Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Erik Ten Hag
Det svåraste av uppdrag du kan tänka dig

Nederländaren Erik ten Hag presenterades under dagen som Manchester Uniteds näste manager från och med säsongen 2022. Ett besked vi bara gått och väntat på de senaste veckorna och nu får vi ta del av vad redaktionen har att säga om nyanställningen. 

Det står nu klart att Erik ten Hag blir Manchester Uniteds näste manager från och med säsongen 2022/23 och ersätter därmed den nuvarande interimmanagern Ralf Rangnick. Vad är dina tankar om det?

Gustav Brinck-Larsen: Väntat, och av de två alternativ som man verkar ha haft så är jag glad att det blev detta. Men mina förväntningar är som alltid numera tämligen små, det är trots allt fortfarande familjen Glazer som äger klubben.

Peter A Lilja: All förändring bidrar till positiva vibbar i nuvarande situation. Skämt å sido, Ten Hag känns intuitivt rätt och det blir spännande att se vad han kan göra och vilka mandat han får.

Jonathan Gren: Skönt att få det klart tidigt så att han kan vara med och planera för sommarens transferfönster redan nu. Var också mitt förstaval så jag är väldigt nöjd.

Mikael Österdahl: Det känns som ett mycket spännande val. Till skillnad från Moyes och Solskjaer har han kontinuerligt arbetat sig uppåt till en nivå där Manchester United är rimligt nästa steg. Till skillnad från Van Gaal och Mourinho pekar det mesta på att han fortfarande har sina bästa dagar framför sig. Det är framför allt ett val som det inte luktar Ed Woodward om.

Elias Hallström: Jag må vara pessimistisk, men jag ser inte varför det här skulle bli så värst mycket bättre. United är genomruttet från topp till tå och jag kan inte se hur en ny manager ska ändra på allt. Ten Hag är nog skicklig men det finns absolut inga garantier och det borde vi ha lärt oss vid det här laget.

52-åringen har signerat ett kontrakt som sträcker sig till 2025 med option på ytterligare ett år. Vad tycker du om kontraktslängden?

Gustav Brinck-Larsen: Inga konstigheter.

Peter A Lilja: Eftersom det enligt Rangnick lång tid (6 år?) för en remake så kan det väl bli svårt att göra mirakel på så kort tidsperiod. Å andra sidan måste ju steg tas på vägen och båda parter kan vilja ha en bra väg ut.

Jonathan Gren: Känns som en bra längd ändå. Han kommer att behöva tid för försöka rädda detta sjunkande skepp och där tycker jag att tre år är en rimlig längd. Sedan så kan man utvärdera honom efter de tre åren och plocka upp optionen om man känner att han gjort ett bra jobb.

Mikael Österdahl: Det spelar nog inte så stor roll. Funkar det inte är det bara att sparka, funkar det så vill han förstås vara kvar.

Elias Hallström: Ryktades om kontrakt till 2027 först och det hade gjort mig skeptisk. 3+1 känns mycket mer rimligt, om det skulle skita sig.

Ten Hag har nått fina framgångar med Ajax och har den här säsongen chans att ta sin tredje ligatitel i klubben, lägg därtill ett gäng storslagna insatser i Champions League genom åren. Tror du han har vad som krävs för att lyckas i en storklubb som United?

Gustav Brinck-Larsen: Omöjligt att säga. Det låter på rapporter som att han gjort tydligt att han är här för fotbollen och att han skall slippa en del av det kommersiella, vilket är oerhört positivt. Men det är enorm skillnad i storlek på United och Ajax, så om han har det som krävs går inte att veta på förhand. Se på Rangnick, varit fenomenal i mindre klubbar men floppat totalt i United.

Peter A Lilja: Svår fråga men ja (trots att svaret består av mer hopp än tro)

Jonathan Gren: Ja det tror jag, men han behöver också bra tränare runt sig. Det verkar som att hans nuvarande nummer två, Mitchell van der Gaag kommer att följa med honom. Sedan pratas det om att Steve McClaren också kommer att ansluta vilket jag tror är bra då han har tidigare erfarenhet av Premier League.

Mikael Österdahl: Fan vet. Det är nog svårt att hitta ett svårare uppdrag i fotbollen än att vara manager för Manchester United just nu. Det finns så otroligt mycket som behöver förbättras, varav bara en bråkdel ligger på managerns bord. Men Ten Hag har åtminstone den stora fördelen att han slipper få det episka fiaskot Ed Woodward som chef, så det underlättar rimligen hans uppdrag med oändligt många procent.

Elias Hallström: Det beror nog mycket på vilka förutsättningar han ges. Säg så här, jag tror han har vad som krävs för att lyckas i en storklubb, men fan vet om den klubben är United.

Nederländaren har satt en tydlig prägel på Ajax med fokus på bollinnehav och högt presspel. Utöver det är han inte rädd att satsa ungt. Hur bra koll skulle du säga att du har på Ten Hag i övrigt?

Gustav Brinck-Larsen: Inte särdeles mycket koll alls.

Peter A Lilja: Dålig koll, måste läsa på. Men att satsa ungt känns helt rätt.

Jonathan Gren: Jag har följt Ajax ganska mycket denna säsongen. Utöver det så kommer man väl ihåg deras CL-äventyr 2019 där de slog ut bland annat Real Madrid och tog sig hela vägen till semifinal.

Mikael Österdahl: Är rätt säker på att han är skallig? Så jag vet väl lite mer om Ten Hag än Ed Woodward visste om någon manager han anställde.

Elias Hallström: Inte mycket, utöver det jag sett från Ajax. Men verkar kunna få ut mycket av sina spelare, om det är rätt spelare, det vill säga.

Vår nye manager lär sannolikt vilja ha ganska fria händer vad gäller spelartruppen och de sportsliga bitarna rent generellt. Hur stort inflytande tror du att han kommer få?

Gustav Brinck-Larsen: Stort inflytande första året, sen mindre och mindre. Så lär det bli om det följer samma trend som med tidigare tränare.

Peter A Lilja: Historiken bidrar föstås bara till pessimism här men någon gång måste även ägarna få insikt om att det krävs en total remake och att en tränare då måste få fullt mandat för den idé han har.

Jonathan Gren: Förhoppningsvis får han väldigt stort inflytande, vilket det verkar som. Jag tror inte att han hade tagit jobbet annars.

Mikael Österdahl: Förhoppningsvis får han mycket mindre inflytande än våra tidigare managers har haft. United är ganska ensam bland de allra största klubbarna att låta managern vara huvudansvarig för spelarrekryteringen. Det har bevisligen fungerat skitdåligt.

Elias Hallström: Sägs väl vilja ha ganska mycket inflytande och det måste det finnas, annars är det ett självmordsuppdrag.

United har bytt managers förr och bevisligen har det inte fungerat med någon sedan Sir Alex Ferguson tackade för sig. Tror du det kommer bli någon skillnad denna gång?

Gustav Brinck-Larsen: Kanske, eller kanske inte. Jag har ju en tanke om att United inte kommer komma tillbaka ordentligt så länge glazyrerna äger klubben, och jag kan inte påstå att jag känner mig säker på att det är Ten Hag som är mannen att bevisa att jag har fel.

Peter A Lilja: Plötsligt händer det!

Jonathan Gren: Förhoppningsvis, men det är svårt att säga. Denna gången har man dock gått för ett lite mer okänt namn än tidigare, och kanske är det just för att man sett hur det gått när man anställt stora namn som José Mourinho och Louis Van Gaal till exempel. Sedan så verkar det som att strukturen runt rekrytering kommer att se annorlunda ut denna gången där nu John Murtough är ansvarig istället för Ed Woodward.

Mikael Österdahl: Från utsidan ser det åtminstone annorlunda ut. Då var det idioten Ed Woodward som körde. Nu tyder allt på att det är John Murtough och Darren Fletcher som har varit ansvariga för rekryteringen. Om de är rätt folk på rätt plats får framtiden utvisa, men de är åtminstone fotbollsfolk, medan Woodward förmodligen skulle fråga “vad är det där?” om han fick se en fotboll. Nu har vi av allt att döma genomfört ordentliga intervjuer medan Woodward nog i bästa fall spenderade fem minuter på Wikipedia innan han skrev kontrakt. På tal om ingenting, Woodward var inte bara usel på det fotbollsmässiga i klubben, även de ekonomiska resultaten var under hans ledning undermåliga. Han var helt sämst. Nu är vi efter Woodward, så det borde faktiskt bara kunna bli bättre.

Elias Hallström: Om jag ska vara helt uppriktigt, så nej.

Vad har du för förhoppningar samt förväntningar på Ten Hag som manager för United?

Gustav Brinck-Larsen: Alltså, hoppas på att han kan ta oss tillbaka till toppen kan man ju alltid göra. Så förhoppningarna är stora, men som jag skrev ovan så är förväntningarna alltid små kring United numer.

Peter A Lilja: Förhoppningen är att bidra till en tydlig förändring, en positiv stämning runt hela klubben och en satsning på unga spelare. Om det sedan leder till titlar känns på ett sätt sekundärt.

Jonathan Gren: Jag hoppas att han kan göra United till ett lag som slåss om titlar år efter år, och för att det ska kunna hända så behöver han tid. Detta är inte något som kommer att hända direkt utan man måste låta honom slita sönder det laget som man har nu och bygga upp det från grunden, och det är något som jag tror att han kommer att göra ett bra jobb med.

Mikael Österdahl: Resultatmässigt har jag inga förväntningar alls på nästa säsong. Vi behöver liksom börja om från början. Det handlar mer om att se en utveckling på spelarna, nya som gamla. För det finns ju nästan ingen i dagens trupp som inte har varit långt under sin rättmätiga nivå den här säsongen.

Elias Hallström: Att han mögelsanerar i truppen och vågar satsa på ungdomarna, för det finns potential hos många spelare, till exempel Garner, Laird, Garnacho med flera. Resultaten känns inte helt primära nästa säsong. Kanske är det bra på längre sikt att missa Champions League. Måste också se till att sätta någon form av grundspel. Låter enkelt men svårare att omsätta praktiskt.