Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Tottenham Hotspur 3-0
Klasskillnad gav sjätte raka segern

Manchester Uniteds damlag tog sjätte raka segern när Tottenham Hotspur på söndagen besegrades med 3-0 på Leigh Sports Village. Vilde Boe Risa, Hayley Ladd och Leah Galton gjorde målen i en match där United var klasser bättre än motståndaren.

På pappret var det en toppmatch när ligatrean United på söndagen gästades av ligafyran Tottenham. I praktiken var det klasskillnad på lagen och det var först när United hade gått ifrån till en tremålsledning som Tottenham fick till någon form av organiserat anfallsspel.

Marc Skinner gjorde bara en förändring i laget jämfört med förra helgens ligamatch. Det var i mittförsvaret som Maria Thorisdottir kom in istället för Millie Turner. United har bekräftat att Turners frånvaro beror på en nackskada. Det förefaller vara troligt att mittbacken blir borta en längre tid, även om inte United ger oss någon prognos. Onekligen ett mycket tungt slag för United, även om Turners frånvaro inte märktes idag.

Värt att notera är att Kirsty Smith får fortsatt förtroende i backlinjen, vilket innebär att Hannah Blundell får nöja sig med en bänkplats.

United startar matchen på framfoten, med hög press samt intensivt och aggressivt spel. Det mynnar inte ut i några stora chanser i matchinledningen, mot ett defensivt starkt Tottenham. Defensivt för United gör Ona Batlle det mycket bra när Jessica Naz är på väg att springa sig fri.

Matchens första stora chans får Ella Toone i matchminut 37, då hon blir fri efter en frisparksvariant. En försvarare hinner hem för att med hälen styra avslutet till hörna. Det är på den hörnan som målskyttet öppnas. Katie Zelems boll är perfekt och vid bortre stolpen har Vilde Boe Risa skakat bort sin försvarare och hon kan enkelt placera bollen i nät.

United firar Vilde Boe Risas matchvinnande 1-0-mål.

Kort därefter dubblar United ledningen. United överbelastar på högerkanten och Toone blir fri för att måtta inlägg. I straffområdet dyker Hayley Ladd upp med en kraftfull nick och 2-0 är ett faktum.

Tottenham kommer ut efter paus i tvåmålsunderläge utan intresse att i någon större utsträckning jaga ett reduceringsmål. De sitter fortsatt djupt och fokuserar på att förstöra spelet, med regelrätta eller – i allt större utsträckning – otillåtna metoder.

United gör ett dubbelbyte när timmen är spelad och det ger omedelbar utdelning, då inhoppare Martha Thomas ligger bakom Uniteds tredje mål. Thomas får en fri yta till höger i straffområdet efter en utmärkt långpassning av Thorisdottir. Anfallaren spelar sedan bollen över mot Leah Galton, som får öppet mål sedan Ashley Neville och sparkat hål i luften. Neville brukar ha bättre träffsäkerhet när hon sparkar mot motståndarnas ben.

Den ständigt fult spelande – och nästan aldrig varnade – Ashleigh Neville sparkade hål i luften och fick liggande se Leah Galton spela in bollen i öppet mål för 3-0.

Efter 3-0-målet vaknar Tottenham till liv och för första gången i matchen hamnar United under press. Gästerna borde ha reducerat efter 80 minuter, då Rachel Williams får öppet mål vid bortre stolpen efter Nevilles inlägg. Anfallaren lyckas dock nicka utanför.

United har sedan två bra chanser för ett fjärde mål, då Ivana Fuso Ferreira och Batlle kommer till inspel från högerkanten och vänsterkanten respektive. Båda gångerna vinner en försvarare duellen i straffområdet.

Dagens seger var Uniteds sjätte raka. Inte bara det, det var också sjätte matchen i rad som United höll nollan. Efter en bedrövlig start på säsongen imponerar United nu i varenda match.

Ånyo var det en mycket bra laginsats vi bjöds på. Offensivt kan det argumenteras att Uniteds press borde ha mynnat ut i fler stora chanser, framför allt före 1-0-målet. Defensivt var länge en utmärkt insats, även om vår kvalitet gick ner något i slutskedet av matchen.

Hayley Ladd, Ona Batlle och Vilde Boe Risa var några av spelarna som imponerade mest på mig. Jag vill även framhålla inhopparen Martha Thomas.

”Spelarna och fansen förtjänar beröm,” kommenterade Marc Skinner efter matchen. Tränaren var förstås mycket nöjd med insatsen.

”[Tottenham] rörde knappat bollen i första halvlek. Vi är laget som försöker vinna och de är laget som försöker hindra oss från att vinna.

”Vi gjorde kvalitetsmål och borde ha gjort fler.”

Efter en svår höst tycks Skinner nu ha fått ordning på sitt lag. United blir bättre och bättre match för match. Både offensivt och defensivt presterar vi mycket bättre än tidigare på säsongen.

Inför matchen var det bara målskillnad som skilde United och Tottenham åt. Jag tycker att dagens match illustrerar att det beror på att United underpresterade medan Tottenham överpresterade i höstas. Trots att det nu bara är tre poäng som skiljer lagen åt kan jag inte föreställa mig något annat än att United slutar före Tottenham när säsongen summeras.

Dagens trepoängare ser United ta över andraplatsen i tabellen. Detta då Chelsea överraskande fick nöja sig med 0-0 mot Brighton. Vi är nu två poäng före Chelsea, som emellertid har två matcher till godo. Upp till tabellettan Arsenal – också två matcher till godo – är det en poäng medan vi har fem poäng ner till Manchester City (en match till godo). Arsenal och City möts i Manchester ikväll, så åtminstone ett av lagen kommer att tappa poäng (pessimisten hoppas att Arsenal vinner, optimisten hoppas att City vinner).

För United avslutas januari med en bortamatch mot Bridgwater United i FA-cupen på söndag. Det ska normalt sett vara en promenadseger för United. Därefter följer en säsongsdefinierande period 2-13 februari, då vi har bortamatcher mot Chelsea (semifinal i Ligacupen), Arsenal och Manchester City (båda i ligan).

Målen

Manchester United – Tottenham Hotspur 3-0 (2-0)

FA Women’s Super League, 23 januari


1-0 (38) Vilde Boe Risa (Zelem)
2-0 (42) Hayley Ladd (Toone)
3-0 (62) Leah Galton (Thomas)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Thorisdottir, Mannion, Thorisdottir, Smith (Blundell 62); Ladd, Zelem; Toone, Boe Risa (Groenen 64), Galton (Fuso 81); Russo (Thomas 61)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK