelar är fortfarande under all kritik och många spelare verkar redan ha checkat ut. Som det känns nu så skulle det vara ett mirakel om Rangnick fixar en CL-plats.

Elias Hallström: Små. Det finns tre lag som redan cementerat sig däruppe och således kommer ett par lag göra upp om fjärdeplatsen. Sjukt nog ser både Spurs och Arsenal väldigt mycket bättre ut än United.

Gustav Brinck-Larsen: Känner i nuläget att sexa är där United kommer hamna. Topptrion är redan för långt fram, och det finns för mig inget som tyder på att Ralf Rangnick skall få ordning på laget på ett sånt sätt att vi slutar före Arsenal och Tottenham.

Peter A Lilja: Värvningarna på pappret under sommaren var mycket starka men lämnat en del att önska. Laget borde gått framåt snarare än flera steg bakåt. I nuläget känns inte en CL-plats realistisk hur mycket man än vill hoppas. Lagen strax ovanför har såklart samma problem och det är 50/50 om vi når sista platsen.

Ole Gunnar Solskjaer fick alltså inte skörda den nyss nämnda frukten, utan i stället har tyske Ralf Rangnick tagit över managerposten. Med lite distans till allting, hur känner du kring att Solskjaer fick gå och att Rangnick just nu rattar laget?

Mikael Österdahl: Situationen under Solskjaer var ohållbar, så förändring var nödvändig. Hittills har Rangnick inte imponerat mer än på presskonferenser. Men vi kan inte göra så mycket annat än att hoppas att han vänder på skutan.

Jonathan Gren: Helt rätt att Solskjaer fick lämna, och det skulle ha gjorts mycket tidigare. Jag var väldigt positiv till att Rangnick tog över, och det är jag fortfarande. Dock tror jag att det kommer att ta lite tid tills vi får se resultat, för den här truppen tror jag ingen kan fixa på några veckor.

Elias Hallström: Det må ha börjat knackigt, men jag vill ändå tro att anställningen av Rangnick är ett bra beslut. Det är uppenbart att han inte har ett spelarmaterial som han känner sig tillfreds med. Får han däremot rekrytera på sättet han vill och sätta sina ramar att jobba inom, då tror jag det kan bli ganska bra.

Gustav Brinck-Larsen: Det var helt rätt att Solskjaer fick gå, han fick inte laget att fungera under hösten och det kombinerat med ett antal katastrofmatcher gjorde det beslutet enkelt. Men Rangnick är ingen jag fått något större förtroende för hittills. Jag hoppas givetvis han ordnar upp det, men i skrivande stund är han en flopp.

Peter A Lilja: Det var oundvikligt att Solskjaer fick lämna. Bördan på hans axlar med den historiken inom klubben blev för tung. Rangnick känns ok, rak och ärlig i sin kommunikation och klar över hur spelet bör se ut. Den närmaste månaden får utvisa om det blir bu eller bä.

Det har inte varit många spelare som utmärkt sig i positiv bemärkelse, men vem tycker du har presterat bäst i United så här långt?

Mikael Österdahl: David de Gea har varit överlägset bästa Unitedspelare i höst.

Jonathan Gren: För mig så är det David de Gea. Vill inte ens tänka på vart vi befunnit oss i tabellen utan honom.

Elias Hallström: Solklart att det är David De Gea. Att vår målvakt tar den utmärkelsen säger ganska mycket. Att han egentligen inte har någon konkurrens är skrämmande.

Gustav Brinck-Larsen: David de Gea. Motivering överflödig skulle jag säga

Peter A Lilja: De Gea är såklart det enkla och enda svaret. Lindelöf och Greenwood har också motsvarat förväntningarna tycker jag.

Och vem har varit den största besvikelsen?

Mikael Österdahl: Harry Maguire.

Jonathan Gren: Här finns det några att välja emellan. Tyvärr så blir det Jadon Sancho för mig med Maguire tätt bakom.

Elias Hallström: Det finns så många, men tyvärr landar det i Bruno Fernandes. Men det beror nog mer på förhållanden runtomkring, snarare än på honom själv.

Gustav Brinck-Larsen: Marcus Rashford helt ärligt. Många spelare kan nämnas, men att Rashford börjat visa dåliga attityd är en riktig besvikelse.

Peter A Lilja: Det smärtar mig att säga Maguire, utan tvekan. Flera ligger hack i häl såsom de negativa överraskningarna Fernandes och Rashford.

Finns det någon spelare du vill se mer av under resterande del av säsongen? Kanske någon yngre förmåga?

Mikael Österdahl: Jesse Lingard borde ha spelat mer under hösten. De få gånger han fick chansen gick det mestadels bra. Annars skulle det vara oerhört spännande att se Hannibal få en ärlig chans i a-laget.

Jonathan Gren: Helt klart Anthony Elanga, och det känns inte otroligt att han kommer att få mer speltid då han varit med i varje matchtrupp sedan Rangnick tog över.

Elias Hallström: Ja, ganska enkelt. Mason Greenwood. Jag vill gärna se vår bästa offensiva spelare på planen så mycket som möjligt.

Gustav Brinck-Larsen: Som alltid Donny van de Beek, även om jag börjar tvivla på om han har det som krävs i och med att två tränare nu ratat honom. Annars är det Hannibal Mejbri.

Peter A Lilja: Elanga känns spännande, men borde inte Hannibal få chansen?

Jadon Sancho, Raphaël Varane, och Cristiano Ronaldo var sommarens stora värvningar för United (all respekt åt Tom Heaton, men…). Ranka nyförvärven baserat på prestation hittills.

Mikael Österdahl: Sancho har mestadels varit usel. Varane har knappt spelat alls. Ronaldo har snubblat in några bollar, men jag kan inte föreställa mig annat än att hans inträde är en starkt bidragande faktor till att Greenwood, Rashford och Fernandes knappt har träffat mål sedan han anslöt. Så de tre nyförvärven kan gott få dela på sistaplatsen.

Jonathan Gren: 1. Ronaldo 2. Varane 3. Sancho

Elias Hallström: Ronaldo etta. Varane tvåa. Sancho trea. Orkar inte diskutera för ingen har egentligen utmärkt sig.

Gustav Brinck-Larsen: 1: Heaton. 2: Ronaldo. 3: Sancho. 4: Varane.

Peter A Lilja: Samtliga tre har så höga förväntningar på sig att man kräver mycket mer av alla överlag. Med viss tvekan får det bli a) Ronaldo, b) Varane, c) Sancho

Plats sju i ligan nu. Vilken placering slutar United på i vår?

Mikael Österdahl: Typ sjua kanske?

Jonathan Gren: 5:a

Elias Hallström: Sexa.

Gustav Brinck-Larsen: Sexa

Peter A Lilja: 5

Hur förhåller sig det till hur du tippade inför säsongen?

Mikael Österdahl: Jättemycket sämre.

Jonathan Gren: Inte ens nära då jag tippade att man skulle sluta tvåa.

Elias Hallström: Förmodligen inte skitbra.

Gustav Brinck-Larsen: Förmodligen långt under

Peter A Lilja: Vill minnas att jag tippade 4.

Vilka tror du vinner ligan?

Mikael Österdahl: Förstår inte frågan?

Jonathan Gren: City.

Elias Hallström: Det är fullkomligt ointressant. I alla fall för egen del.

Gustav Brinck-Larsen: Ligan är redan avgjord, de som toppar nu kommer vinna.

Peter A Lilja: Manchester City

I Champions League tog man sig vidare till åttondelsfinal och ska möta Atletico Madrid. Hur tror du det går för United i det dubbelmötet?

Mikael Österdahl: Fuck it, låt oss vara positiva: Enkel seger.

Jonathan Gren: Jag tror faktiskt att man tar sig vidare till kvartsfinal.

Elias Hallström: Jag tror helt ärligt att United tar sig vidare. I cupspel kan allt hända och kanske höjer sig Mr. Champions League ett par snäpp där och då.

Gustav Brinck-Larsen: Gissningsvis förlust borta, oavgjort hemma och därmed respass.

Peter A Lilja: Jag tror vi kan slå ur underläge i CL och vi vinner med totalt 3-1 mot AM. Med lite flyt i lottningen eller utebliven press så tar vi oss hela vägen till semi-final.

Vilka tror du vinner Champions League?

Mikael Österdahl: Fuck it, låt oss vara positiva: Manchester United.

Jonathan Gren: Tyvärr tror jag på City.

Elias Hallström: Också ointressant. Men säg Bayern München.

Gustav Brinck-Larsen: Nåt diktaturägt lag.

Peter A Lilja: Bayern München

Inhemskt är United endast kvar i FA-cupen. I måndags slog man ut Aston Villa. Hur långt tror du Uniteds tar sig?

Mikael Österdahl: 

Jonathan Gren: Beror såklart på motstånd, men jag tror inte att man tar sig speciellt lång. Kanske till kvartsfinal som längst.

Elias Hallström: Respass i semifinal.

Gustav Brinck-Larsen: Kvarten, sen kommer ett storlag och skickar oss långt från även den bucklan.

Peter A Lilja: Det blir kvartsfinal eller final.

Januari innebär att transferfönstret är öppet. Hur tror du Uniteds aktivitet kommer vara under årets första månad? Kommer Rangnick vilja förstärka? Blir det några spelarförsäljningar?

Mikael Österdahl: Det finns ingen tränare som inte vill förstärka sitt lag. Däremot är det väldigt svårt att göra vettiga förstärkningar i januari, så vi kommer nog inte få se något revolutionerande.

Jonathan Gren: Jag tror att det kommer att vara ganska tyst, även om jag är ganska säker på att Rangnick vill förstärka. När det kommer till spelförsäljningar så tror jag att vi kan få se en del då Rangnick flera gånger nämnt att truppen är för stor.

Elias Hallström: Förstärka tror jag gladeligen att han vill. Hittills har det dock varit ganska tyst, så det blir nog inte jättemycket action. Sälja spelare? Vad är det?

Gustav Brinck-Larsen: Ingen in pga vi har ingen permanent manger, ingen ut pga de vi vill sälja vill ingen ha.

Peter A Lilja: Det blir inga stora händelser, vare sig ingående eller utgående. Förhoppningsvis försvinner Martial. Någon mindre namnkunnig mittfältare eller anfallare kommer in.

Om du anser att United är i behov att agera på transfermarknaden nu i januari, vad tycker du att man borde göra?

Mikael Österdahl: Jag tycker att United borde prioritera att förstärka mittfältet.

Jonathan Gren: Jag tycker att man ska försöka förstöra det defensiva mittfältet, helst med någon storvärvning som såklart inte kommer att hända. Annars så tycker jag att man bör värva någon ung och billig mittfältare. Ett namn som jag tycker är otroligt spännande är Boubacar Kamara från Marseille. Bara 22 år gammal och med ett kontrakt som rinner ut i sommar så är det en spelare som man bör kunna få för €10-15 miljoner.

Elias Hallström: Försöka få tag i en central mittfältare. Amadou Haidara har det snackats om. Har noll koll, men det har nog inte Ralf.

Gustav Brinck-Larsen: Två eller tre nya innermittfältare och en ny högerback.

Peter A Lilja: Det känns som vi bör vänta in sommarens fönster och banta truppen först istället. Därefter måste vi få in den defensiva mittfältaren vi så väl behöver.