Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Chelsea 1-1
En meningslös poäng

I en match där Chelsea var klasser bättre än Manchester United delade lagen ändå broderligt på de två mål som gjordes. En liten minimålexplosion kvarten in i andra halvlek piggade upp en i övrigt ganska trött kväll, som slutade med en poäng som varken gör bu eller bä för United.

Chelsea överlägsna i början

Någonstans är det väl så att inget av dessa lag har särdeles mycket att spela om. Inför matchen hade Chelsea 14 poäng upp till Liverpool på andra plats, och fem poäng ner till fyran Arsenal. De kommer absolut inte nå högre i tabellen, men samtidigt är det också så oehört osannolikt att Arsenal och Spurs, som före matchen hade sju poäng upp till Chelsea, skall komma ikapp Chelsea, så deras Champions League-plats är nog i praktiken ändå säkrad.

United är inte så många poäng efter Spurs och Arsenal, men hängmatcherna Londonlagen har mot United gör att det bara är skenbart nära United är. I praktiken är det tämligen kört för United att gå förbi båda dessa lag, vilket skulle krävas för att nå det Champions League-spel som är så lockande, och att kämpa för att behålla sin Europa League-plats verkar Unitedspelarna inte överdrivet intresserade av.

Därför, när båda lagen egentligen saknade något att motivera sig för, var det lagens kvalitet som påverkade inledningen av matchen, och den gick helt och fullt till Chelsea. De första tio minuterna hade bortalaget ett antal chanser, där David de Gea var tvungen att kliva fram och rädda United. Ingen enskild räddning var en stå-på-huvudet-räddning, men spanjoren höll sitt fokus utmärkt och tog det han skulle.

United åt sig sedan in i matchen och skapade sig ett par halvchanser själva, men sammantaget gick den första halvleken klart i Chelseas favör. Eller ja, hela matchen gjorde det. 65-35 i bollinnehav till bortalaget, 21-6 i antal avslut (6-3 på mål) och 9-2 i hörnor är inget man skojar bort.

Målexplosionen

Timmen in i matchen satt i alla fall undertecknad ganska uttråkad framför tv:n, men då skulle vi få två minuter att haja till på.

I matchminut 60 satte Marcos Alonso 1-0 med en fin volley. Var Diogo Dalot var kan man undra, men samtidigt är vi ju inte förvånade över att han inte var där han skulle. Hans uselhet överträffades väl egentligen bara av sin ytterbackskollega på den andra sidan, men att prata om Alex Telles känns inte roligt så vi struntar i det.

Cristiano Ronaldo stod för en fin prestation är han kvitterade till 1-1.

Istället tar vi det roliga för United i matchen, nämligen Cristiano Ronaldos kvittering i den 62 minuten. Nemanja Matic stod för en fin lobbpassning fram, Ronaldos förstatouch var magisk när han tog emot bollen, och med sin andratouch tryckte han stenhårt in bollen i nät, otagbart för Edouard Mendy i Chelseamålet.

Faktum är att Ronaldo egentligen var den ende som visade någon typ av riktig vilja i United idag. Sent i matchen var det han som initierade presspel och (till stor del förgäves) försökte få sina lagkamrater att hänga med.

Bytena

Med drygt tio minuter kvar var det så dags för United att byta spelare. Att göra det tidigare hade varit… bättre. Men visst, men kan inte få allt. Och det är här nånstans vi får börja fundera på om inte Ralf Rangnick antingen driver med oss, eller helt enkelt har gett upp helt.

Visst, jag kan förstå Phil Jones in. Ja, faktiskt, det finns en logik i det sett till spelarna på bänken. Antingen var Matic trött (skulle inte vara orimligt), och på bänken fanns inget defensivt mittfältsalternativ, så att då sätta in Jones kan jag förstå. Eller så var Matic inte trött, men att Rangnick såg att det gick alldeles för enkelt för Chelsea att spela sig fram till chansen. Jag gillar inte bytet, jag tycker man kunde gått för det med till exempel Hannibal in, men jag köper det.

Men det andra bytet, där Marcus Rashford får ge plats åt Juan Mata. Den 447 år gamle Juan Mata. Det är helt ärligt oacceptabelt. Rashford växlade position en del genom matchen, oftast ute på nån kant men ibland också centralt. På bänken satt Alejandro Garnacho och Shola Shoretire, som hade varit klockrent att ge några minuter i en match som inte betyder någonting. Men nej, det var alltså Mata som fick komma in istället. Om det i Matas kontrakt inte finns att han skall spela minst fem ligamatcher den här säsongen, annars får han typ Old Trafford, ja då är det ett sinnessjukt val att göra.

Garnacho fick vi faktiskt se göra sin debut, men inte förrän på stopptid då han ersatte Anthony Elanga. Därmed hälsar vi Garnacho välkommen till Uniteds A-lag.