Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Tyrell Malacia
En berättigad värvning med högt ställda krav

En nederländare blev Manchester Uniteds första värvning för sommaren, men det handlade inte om en förstklassig mittfältare från Katalonien. I stället hämtades en tämligen anonym vänsterback från Feyenoord in. I den här utläggningen ska vi lite mer detaljerat reda ut vem Tyrell Malacia är och hur han kan tänkas passa in i Erik ten Hags lagbygge. 

Det var nog många som trodde att Frenkie de Jong från Barcelona skulle bli sommarens första – och stora – värvning för Manchester United. Den spelskicklige mittfältaren har som bekant ett förflutet med Erik ten Hag i Ajax och rapporterna gjorde gällande att det bara var en fråga när en affär skulle gå i lås, inte om.

Med tiden har vi fått revidera den ovan nämnda förhoppningen och i stället fått finna oss i att det inte lär bli någon förstärkning på det centrala mittfältet, trots skriande behov.

Jag tror inte att United medvetet försökte sminka över en utebliven värvning av De Jong genom att kvickt förhandla och verkställa övergången av Malacia. Däremot skiftades fokus en aning och fick oss supportrar att ändå känna lite nyfikenhet kring en spelare som Ten Hag bevisligen handplockat.

Vår nye manager vet sannolikt vad han gör, när vi runtomkring inte har jättemycket kännedom. Det känns betryggande.

Jag ser inga problem med att United förstärker på ytterbacksplatserna, för även där finns ett synnerligen stort behov. Allra helst på högerbacken, om vi ska vara helt uppriktiga. Till vänster finns sedan tidigare både Luke Shaw och Alex Telles men frågan är om det verkligen går att räkna med den sistnämnde. Alex Telles hämtades in från Porto för två somrar sedan men har gradvis bara sjunkit i nivå. Värvningen av Malacia kan därför ses som berättigad och den känns dessutom ganska riskfri, sett till att United ”bara ” betalade omkring 150 miljoner kronor för 22-åringen.

Erik ten Hag har med största sannolikhet pekat på Tyrell Malacia och därefter fått Manchester United att köpa loss ytterbacken från Feyenoord.

Att United, med Ten Hag, nu börjar rikta in sig på det nederländska spåret förefaller både rimligt och spännande. Som tidigare nämnts är det ingen hemlighet att den förre Ajax-managern också vill ha den förre Ajax-spelaren i De Jong. Men det verkar av allt att döma alltså inte bli av.

Hursomhelst är indikationerna alltjämt tydliga; först anslöt Malacia från Feyenoord. Därefter Christian Eriksen, mer eller mindre fostrad i Ajax. Nu senast Lisandro Martinez, också Ajax.

Vad är det då Ten Hag kan tänkas se i den 22-årige vänsterbacken, som jag gissar att den breda massan inte har någon större koll på?

Om vi blickar bakåt i tiden är det en spelare som från nio års ålder vandrat genom Feyenoords akademi och upp till A-laget. I december 2015 skrev han på sitt första proffskontrakt och debuterade som 18-åring för Rotterdam-klubben två år senare i ett Champions League-möte mot Napoli.

Parallellt med klubblagsfotbollen har Malacia även gjort en resa i den nederländska landslagsfotbollen. I de sammanhangen har vänsterbacken klättrat från U16-landslaget till U21, därefter upp till den absoluta toppen i A-landslaget. Debuten där kom mot Montenegro under hösten 2021.

Med detta i beaktning är det alltså en spelare som har gjort den nederländska fotbollen. Därför inte undra på att landets mest aktade tränare har koll.

Under Uniteds försäsong har Malacia spelat ganska frekvent och lär med största sannolikhet ha gjort vänsterbacksplatsen till sin när ligan drar igång, åtminstone inledningsvis. Luke Shaw är den som ska ge konkurrens men den har uteblivit.

Väl i spelet har 22-åringen sett spännande ut men för den skull inte helt polerad. Polerad, eller opolerad, i den bemärkelse att han emellanåt sätter sig själv i trångmål och inte alltid tar de bästa besluten. Men, han är fortsatt ung och på intet sätt en etablerad världsspelare. Då är det fullt rimligt att prestationerna går upp och ner.

Vad Malacia däremot kommer bidra med är en outtröttlig energi och förmåga att täcka stora delar av sin kant på egen hand. Löpstyrkan och farten har han, likaså tekniska egenskaper. Någon bjässe rent fysiskt är han emellertid inte, då han mäter cirka 170 centimeter. Det kan bidra till vissa problem i duellspelet men det kompenserar han förhoppningsvis med god balans och, ettrighet, och låg tyngdpunkt.

Vad som blir extra intressant att se är ifall Lisandro Martínez tar platsen till vänster i backlinjen. I så fall kommer ena halvan av backlinjen ha en snittlängd på cirka 172 centimeter, vilket är förhållandevis kort.

Offensivt sitter Malacia i övrigt inne på en hyfsad inläggsfot och är relativt säker i passningsspelet. Om vi ska jämföra Malacias fot med Shaw så är det dock klar fördel engelsmannen, enligt mig. Just inläggsspelet är, och har varit, ett bekymmer i United under en längre tid. När Shaw prickade formen 2020/21 fanns en garanti, men den var högst temporär. Det blir intressant att se vad Malacia kan bidra med när bollarna ska skickas in i straffområdet.

Något som också kommer bidra till hur Malacia handskas med sin roll är vem som kommer spela framför honom. Gissningsvis blir det Marcus Rahsford och känslan är att det kan bli höga toppar och djupa dalar. Min oro ligger främst i hur engelsmannen kommer se ut. Hittar han form och självförtroende kommer det gynna Malacia men skulle Rashford fortsätta i de hjulspår som tidigare säsonger kommer felbeslut och frustration prägla vänsterkanten. Det kommer inte se perfekt ut i premiären på söndag, vågar jag lova, men förhoppningsvis tillräckligt lovande för att det ska finnas något att bygga vidare på.