Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Middlesbrough 1-1 (7-8)
Onödigt drama slutar i fiasko

På förhand en behaglig uppgift. I efterhand mest förvirring efter en match som borde vunnits under ordinarie tid. Fokus på fotboll snarare än på den senaste veckans tråkigheter önskade vi oss och det verkade åtminstone inledningsvis fungera.

Men i 67 minuten när allt såg ganska avslappnat ut vände matchen via en handsregel som definitivt är ganska obegriplig. Vi borde såklart vunnit mot Middlesbrough ändå men när matchen går till förlängning och straffar är det alltid lotteri. Då kan det sluta i fiasko för vilket lag som helst. 

Spelar det någon roll?

Man kan fundera över betydelsen av FA-cupen, vi har gjort det förr. Och många tyckare och fans därute brukar tona ned värdet av att gå långt i den anrika cupen. Vi är nog alla överens om att det är mer viktigt hur det går framåt i ligan, att laget kan finna harmoni och till slut uppnå den balans och kontroll som Rangnick vill åt.

Men jag är rädd för att förlusten idag svider lite extra. Efter en jobbig vecka runt laget var en vinst mentalt mycket viktig inför fortsättningen av säsongen. Det är mina känslor. Vi ska alltså inte underskatta förlusten mot Middlesbrough, den betyder något och det är inget bra. Frågan är bara hur stor betydelse den har. Kommer det rasa ihop nu?

Skruva på siktet

Till en början såg det stundtals lekfullt och harmoniskt ut ikväll. Inte för att United är så bra så de kan spela ut Middlesbrough i nuvarande skepnad, men numret bättre över 90 (och 120) minuter är vi ju trots allt. Pogba spelsugen, Sancho pigg och Varane säker. Men det räcker förstås inte när tajmingen saknas. I skidskytte har vi lärt oss att millimeter kan skilja mellan guld och silver. För United är det flera meter att skruva rätt, och det gäller för samtliga som står på skjutbanan, både vad gäller avgörande pass och avslut.

Den slutgiltiga tajmingen saknas hos de flesta, avgörande pass är inte sällan dåliga. Detta tillsammans med den obegripliga handsregelen kan sägas vara skillnaden mellan en stor vinst och 1-1 efter ordinarie tid idag om man är välvilligt inställd. Men ok, i matchbloggen lyfter Elias att vi inte är ett tillräckligt bra lag. Det är naturligtvis sant. No more, no less.

Paul Pogba

Med allas vår Paul kan allt hända, upp eller ned, på eller av, bu eller bä. Jag har ofta gnällt över nonchalans och slarv när det gäller Paul Pogba men när lekfullheten sammanfaller med fin form och spelsug då är han förstås en världsklassmittfältare. Idag såg vi stundtals prov på hur bra han kan vara med i rätt ”mood”. Frågan är dock om det finns en kontinuitet i honom för att bidra till några stordåd denna säsong, det lär snart visa sig.

Och spelar han i United i höst? Det är mycket tveksamt.

Elanga blir syndabock

Det är lätt att tycka synd om Elanga som missar den avgörande straffen, men det är ingen VM-final. Han kommer igen. Det är bara trist att vi som lag inte kan vinna under ordinarie tid. Henderson borde också tagit en straff och det var ju väldigt trist att han inte fick göra det i hans comeback i laget.

I linje med justeringen av sikte hade även Ronaldo behövt skruva några grader åt höger i första halvlek. En till synes väldigt självsäker straff går klart utanför. De båda självklara och så säkra straffläggarna från Portugal känns numera ibland osäkra från elva meter. I avgörandet tog de dock revansch på sig själva.

Frågan är nu vem av dem som får slå nästa straff under ordinarie matchtid. Det kanske blir Matas enda uppgift i resten av sin karriär. Eller nej, vi vet ju alla att Maguire borde ta dem!