Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Crystal Palace - Manchester United 1-0
En menlös insats

Säsongen 2021/22 är äntligen över. I Manchester gjorde stadens blåa lag sitt jobb till slut, och hindrade därför Liverpool från att ta ligatiteln. För de röda blev säsongsavslutningen ett misslyckande i stil med hur säsongen i stort varit, då Crystal Palace tog en tämligen bekväm seger.

En menlös insats

När ett lag inte har något att spela för, då brukar det kunna se lite smått mediokert ut. United idag hade inget att spela för, om man inte räknar Europe League-platsen och det gör vi knappast. Men elva spelare fick ändå starta, och de allra flesta av dem får väl sägas ha någon form av intresse att vara kvar i klubben nästa säsong, och med den tränare som skall ta över klubben sittandes på läktaren tycker man ändå att spelarna borde vilja visa någonting.

Visst, jag fattar att det är svårt att få till ett bra spel under Ralf Rangnicks ledning (mer om honom längst ner), men lite förbannad vilja kan man tycka att spelarna borde ge oss och Ten Hag. Men så blev inte fallet.

Palace tog ledningen med åtta minuter kvar av den första halvleken, efter en komiskt dålig försvarinsats av Diogo Dalot (läs: en helt normal defensiv insats med Dalot-mått mätt), och sedan hände inte särdeles mycket alls. United hade inga brännheta kvitteringschanser, och Palace hade inga superchanser att utöka.

Avslutningen av säsongen

Om vi backar tillbaka tiden till slutet av februari, med tolv omgångar kvar, så hittade vi då United med möjlighet att ta en Champions League-plats. När säsongen nu är slut landar vi hela 13 poäng bakom Tottenham som tog fjärdeplatsen, och United är sedan länge icke längre involverade i den kampen.

Detta för att United på sina tolv sista matcher lyckades med bedriften att vinna tre. Ytterligare tre slutade oavgjort, och de sista sex (samtliga sex bortamatcher under perioden) slutade med förlust. Smaka på det, 3-3-6 i facit, och 0-0-6 med en målskillnad på 2-17. Ovärdigt är bara namnet.

Nu “klarade” United ändå den sista Europa League-platsen, eftersom att Brighon slog West Ham så att Londonlaget inte gick om United.

Myten om Dalots klass

Det hintades om det ovan, men måste sägas rätt ut. Diogo Dalot är en fruktansvärt dålig fotbollsspelare.

Varför ta upp det här kanske någon undrar? Två anledningar.

  • Hans försvarsspel vid dagens enda mål är så skrattretande att det måste nämnas ordentligt.
  • Myten om att Dalot gjort en okej säsong.

Jag vet helt ärligt inte varifrån det sista kommer. Kanske är det helt enkelt så att folk tröttnat så rejält på Aaron Wan-Bissaka att oavsett vem som spelade istället för honom så skulle den spelaren få beröm. Men så usel som Dalot varit så är det inte okej att han får det beröm han får i vissa kretsar. Faktum är att Wan-Bissaka är ett par klasser bättre än Dalot, och då har engelsmannen inte varit i närheten av bra de senaste två säsongerna heller.

Farväl Cavani

Jag har alltid gillat Edinson Cavani. Fram tills den här säsongen.

När han inför 2020/21 blev klar blev jag ruskigt glad, om än att han kom sju till tio år för sent, och han gjorde ett okej jobb den säsongen sina fysiska besvär till trots.

Inför årets säsong tyckte jag lite synd om honom, då han räknat med att vara förstaval men så dök helt plötsligt Cristiano Ronaldo upp från ingenstans och Cavani blev andraval. Han har själv sagt att om han vetat att Ronaldo skulle komma, ja då hade han själv inte blivit kvar.

Edinson Cavani lämnar nu United.

Ändå så har jag blivit lite ledsen och besviken under säsongen som gått, då han ständigt varit borta för småsaker men alltid varit redo när Uruguay kallat. Ja, jag förstår hans besvikelse, men professionalismen har jag saknat.

Idag var hans sista match, och jag skulle vilja säga att jag kommer sakna honom. Det kommer jag tyvär inte, även om jag kommer sakna spelartypen Cavani den dagen han lägger av.

Uniteds sämsta manager någonsin

Att Erik ten Hag tar över United borde ge visst hopp inför framtiden. Visst, holländaren är oprövad på den allra högsta nivån, men vad han gjort med Ajax är imponerande och han verkar dessutom ha ställt en del rimliga krav på Uniteds ledning, och dessa krav skall enligt uppgift ha mötts.

Själv kan jag inte sitta med några förhoppningar i nuläget, inte efter en sån här säsong. Det enda som känns lite skönt är att Rralf Rangnick nu försvinner från tränarstolen. Jag hoppas helt ärligt också att det snart kommer ut ett meddelande om att man skrotar tanken på en konsultroll för honom också.

För helt ärligt, vad fan har han bidragit med? Inte ett enda dugg. Jag skall inte påstå att jag har koll på alla Uniteds tränare genom historien, men jag vågar trots det slå fast att Ralf Rangnick är den sämste vi någonsin haft som manager i Manchester United. Han har inte gett någon individuell utveckling, ingen känsla av laget tagit sig någonstans och den utrensning av andra människor i mer eller mindre ledande positioner har ingenting med honom att göra.

Kort och gott, ett job not well done.