Unitedkarriären hade mer eller mindre peakat under första säsongen i United men trots det skulle det alltså bli två raka ligatitlar till de efterföljande säsongerna. 1999-00 spelade Stam regelbundet, med undantag för ett par gånger då han inte var med i truppen. Säsongen därpå skulle det endast bli 15 matcher från start i den röda tröjan. Anledningen var den tidigare nämnda hälen som spökade, och som han dessutom behövt genomgå operation för att få bukt med.

Hela historien med Stams avslutande tid i United är väldigt märklig och även lite beklaglig. Ferguson har själv erkänt att det var ett misstag att släppa mittbacken. I sin självbiografi tar han hål på myten om att beslutet om att sälja Stam berodde på den omstridda självbiografi Stam hade släppt i november 2001, där nederländaren varit tämligen transparent med detaljer inom klubben och hur Ferguson, bland annat, ska ha uppmanat sina spelare att filma om de fick chansen.

Så fort Stams bok hade publicerats blev det givetvis ett möte med bossen, där Stam fick stå till svars för hur han egentligen tänkte med boken.

Hela den soppan ska dock inte ha varit avgörande för beslutet att sälja mittbacksgiganten. Han hade passerat 30-strecket och det där med hälsenan var något som störde Ferguson. Intresse fanns i alla fall från den italienska huvudstaden, både från det ljusblåa och vinröda lägret. Roma bjöd 12 miljoner pund. Lazio bjöd 16,5 miljoner pund.

Det faktum att Stam fick beskedet att han inte längre var önskvärd av Ferguson på en bensinmack, någonstans mellan deras respektive hem, bidrar inte till några plåster på såren direkt. Ferguson har beskrivit det som smärtsamt att behöva ge beskedet på en bensinmack, eftersom det ju var en respektabel människa och någon som älskade att spela för klubben.

Stam gick därefter till Lazio, för att sedan göra en sväng i AC Milan. När karriären skulle avslutas flyttade han hem till Nederländerna och rundade av med en säsong i Ajax. Efter spelarkarriären kom han in på tränaryrket och började i klubben där han fick sitt första genombrott, nämligen PEC Zwolle, om än som interim. Han tog därefter över Ajax ungdomslag och hittade efter det tillbaka till de brittiska öarna. Reading blev anhalten, där han stannade från 2016 till 2018. Det blev till och med en återkomst till Old Trafford, då hans lag mötte United i FA-cupen 2017.

Den gången blev det förlust för Stam och hans mannar med 4-0. Som försvarare under hela sin karriär kändes det förmodligen inte helt bra att se sitt lag släppa in fyra bollar. Men kanske spelade resultatet den gången mindre roll när han själv ser tillbaka på det.

Någonstans känner nog alla inblandade parter att det som skedde för drygt 20 år sedan var olyckligt men ändå förlåtligt. Det är ju inte heller Stams sorti från United vi supportrar ska minnas. Det blev som sagt bara tre säsonger på Old Trafford men det räckte också för att vi än idag kan kalla honom en av klubbens bästa mittbackar någonsin.

Jaap Stam

Grattis på 50-årsdagen, Jaap Stam!