Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Fem derbyklassiker

Här kommer en lista över personliga favoritmatcher mellan City och United, alltså med United på bortaplan. Detta med anledning av derbyt på söndag.

30 november 2008 (0-1)
Jag har ett minne av att jag såg denna match i Gävle, och missade den högtidliga invigningen av gävlebocken på grund av dramatiken på slutet. City-målvakten Joe Hart var ute och flaxade på övertid, och Wayne Rooney var på vippen att göra mål från halva plan. Dessförinnan hade Rooney gjort 1-0 på en retur. Bäst på plan tror jag var Ji-sung Park.

17 april 2010 (0-1)
Oavsett hur mycket tiden fläckar våra minnen så har vi alltid Paul Scholes. Det går alltid att älska Paul Scholes. I denna match kunde han dessutom nicka, 1-0 på Fergie Time. Från denna match hämtar vi också den numera klassiska kyssen mellan Scholes och Gary Neville.

Manchester City v Manchester United - Premier League

8 januari 2012 (2-3)
Paul Scholes, ja. Han satt överraskande nog på bänken i denna match (ett halvår efter att han pensionerat sig). Det gav extra krydda till en tillställning som United dominerade i första halvlek, med vackra mål från Rooney och Danny Welbeck. Mål, straffar, utvisningar och drama på slutet är inte nödvändigt ett derby – men det hjälper förstås till.

9 december 2012 (2-3)
Mycket hände mellan första och sista derbyt detta år, 2012. Men vi glömmer det. Minns istället denna match, andra advent, när Robin van Persie smekte in en frispark på övertid, och Rio Ferdinand blev träffad av ett inkastat föremål efter vilt firande med United-fansen. Galna matcher inträffar ju lite titt som tätt i dessa dagar, men alla skriver inte in sig i historieböckerna så som denna. Kanske det bästa derbyt, alla kategorier.

8 december 2019 (1-2) 

På många vis påminner den här matchen om den från tidigt 2012, eller andra matcher då United ansågs ligga i lä gentemot City. Det var ett United under Solskjaer som fann sin bästa prestation under de svåraste förutsättningarna. De unga röda kontrade sönder de ljusblå och fann sig tidigt i en 2-0-ledning. Ingen såg det komma. Folk viskade om något annat. Men United anno 2019 kunde överraska, och gjorde det emellanåt.

***

United har tre raka vinster på Etihad, och sedan City blev rikt på oljepengar (2008) har man 10-6 i inbördes möten. Två matcher har slutat 0-0 och en match har spelats utan publik. Faktum är att bortalaget brukar trivas bäst i ett Manchesterderby nuförtiden. Det kan vi ta med oss till söndagens möte.