Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Krönika
Fokus på FA Youth Cup

Är det en helt meningslös säsong? Nej, allt har förstås betydelse. Även när det till synes inte går framåt.

Och se, pojkarna i U-18 är i final i FA Youth Cup! Det har inte hänt sedan 2011. Då bestod laget av bland andra Jesse Lingard, Ravel Morisson och Paul Pogba. Namn att lägga på minnet denna gång kan vara Charlie McNeill, Alejandro Garnacho och Kobbie Mainoo.

Utöver detta har spelare födda 2003 och 2004, som Hannibal Mejbri och Shola Shoretire, redan debuterat i A-laget. Historier kan också berättas om Zidane Iqbal och Charlie Savage, vars pappa Robbie Savage spelade i Uniteds klassiska ungdomslag som vann FA Youth Cup 1992.

I finalen 2022 väntar Nottingham Forest, med Warren Joyce på tränarbänken. Joyce coachade länge Uniteds reservlag, till en början ihop med Solskjaer och därefter på egen hand. Han hade en benägenhet, liksom Mike Phelan, att stå vid sidlinjen i shorts oavsett väderlek. Sånt gillar man.

Manchester United v Tottenham Hotspur: U21 Premier League

Särskilt yngre läsare tror jag kan finna mening i att följa ungdomslaget, om ni har möjlighet. Det skapar ett speciellt band till United framåt i tiden. För har man en gång sett Danny Welbeck eller Marcus Rashford som barn blir man nästan stolt själv när de debuterar i A-laget. Som supporter har man investerat tid i denna utveckling, bara genom att titta och visa sitt intresse. En till synes meningslös säsong kan alltså blixtra till om bara en junior får sitta på bänken. Eller kanske ännu bättre: någon får starta matchen och göra två mål i debuten, som James Wilson eller Marcus Rashford gjorde.

United mellan Moyes och Mourinho var knappast ”mitt” United, men jag kan fortfarande minnas känslan av att se Jesse Lingard i en startuppställning för första gången. Eller Tyler Blackett. Eller Cameron Borthwith-Jackson. Det beror förstås på att man har sett dom som 16-åringar på ett ekande tomt Leigh Sports Village, via MUTV på en fulstream. Det är att göra United till något mera eget, i allra högsta grad mer sympatiskt.

Så länge dessa juniorer finns har United alltså mening, i alla fall i min mening. Och likt seniorlaget går det uppåt och nedåt i utvecklingen.

I år tycks vara ett särskilt gott år.

***

Datum för finalen är ännu inte spikat, men matchen kommer att spelas på Old Trafford före Valborg, den 30 april.

***

Nottingham Forest har aldrig spelat en final i FA Youth Cup. United har spelat hela 14 finaler och vunnit 10 av dom, senast alltså 2011.