Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester City - Manchester United
Vad är status på Uniteds omtalade utveckling?

Ralf Rangnick pratar mycket om Manchester Uniteds utveckling trots att resultaten inte varit tillräckligt bra. Han betonar att laget nu skapar fler chanser än tidigare och har mer kontroll bakåt. Det må vara hänt men nu är det dags att på allvar utvärdera status på denna utveckling. Hur mycket mer kontroll och balans finns det i laget nu än innan Rangnick tillträdde som interimtränare? Hur många chanser kan vi skapa mot City och hur ser det ut försvarsmässigt mot ett på riktigt bra lag?

Frågorna är många efter de senaste insatserna. Förra lördagen tillhörde undertecknad dem som var på bristningsgränsen frustrerad. Jag skulle iväg på en tillställning direkt efter matchen mot Watford men hade mer lust att gå och dra täcket över huvudet. Men nu är vi alla tillbaka och taggar till.

Det räcker såklart inte att skapa målchanser (oavsett mängd) mot lag som Watford och Burnley om man inte tar tre poäng. Det stora utvärderingen blir istället hur spelet ser ut i morgondagens match mot serieledaren. Jag råkade befinna mig på Old Trafford vid förlusten i november och det var absolut inte kul. Ronaldo hade ett skott på mål, och det var det. City lekte runt och rullade boll, United såg ut som ledsna och vilsna hundar som inte fick tag i bytet.

Nu vet vi att City går att rubba. I Tottenhams vinst senast såg vi prov på att det går att straffa City med fina omställningar. Men då ska vi ha klart för oss att Harry Kane är i en mycket bättre målform än alla våra offensiva pjäser, möjligen med undantag för Elanga. Är det vår unge svensk som kan slå hål på City? Eller kommer Cavani in och avgör denna match efter att ha varit borta ett antal veckor? Vi tar båda alternativen alla dagar i veckan.

Manchester United

United kommer till spel med i stort sett hela truppen tillgänglig (förutom Greenwood som är avstängd). Det är naturligtvis goda förutsättningar. Problemet är att vi inte får fart på målskyttet och effektiviteten framåt. Att det ska lossna mot City är förstås inte rimligt att tänka sig men vi måste ändå hålla hoppet uppe.

På de fem senaste matcherna i Premier League har United vunnit två (Brighton och Leeds) samt spelat oavgjort i övriga (Burnley, Southampton, Watford). Inga förluster alltså och målchanser har skapats framåt. Det som oroar är dock motståndet. Att inte ta fler än 9 poäng av 15 i nämnda matcher duger inte om laget ska utmana om platser i Champions League nästa år. Vi vet att Arsenal i morgon kan gå förbi oss med hela tre matcher mindre spelade, och det vore såklart riktigt illa. Det gäller därför att göra en av årets bästa matcher i morgon.

Det är möjligt att Rangnick tänker sig en mer defensiv uppställning med samtliga tre mittbackar, men jag utgår ifrån den mer ordinarie uppställningen 4-2-3-1 nedan. Sancho började på bänken senast och jag gissar att han får chansen från start idag, till förmån för Elanga. Jag gissar även att Maguire är tillbaka i elvan till förmån för Lindelöf. Wan-Bissaka gjorde det bra senast och kan få förtroendet framför Dalot igen.

Möjlig startelva:

Manchester City

Manchester City fortsätter att ånga på i toppen av Premier Leauge och i Champions League. De har dock visat sig sårbara från och till, till exempel i förlusten mot Tottenham den 19 februari. I januari såg vi dem även tappa poäng mot Southampton och i matchen senast mot Everton var de störda. Ändå är de tillsammans med Liverpool överlägsna i ligan och till morgondagens derby verkar flera spelare vara tillbaka. Överlag är standarden och kontinuiteten i spelet väldigt bra så det är svårt att hänvisa till en formsvacka på basis av en enstaka match.

Truppen verkar också mer eller mindre intakt. City saknar dock starke Ruben Diaz i backlinjen och sedan tidigare Aké och Palmer. I veckan vilades Rodri, De Bruyne och Silva och dessa mittfältsherrar lär både vara spelsugna och taggade inför derbyt. Walker ser ut att vara tillbaka och bör få en startplats till höger i backlinjen.

Framåt finns så många alternativ att det är svårt att spekulera i vilka som startar. Ska vi gissa på Foden, Sterling och Mahrez. Grealish och Jesus spelade 90 minuter i veckans cupmatch och börjar då sannolikt på bänken.

Möjlig startelva:

Historik

Det finns många Manchesterderbyn att tala om.  Totalt har lagen mötts hela 186 gånger där United gått segrande ur striden 77 gånger, City 56, och där 53 matcher har slutat oavgjort. På de fem senaste matcherna i PL har United faktiskt tagit tre segrar mot Citys enda. Dock vet vi att matchen på Old Trafford i November var en riktig utskåpning till förmån för City.

Visste ni att…

 • I ett derby 1970 bröt Citys Glyn Pardoe benet efter en tackling från George Best. Skadan var så illa att Pardoe ett tag riskerade att förlora benet.
 • Peter Schmeichel har spelat 10 derbyn som målvakt i United och inte förlorat något av dem. De två derbyn han stod på andra sidan under säsongen i City blev också förlustfria.
 • Wayne Rooney är bästa målskytt mot City genom tiderna med sina 11 mål.

Matchinformation

Manchester City
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 28
Tid: Söndagen den 6 mars 2022, 17.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Michael Oliver
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Cavani (ljumske, stor chans)
 • McTominay (sjuk, stor chans)
FORM
O8/2BurnleyBPL1-1
O12/2SouthamptonHPL1-1
V15/2BrightonHPL2-0
V20/2Leeds UnitedBPL4-2
O23/2Atl MadridBCL1-1
O26/2WatfordHPL0-0

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Mendy (otillgänglig, tills vidare)
 • Dias (lår, inget datum)
 • Aké (skadad, inget datum)
 • Palmer (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Steffen (rygg)
FORM
V9/2BrentfordHPL2-0
V12/2NorwichBPL4-0
V15/2Sporting CPBCL5-0
F19/2TottenhamHPL2-3
V26/2EvertonBPL1-0
V1/3P’boroughBFA2-0

United mot Man City

Totalt:18677-53-56265-253
Borta:8934-25-30114-128
Premier League:4924-9-1670-63
SENASTE MÖTENA
O2020-12-12HPL0-0
F2021-01-06HLC0-2
V2021-03-07BPL2-0
F2021-11-06HPL0-2
SENASTE BORTAMATCHER
F2018-11-11BPL1-3
V2019-12-07BPL2-1
V2020-01-29BLC1-0
V2021-03-07BPL2-0