Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Manchester United anställer vice fotbollschef
Andy O’Boyle blir John Murtoughs högra hand

Manchester United bekräftar på tisdagen att klubben har anställt Andy O’Boyle som vice fotbollschef (Deputy Football Director). O’Boyle ansluter till United från Premier League, där han varit chef för elitprestation (Head of Elite Performance).

O’Boyle (som vi inte har tillgång till någon bild på) kommer att jobba tillsammans med Uniteds fotbollschef John Murtough (som syns tillsammans med Erik ten Hag på toppbilden), i klubbens fotbollsstrategiska arbete, för såväl herrlaget som damlaget och akademilagen. Det har rapporterats att O’Boyle kommer att ta över en stor del av Murtoughs administrativa ansvar, vilket frigör Murtough att i större utsträckning fokusera på rekrytering till herrlaget. Vidare är det antaget att arbetet ytterligare kommer att effektiviseras med en förväntad anställning av en chef för damfotboll.

I sommar är tanken att O’Boyle ska fullborda sin Uefa Pro Licence. Han arbetar också med sin doktorsexamen, efter att tidigare ha skaffat sig en mastersexamen i idrottsvetenskap.

Hos Premier League arbetade han som rådgivare till klubbar då de identifierade och rekryterade talanger. Vidare assisterade han med prestationsanalys, kunskap om idrottsvetenskap, medicin och psykologi samt hantering av spelare på lån. O’Boyle hade även en nyckelroll i Premier Leagues hantering av covidepidemin.

Innan han kom till Premier League jobbade han bland annat för Liverpool, Englands U21-landslag, Coventry City och Wrexham, i roller som fystränare, chef för idrottsvetenskap och fysisk prestationstränare. Han spenderade sex år i Liverpool, först som chef för fysisk utveckling för elitspelare och sedan som fystränare under Jürgen Klopp.

O’Boyle är emellertid uppväxt som Unitedsupporter och han har även ett förflutet i klubben, som akademitränare, där han, för 16 år sedan, bland annat arbetade med en ung Marcus Rashford. Under uppväxten på Nordirland spenderade han även tid på det lokala Manchester United Centre of Excellence.

Andy O’Boyle säger:

Jag är jätteglad att komma tillbaka till Manchester United, i en sådan spännande tid för klubben, då a-laget förbereder sig för en nystart under Erik ten Hag, medan akademilagen och damlaget går från klarhet till klarhet.

Även om det har varit ett privilegium att arbeta för Premier League de senaste fem åren kan jag inte bärga mig för att komma igång i United och göra mitt för att skapa den rätta omgivningen för framgång på fotbollsplanen.

John Murtough (fotbollschef) säger:

Vi är jätteglada att välkomna Andy tillbaka till Manchester United, för att ta sig an den här viktiga rollen i klubbens ledarskap.

Andy har erfarenhet från alla tekniska delar av fotbollen, från fysträning och idrottsvetenskap till scouting och rekrytering.

Det här kommer att göra honom till ett värdefullt bidrag till mitt team på Carrington, då vi fortsätter att stärka ledarskapet och den strategiska planeringen över alla våra fotbollsområden.

Välkommen till Manchester United, Andy O’Boyle!