Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester City - Manchester United 1-0
Svagt United räckte inte till i Manchesterderbyt

Manchester United tog inte vara på chansen att effektivt skriva av Manchester City från Champions League-diskussionen. I bortaderbyt spelade United för en poäng och det straffade sig då Caroline Weir mycket elegant lobbade in matchens enda mål.

Aoife Mannion blev inte spelklar i tid till den här matchen. Även Leah Galton saknades när laguppställningarna presenterades. Det innebar en oförändrad defensiv för United. Offensivt blev det Vilde Boe Risa som ersatte Galton, med följden att Ella Toone tog plats på vänsterkanten.

Medan laget i bortamatchen mot Arsenal spelade aggressivt med hög press så valde Marc Skinner idag en betydligt defensivare taktik. Det blev inte alls framgångsrikt. Matchen igenom var City starkast på det centrala mittfältet och United fick mestadels fokusera på att rensa.

United hade inte bara problem på mittfältet. Även våra båda ytterbackar, Ona Batlle och Hannah Blundell, blev bortspelade många gånger i matchen.

Detta till trots var Marc Skinners första taktiska drag att byta ut Boe Risa för anfallaren Martha Thomas. I mitt tycke ett obegripligt byte, med resultatet att det bara blev enklare för City att kontrollera mittfältet. Matchen igenom satt Jackie Groenen på bänken. Måhända var nederländskan inte i speldugligt skick trots att hon satt på bänken. Annars förstår jag det inte alls.

När matchen summeras noterar vi 18-4 i avslut och 68-32 i bollinnehav i Citys favör. Ändå tycktes inte Skinner se någon anledning till att försöka förändra matchbilden.

Trots det stora spelövertaget för City var det länge mållöst. Hemmalaget borde ha tagit ledningen redan i den sjunde matchminuten, då Lauren Hemp fick öppet mål vid bortre stolpen. Hon misslyckades på något sätt med att få bollen på mål.

Annars hotade City oftast på nickar i första halvlek. Två gånger genom Hemp och en gång genom Ellen White.

I andra halvlek avtog chansskapandet något, även om City fortsatt var spelmässigt överlägsna. Jess Park prickade stolpen när timmen var spelad.

Uniteds fåtaliga chanser kom på kontringar eller hörnor, även om vi aldrig var riktigt nära att ta ledningen.

Matchen avgjordes med tio minuter kvar att spela, då Caroline Weir – som har han otäck vana att göra mål mot United – tog saken i egna händer. Inhopparen får stor yta när Katie Zelem går bort sig och från distans avslutar hon med en elegant lobb, som lämnar Mary Earps chanslös.

Direkt efter målet får United en stor kvitteringschans, då Kirsty Hanson tar sig runt på vänsterkanten. Målvakten styr undan inspelet precis framför fötterna på Signe Bruun. I slutskedet lyckas Blundell nästan hitta Martha Thomas i djupled. Mycket mer än så har inte United.

Sammantaget går det inte att säga annat än att City var numret större i det här derbyt. En mycket svag insats av United och det är svårt att inte ifrågasätta Skinners taktik och byten. United slet både kollektivt och individuellt.

Resultatet innebär att United nu bara har två poäng ner till City i tabellen. Samtidigt har både Tottenham (en poäng bakom United) och Reading (tre poäng bakom United) chansen att gå förbi United om de vinner sina hängmatcher (båda har varsin match som pågår när detta skrivs och Reading har ytterligare en match till godo på United).

Nu väntar landslagsuppehåll för damlaget. Därefter, den 27 februari, är det derby igen. Då i FA-cupen och med United som hemmalag. Nästa ligamatch är först den 5 mars, då United får besök av Leicester.

Målet

Manchester City – Manchester United 1-0 (0-0)

FA Women’s Super League, 13 februari


1-0 (81) Caroline Weir


Uniteds lag: Earps; Batlle, Caldwell, Thorisdottir, Blundell; Zelem, Ladd; Russo (Hanson 78), Boe Risa (Thomas 64), Toone; Bruun (Ferreira Fuso 90)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK