Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Krönika
Derby till helgen

Det blev oavgjort på Meadow Park och United tappar varken mark eller klättrar uppåt i tabellen av Women’s Super League. Arsenal och Chelsea gör upp om förstaplatsen imorgon fredag, medan United får sikta in sig på City på söndag.

Jag tycker ändå United såg starka ut mot Arsenal i lördags. Ofta först på bollen, vassa i närkamperna och snabba i omställningarna. Ett par distinkta brytningar av Thorisdottir. Ett par frejdiga tacklingar av nyförvärvet Caldwell. Två superräddningar av Mary Earps. Men på kvitteringsmålet av Stina Blackstenius hängde ingen av dem med. Då var det istället Arsenal som var snabba i omställningarna.

Strax före det hade Ella Toone ett friläge och chansen att göra 2-0. ”How big does that miss look now” sa kommentatorn efter 1-1 och 90 minuter. 3 poäng mot Arsenal hade gett guldvittring inför derbyt mot City – nu blir det istället en batalj om tredjeplatsen. Seger för United skulle troligen sätta punkt för Citys chanser att knipa en Champions League-plats denna säsong. Och kanske, kanske att man kan fortsätta hänga med i toppen bakom Arsenal och Chelsea.

Man lär sig något nytt om damlaget varje gång. Signe Bruun, den danska superstjärnan, är en ny bekantskap på toppen – och har troligtvis mer att ge framöver. Detsamma gäller redan nämnda Caldwell. Men oavsett match och matchbild tycker jag nästan alltid att Ona Batlle är roligast att titta på. Smart, retlig, äventyrlig. Den typ av ytterbackar som far som ett spjut och nästan parkerar runt motståndarnas straffområde är alltid roliga att följa.

Man kan tycka att det insläppta målet mot Arsenal var onödigt, och det var det, men man ska inte glömma att United kom starkt igen efter en cupförlust mot Chelsea (1-3) bara dagar innan. Före Chelsea hade United sju raka matcher utan insläppt mål – nu tog man förlusten på rätt sätt och var i nära 90 minuter det bättre laget mot ligaettan.

Formen torde alltså vara bättre för de röda än de blå inför helgens derby. I dagsläget är United ett klart bättre lag än City, som de senaste åren alltså varit ett av topplagen i Women’s Super League. Men jag tror samtidigt att ligan som helhet behöver båda delar av Manchester för att damfotbollen inte ska bli tråkig och London-fixerad.

Så United får gärna vinna, men City behöver inte försvinna. Åtminstone inte helt och hållet.

***

City-United spelar på söndag klockan 13:30 (svensk tid).