Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester City - Manchester United 4-1
Ungefär som förväntat

Ett mittenlag åkte på söndagseftermiddagen till andra sidan stan för att möta ett topplag. Utöver en dödsryckning drygt 20 minuter in i matchen gick det som förväntat, då topplaget visade att man är bättre på precis allt. Slutresultatet 4-1 var i underkant, det kunde blivit betydligt fler hemmamål.

Den förväntade starten

Som förväntat tog det inte lång tid innan hemmalaget tog ledningen. Ett inspel från vänsterkanten nådde Kevin de Bruyne, som sköt bollen mellan benen på Harry Maguire och så hade vi 1-0 till hemmalaget. Matchklockan, den hade rullat i ungefär fyra och en halv minut.

Efter det tidiga ledningsmålet hände något extremt oväntat, då bortalaget faktiskt lyckades kliva fram och hota vid ett par tillfällen. Bland annat tog sig Fred fram och så när lyckades överlista Ederson i hemmamålet vid ett tillfälle.

Vi skall inte överdriva, det var inte så att bortalaget skapade mängder med chanser, men om vi ser till vad vi förväntade oss, och till resten av matchen, så var det en femtonminutersperiod där bortalaget inte var helt utspelat. Efter 22 minuter kom också den stora chocken, då Jadon Sancho med en fin prestation faktiskt kvitterade till 1-1. Lite hopp tro? Spred det sig lite vilja i bortalaget? Icke då.

Inte otur

Sex minuter tog det för hemmlaget att återta ledningen, och det var efter en situation där i princip halva bortalaget förtjänade kritik. Anthony Elanga stod för en dumhet, Aaron Wan-Bissaka var svag, Victor Lindelöf likaså, innan De Gea i målet räddade det första avslutet från Phil Foden. Returern, den gick rakt ut till den för 80 miljoner pund inköpte lagkaptenen Harry Maguire, som inte tar tag i bollen, och exempelvis slår ut den till hörna. Istället släpper han den mellan benen på sig själv, vilket gör att bollen går till första bästa hemmaspelare, som går på avslut. Och visst, det blockar faktiskt Maguire, men returen från honom går givetvis även den till en hemmaspelare, då De Bruyne satte sitt andra mål för dagen.

Harry Maguire stod återigen för en bedrövlig insats.

Och nej, det är inte bara Maguires fel det målet, samtliga hemmaspelare ville mer än bortaspelarna i situationen. Men det han som har möjligheten att enkelt spela bollen över kortlinjen ut till en hörna. Då är situationen över, och man skulle kunna fokusera på att försvara en hörna mot ett lag med betydligt färre bra huvudspelare än man själva har. Att i det läget, utan att ha en aning om vad han har bakom sig, släppa bollen mellan benen på sig själv. Det är ofattbart, och faktiskt skäl för någon form av straff.

Total utspelning

Om det var klasskillnad i den första halvleken, ja då var det en nivåskillnad som om det vore en cupmatch där ett non-league-lag lottats mot Premier Leagues bästa i den andra.

Bortalaget hade absolut ingenting. Lagets tillfälliga tränar försökte med två byten med knappa halvtimmen kvar, då Elanga och Pogba fick lämna plats för Marcus Rashford och Jesse Lingard. Fyra minuter senare satte Riyad Mahrez 3-1 efter en hörna, assisterad av matchens gigant Kevin de Bruyne.

Hemmalaget rullade sedan boll de sista 20 minuterna, skapade en del chanser och satte sedan också 4-1 i matchens slutminuter.

För bortalaget blev det plågsamt tydligt hur långt ifrån toppen man är. Och helt ärligt, i nuläget finns det inget som talar för att dessa snart tio år som gått sedan den förra ligatiteln inte kommer följas av ytterligare tio titellösa år.