Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Krönika
Take me home

Det faller bomber i den östra delen av Europa.

Det går förstås inte att jämföra, ännu mindre relatera till, men en gång i tiden bombades Old Trafford. Faktiskt tre gånger.

Den första flygattacken skedde två dagar innan julafton 1940. Hemmamatchen på juldagen mot Stockport fick flyttas till Stockport.

I mars 1941 skedde två nya attacker. De tyska flygbomberna förstörde stora delar av arenan, däribland Main Stand, vad som idag är Sir Bobby Charlton Stand.

Resten av säsongen, och i åtta år till, spelade United på Maine Road, Manchester Citys hemmaarena. Första matchen åter på Old Trafford spelades den 24 augusti 1949 mot Bolton Wanderers.

Stockport, Bolton och City är alla en del av Greater Manchester.

Andriy Shevchenko of AC Milan celebrates
Ukrainaren Andriy Schevchenko satte den avgörande straffen när hans Milan slog Juventus i Champions League-finalen 2003. Finalen spelades på Old Trafford.

Idag är Old Trafford en superarena. Men också en lite åldersstigen sådan. Behovet av renovering är stort, i alla fall i ljuset av att andra storlag sitter på nyare och fräschare arenor.

De två senaste åren har också varit en märklig upplevelse för vår Drömmarnas teater. Dels har den gapat tom när matcher har spelats, dels har den blivit utsatt för skadegörelse och andra ting.

Nu har den fått ståplatsläktare igen. Senast Old Trafford hade ståplatsläktare var på Margaret Thatchers tid. Berlinmuren föll, Nelson Mandela släpptes fri – men engelsk fotboll skulle stöpas om och bli något annat.

Det är lite av en myt att Premier League banade väg för Uniteds framgångar på 90-talet. Nog var det tvärtom – United gjorde Premier League framgångsrikt. Det råkade bara vara så att tidernas bästa ungdomslag slog igenom samtidigt som kommersen drog igång och ligan bytte namn.

Likafullt är det en slump, i alla inte en direkt konsekvens, att United går titellösa när krig och corona upptar hela nyhetsflödet.

United har sig själva att skylla för alla sportsliga fadäser.

Men jag vill gärna tro att världen mår bättre när United mår bra igen.

***

Uniteds damlag spelar säsongens första ligamatch på Old Trafford, nu på söndag mot Everton. Viktiga poäng står på spel.

***

Mer om Old Traffords historia kan man läsa här.