Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Krönika
London Calling

Det går bra nu för Uniteds damlag. Fyra raka vinster, fjolåret inräknat, och nu senast storseger mot Birmingham (5-0).

Nu delar United andraplatsen med Londonlagen Spurs och Chelsea. Imorgon onsdag väntar ett annat Londonlag, Arsenal, som faktiskt leder ligan. Men då är det cupmöte som gäller.

Herrlaget och damlaget är som natt och dag just nu. United efter Solskjaer, trodde jag, skulle bli ett lag som bara jag själv skulle få svårt att tycka om. Men nu är det nästan som ett unisont förakt mot detta halvfabrik till lagbygge vi upplever. Det som tidigare var tränarens fel är idag spelarnas fel, när det i själva verket är, och har alltid varit, klubbens fel.

För mig är problemet kulturellt. Ägare och ledare i toppen känner inte med klubben, således gör inte heller spelarna det. Självklart kan United bli mer som City eller Chelsea vad gäller både kvalitet och prestation, men då krävs det mer kompetens i alla verkställande positioner, vilket inte heller är fallet. Samtidigt upplever jag att United är en annan typ av klubb, som drivs mer på känsla och traditioner, än på ren kompetens. Allt kan inte rekryteras utifrån. Något inifrån måste vårdas och värderas. Det är det som är magin med United.

Situationen med damerna inpå säsongen var på samma vis den att laget redan hade sålt ut sig självt innan det roliga ens hade börjat. Själva grundbulten, tränare Stoney, lämnade klubben i brist på satsning och goda framtidsutsikter. Men rent sportsligt kan damlaget i år göra sin bästa säsong någonsin. Skulle det bli topp tre-placering och Champions League-plats vore det en enorm framgång för nye, och bitvis ifrågasatte, tränare Skinner. Men också för de spelare som varit med klubben från början. Galton, Zelem, Hanson med flera.

Ibland behöver det bästa inte alltid vara det bästa. Känsla, träning och inställning kan vara det viktiga. Anthony Elanga är ett bra exempel på det.

I högen av alla Londonlag ska man inte glömma City, som var nere i botten i början på säsongen men nu nosar där bakom på en femteplats, två poäng bakom United. Citys damer är på pappret ett starkare lag än de flesta, men även United är på pappret ett starkt lag som borde prestera bättre när dagsformen inte är på topp. United må vara 5-0 bättre än Birmingham, men de är inte 1-6 sämre än Chelsea, som var ett resultat från i höstas.

***

Damerna möter alltså Arsenal på onsdag 20:15 på Venue Meadow Park (norr om norra London). En halvlek senare möter herrarna Brentford – i mitt tycke Premier Leagues roligaste lag denna säsong.