Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Arsenal - Manchester United 1-1
United bjöd tabellettan på en poäng

Höstsynderna återupprepas för Manchester United. Alessia Russo gav United en tidig ledning borta mot tabellettan Arsenal. När hemmalaget i andra halvlek reducerades till tio spelare borde matchen ha varit vunnen. Då bjöds Stina Blackstenius på friläge och matchen slutade 1-1.

Det ska sägas att Arsenal dominerade stort i inledningen på andra halvlek. Sett till målchanser och bollinnehav är 1-1 rättvist. Givet hur United släpper in kvitteringsmålet går det bara att vara missnöjd och besviken.

I United fick Diane Caldwell debutera i mittförsvaret. Detta då Aoife Mannion missade matchen på grund av skada. Caldwell kommer undan med hedern i behåll i debuten. På topp fick Signe Bruun sin första chans från start för United. Det blev mest hårt arbete från danskan idag. Hon borde ha fått sätta 2-0 i öppet mål mitt i andra halvlek. Ella Toone valde emellertid eget avslut och missade mål. Mycket svagt av Uniteds bästa spelare.

Det var United som öppnade matchen bäst. Det ger utdelning då Alessia Russo, via en försvarare, ger United ledningen på Katie Zelems hörna efter tio minuter. United hade dessförinnan ett bra avslut från Ona Batlle och direkt efter Russos mål har vi en dubbelchans för 2-0.

United firar Alessia Russos 1-0-mål.

Kvarten är spelad när Arsenal för första gången får till ett organiserat anfallsspel. Deras första stora chans går till Vivianne Miedema, som drar iväg ett tung avslut. Mary Earps får fingrarna bollen och styr den i ribban.

Annars är det United som är det bättre laget i första halvlek. Framför allt hotar vi på fasta situationer.

Efter paus tar Arsenal över taktpinnen. Russo agerar räddande ängel efter en hörna och Earps gör en utmärkt reflexräddning när Caitlin Foord får chansen på ett inlägg efter en kontring.

United borde ha dödat matchen när Toone och Bruun får friläge efter bra förarbete av Hannah Blundell och Leah Galton. Unitedspelarna kommer fria mot målvakten. Tyvärr väljer Toone avslut istället för att ge Bruun öppet mål med en till synes enkel passning. Toones avslut går utanför. Det är ett läge som United måste utnyttja.

Ella Toone hade möjligheten att bjuda Signe Bruun på öppet mål. Istället gick Toone på eget avslut och missade mål.

Vi borde också ha utnyttjat att vi får spela med en spelare mer sista kvarten. Detta sedan Katie McCabe fått syna det gula kortet för andra gången, efter en ful tackling mot Batlle.

Det är ändå Arsenal som får det sista ordet. Miedema får yta på mittplan och Uniteds backlinje befinner sig alldeles för högt upp. Den nederländska anfallaren uppmärksammar att Stina Blackstenius och med en precis passning får svenskan friläge och där gör hon inget misstag. En mycket bra passning från Miedema men det är oacceptabelt för United att bjuda på ett sådant läge i det skedet av matchen.

Maria Thorisdottir var chanslös i löpduellen mot Stina Blackstenius och Arsenal kunde kvittera.

United pressar sedan på för ett segermål, utan någon lycka.

Efter matchen tycker Marc Skinner att det var ett fall framåt för United. Det får det sägas, om vi jämför med hemmamatcherna mot Arsenal och Chelsea i höstas. Samtidigt är det fjärde ligamatchen den här säsongen som laget skänker bort en seger. Det är något som inte får ske och det kommer att utgöra en massiv skillnad när säsongen summeras.

Ser vi till Skinner så tycker jag att han agerar svagt i andra halvlek idag. Trots att Arsenal länge var dominanta i andra halvlek väntade han länge med att byta. När han väl byter väljer han att byta ut både Russo och Bruun. Det tycker jag blir väl fegt. Åtminstone en av de två borde vi haft på planen i slutet.

Vidare tycker jag att Skinner visar brist på mod när han inte gör något offensivt byte efter Arsenals kvitteringsmål. United var då spelförande mot tio spelare. Samtidigt måste det sägas att en poäng borta mot Arsenal är ett acceptabelt resultat. Min irritation beror primärt på hur vi skänker bort kvitteringsmålet och även att vi bommar jätteläget för 2-0.

Vi ska notera att Safia Middleton-Patel var reservmålvakt för United idag. Det var första gången hon var involverad i a-laget. Sophie Baggaley var avstängd efter att ha blivit utvisad senast.

United får nu ladda batterierna inför nästa veckas bortamatch mot Manchester City. Det blir minst sagt en mycket viktig match i kampen om Champions League-platserna. För kamp om en Champions League-plats är vad United får sikta in sig på. Om vi hade vunnit idag kunde vi viskat om titelstrid men nu ser den chansen ut att vara borta en gång för alla.

Uniteds mål

Arsenal – Manchester United 1-1 (0-1)

FA Women’s Super League, 5 februari


0-1 (10) Alessia Russo (Zelem)
r/k (75) Katie McCabe (två varningar)
1-1 (79) Stina Blackstenius


Uniteds lag: Earps; Batlle, Thorisdottir, Caldwell, Blundell; Zelem, Ladd; Russo (Groenen 73), Toone, Galton; Bruun (Thomas 73)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK