Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Brighton & Hove Albion 1-2
En del nytt men saker och ting är sig likt ändå

Ny säsong. Samma gamla Manchester United. 

Det här blev inte vad vi hade hoppats på. Men någonstans där inne tror jag att många ändå kunde se ett scenario likt detta framför sig. Vi har inte blivit bortskämda med bländande fotboll de senaste åren och även om vi vet att Erik ten Hag är en duktig fotbollstränare så är han ingen magiker.

Inledningsvis såg det inte ut som att det fanns så värst mycket premiärnerver att tala om. United öppnade matchen klart bäst och hade tryckt ner Brighton, utan att för den skull skapa särskilt mycket. Vad det sedan är som gör att hemmalaget helt tappar momentum är svårt att förstå. Det krävdes att gästerna skapade ett anfall, så var matchen helt i deras favör.

Lisandro Martinez och Harry Maguire såg ut att ha något bra på gång men det fallerade snabbt. Vid 0-1-målet är bägge inblandade, där i alla fall inte jag orkar fördela skuld, och därefter gick liksom luften ur. Då var man tillbaka i gamla hjulspår och Brighton gjorde precis vad de ville. United var fullkomligt utspelade fram till halvtid.

Andra halvlek blev inte jättemycket bättre. Det jag framför allt saknade var byten. Inför matchen påpekade jag att det hade varit intressant att slänga in Garnacho om maskineriet hackade där framme, vilket det bevisligen gjorde. Men det skulle dröja till stopptid innan argentinaren kom in, och då var det ju för sent.

Annars var Ronaldo en snackis inför. Att portugisen startade på bänken var å ena sidan förståeligt, å andra sidan en aning märkligt. Det med tanke på att vi inte hade någon riktigt nia på planen och fick därmed laborera med Fernandes i någon konstig roll, som han antigen inte behärskade eller fattade.

Summa summarum kan vi konstatera att det finns en del att jobba inför nästa helg, då man åker till London och tar emot Brentford. Ett Brentford som under dagen lyckades med det United inte klarade av – att hämta upp ett 0-2-underläge.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 4

Nej, det känns inget vidare med spanjoren. Och då tänker jag framför allt på spelet med fötterna, där han är totalt iskall och en säkerhetsrisk varenda gång han får bollen. Ingripandet vid 0-2-målet lämnar dessutom väldigt mycket mer att önska. Sattes annars inte på något eldprov direkt.

Diogo Dalot: 5

Utmärkte sig väl inte jättemycket men fyllde på hyfsat i offensiv väg. Tydligt att samspelet med Sancho inte fungerade och då blir det ännu svårare att uträtta något vettigt. Om portugisen nu ska vara på planen är det svårt att veta var man vill ha honom. Gör liksom ingen större nytta vare sig framåt eller bakåt.

Harry Maguire: 5

Varnad. Upphäver offsiden på första målet men det med en häl. Är utöver det, som vanligt, inte någon trygg punkt att luta sig mot men det ska sägas att vi sett sämre insatser av Maguire. Överlag bra med fötterna, när han får tid…

Lisandro Martinez: 5

Varnad. Knackig debut, minst sagt. Det hade känts orättvist att sätta ett ännu lägre betyg, även om det kanske hade varit berättigat, men allt är inte argentinarens fel. Såg lovande ut inledningsvis men tappade fokus allteftersom. Såg mestadels ut som Marcos Rojo, med varningar, långskott och allmänt okontrollerad.

Lisandro Martinez inledde matchen bra men fick det allt jobbigare ju längre matchen led. 

Luke Shaw: 4,5

Varnad. Utbytt 90′ Jag tror inte Malacia hade gjort det sämre än Shaw. Jag förstår ingångsvärdet i att starta engelsmannen, då det känns tryggare. Men jättetryggt var det inte. Helt borta på första målet.

Scott McTominay: 4

Varnad. Utbytt 78’. Ovårdat och osynkat med mittfältskollegan. Alldeles för svag vad gäller att driva bollen framåt och slå avgörande passningar. Verkar ha någon hake på varenda manager i United. Oklart vad för någon.

Fred: 4

Utbytt 53’. Tog sedvanligt idiotavslut som gick 25 meter över i underläge. Utöver det nära på att skänka bort ett mål och tappade helt sin gubbe vid andra målet. Gjorde större skada än nytta.

Christian Eriksen: 6

Egentligen borde ingen komma undan med godkänt men Eriksen var utan konkurrens Uniteds bästa spelare för dagen. Och då finns det mycket mer att hämta. En av få som kan slå passningar – och hotande sådana – till rätt adress. Kommer framöver behöva involveras ännu mer än vad han gjorde idag.

Christian Eriksen behöver inte skämmas för sin ligadebut i United. 

Jadon Sancho: 4

Ubytt 90′. Helt iskall. Skiftade ett par gånger kant ut till vänster och känslan är att han trivs bättre där. Såg överlag inte ut att vara vän med bollen och hade svårt att slå sin gubbe.

Marcus Rashford: 4

Obegripligt att Rashford fick hela matchen på sig. Det är bara konstatera, även om det är tråkigt, att engelsmannen inte tillräckligt bra för United. Det har han visat under en alltför lång tid nu för att det inte skulle ligga någon sanning i det.

Bruno Fernandes: 4

Utbytt 90′. Spelade i någon form av falsk nia-roll, vilket inte alls föll väl ut. När det väl blir skarpt läge där framme är Fernandes alldeles för slarvig, typ som när han brände jätteläget i början. Svårt att spela honom tillsammans med Eriksen? Två spelare som kräver mycket boll.

Cristiano Ronaldo: 4,5

Inbytt 53′. Gjorde inget väsen av sig men undertecknad kan tycka att han borde ha startat, åtminstone om man hade velat sett ett lite mer tydlighet i spelet.

Donny van de Beek: n/a

Inbytt 78′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Alejandro Garnacho: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Anthony Elanga: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Tyrell Malacia: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 5

Kan inte få godkänt idag. Med en manager är det så klart lätt att sitta och tycka saker i efterhand och vad som borde gjorts annorlunda. Men nog borde Ronaldo ha startat kan jag tycka, även om det är uppskattat att nederländaren står på sig och vågar sätta en superstjärna på bänken.

Att Ten Hag dessutom inte utnyttjade sina byten tidigare förvånade mig. Något borde ha gjorts i paus och att Garnacho, Elanga, och Malacia byttes in med en minut kvar av ordinarie tid kändes bara löjligt.