Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Casemiro
Det luktar panik och ogenomtänkt, men Casemiro kommer ändå förstärka United

Manchester United bekräftade igår att man kommit överens med Real Madrid om att värva Casemiro. Den brasilianske mittfältaren blir därmed sommarens fjärde värvning och många tycker nog att det känns skönt att klubben äntligen har värvat till en position som varit i skriande behov av förstärkning. Här går vi igenom vad redaktionen tycker och tänker. 

Manchester United har bekräftat att Real Madrids brasilianske mittfältare Casemiro ansluter till klubben. Dina tankar om det?

Elias Hallström: Jag är väldigt tudelad. Å ena sidan en jättebra fotbollsspelare, kanske den bästa bollvinnaren som finns därute, som förstärker på den mest utsatta positionen i truppen. Å andra sidan, är han motiverad nog? Sedan går ju alla spelare ner sig automatiskt som kommer till United, så helt såld är jag inte.

Peter A Lilja: Spontantanke 1: lite för gammal, eftertanke 2: det är en klasspelare och det finns inte något bättre alternativ att nämna per omgående. Summa summarum: känns intressant.

Mikael Österdahl: Skräckblandad förtjusning. Det vajor ett gäng röda flaggor, till exempel ålder, Real Madrid som säljare, potentiell mättnad och rekryteringsprocessen. Samtidigt är det exakt den spelartyp som United behöver, och har behövt i flera år. Är han bara motiverad ska han höja nivån på vårt mittfält från dag 1. I en välfungerande klubb hade den här värvningen tagits emot med champagne men det går inte att lita på Manchester United.

Adam Andersson: Ett uppsving utan dess like från McFred. Men hade hellre sett Declan Rice.

Jonathan Gren: Supervärvning. Är den sorts spelare vi saknat i fler år.

Samstämmiga rapporter gör gällande att övergångssumman landar på 60 miljoner euro och att Casemiro kritar på ett fyraårskontrakt, med option på ytterligare ett år. För en 30-årig spelare, tycker du kontraktslängden är rimlig?

Elias Hallström: Tycker väl hela paketet känns rimligt. 30 är ingen ålder i fotboll idag och att övergångssumman landar så pass högt som den gör är inte konstigt, då han hade kontrakt med Real Madrid till 2025.

Peter A Lilja: Åter igen, första tanken är att det är överilat och att kontraktet är på för lång tid. Stor risk för skador också. I andra tanken överväger känslan att det inte finns något alternativ och att Casemiro ändå är en klasspelare med meriter som talar för sig själva.

Mikael Österdahl: Kanske i längsta laget, men det är en position där spelarna generellt har lång hållbarhet.

Adam Andersson: Kontraktslängden var nog ett krav från Casemiros håll. Känns sådär om jag ska vara ärlig.

Jonathan Gren: Lite långt kanske. Dock så är han sällan skadad så jag tror inte att det blir några större problem.

United får nu in en central defensiv mittfältare, som man skrikit efter i flera års tid. Casemiro rankas som en av de bästa på sin position och varit en bärande spelare i Real Madrid. Hur tror du han kommer fungera i United, och hur ska Erik ten Hag formera sitt mittfält?

Elias Hallström: Det känns otroligt skönt att ha fått in en pusselbit där men samtidigt tänkte man samma sak om Varane på mittbacken. Hursomhelst måste väl ändå McTominays dagar vara räknade? Casemiro bredvid Fred är mitt ingångstips men tror faktiskt att Eriksen hade fungerat bättre, sett till att de nog kompletterar varandra bättre. Eller gör detta att Ten Hag kommer skifta mer till ett rent tremannamittfält?

Peter A Lilja: Brassarna lär kanske sporra varandra så ett mittfält med Casemiro och Fred kan bli bra. Sedan gäller det då att bäst utnyttja Eriksen och Fernandes. Fernandes måste upp i nivå annars bör han bänkas. Om Casemiro inte höjer Fred är det alternativ att spela Casemiro, Fernandes och Eriksen samtidigt.

Mikael Österdahl: Grundtanken måste vara Casemiro bakom Bruno och Eriksen. Sen kan det väl tänkas att Fred ska in i laget i vissa matcher där vi ägnar oss mer åt försvarsspel.

Adam Andersson: Är han motiverad och vill visa upp sig i England kommer det bli kanon. Jag vill se Casemiro, Eriksen och Bruno.

Jonathan Gren: Detta ger Ten Hag så många mer alternativ på mittfältet. Nu tror jag till exempel att man skulle kunna ställa upp i en 4-3-3:a med Casemiro, Bruno och Eriksen utan några större problem. Utöver det så ger detta också Fred möjligheten att spela i sin bästa position som är lite längre fram i banan.

Det har framför allt ryktats om Frenkie de Jong under sommaren, därefter verkade Adrien Rabiot vara nära. Nu slutar det med Casemiro. Hur välgenomtänkt är värvningen egentligen?

Elias Hallström: Det luktar givetvis panik lång väg men samtidigt är det nog det absolut bästa vi kunde få. Åtminstone på pappret.

Peter A Lilja: Omöjligt att svara på när man inte få mer konkreta och samstämmiga uppgifter om De Jong. Men i detta skede känns det helt nödvändigt för att inte gå under helt som lag. Inte säkert att det räcker såklart men personligen tror jag till och med att Casemiro kan fungera bättre än De Jong med tanke på lagets status just nu.

Mikael Österdahl: Det ter sig väldigt märkligt, då det är tal om helt olika spelartyper. Just det är anledningen till den skepsis som finns kring värvningen. Hade det sagts i maj att United skulle värva Casemiro hade tongångarna varit helt annorlunda.

Adam Andersson: Inte alls. Uniteds värvningsfilosofi går inte att förklara och klubben har inte en aning om vad de sysslar med. De Jong, Rabiot och Casemiro är helt olika spelartyper – vilket säger att United inte har haft en aning om vad de egentligen sökt efter. Ingen plan alls. Men det sagt, Casemiro är en riktigt bra fotbollspelare som kommer förstärka Manchester United.

Jonathan Gren: Inte jätte. Men samtidigt så skulle jag säga att det är en spelare som passar bättre i laget än både De Jong och Rabiot.

Brassen har vunnit både ligatitlar och radat upp Champions League-pokaler de senaste åren. Hur motiverad tror du han är?

Elias Hallström: Svårt. En sydamerikan som checkat ut i 30-årsåldern och väljer ett fett kontrakt framom motivationen har vi sett förr. Dock tror jag Casemiro inte är där. Han känns oerhört professionell och han vet också vad han ger sig in på. Det går inte att komma till United och lalla, oavsett hur skit vi är.

Peter A Lilja: Hans rykte är ju just att han är väldigt professionell, att visa sig på toppnivå även i England borde motivera. Vi säger det.

Mikael Österdahl: Det går inte att veta för någon utomstående och att sitta här och gissa känns meningslöst. Men är han inte motiverad skulle det vara oerhört korkat att lämna United för Real Madrid, skulle jag säga. Det borde vara mycket trevligare att lalla runt i Real i några år och nästan garanterat hämta hem en stor titel per säsong, än att flytta till ett United i sportslig kris.

Adam Andersson: Samstämmiga uppgifter säger att han är seriös och tar hand om sin kropp. Jag tror/hoppas han vill visa upp sig i England. Men vi har varit med om Real Madrid-stjärnor som fallit på Old Trafford förr.

Jonathan Gren: Jag tror fortfarande att det finns motivation hos honom. Det blir ju en helt ny utmaning för honom i Premier League, vilket jag tror var en del i hans beslut att flytta till United.

Vad har du för förväntningar på Casemiro i United?

Elias Hallström: Ett enkelt svar, som kan utvecklas mer, men förväntar mig givetvis att han går in och styr upp det där sorgliga mittfältet, eller faktiskt hela laget. En vinnare som förhoppningsvis kan sprida den mentaliteten vidare. Verkar inte syssla med divalater eller dylikt heller, vilket uppskattas.

Peter A Lilja: Med allt det som omger brassen måste de vara höga, förväntningarna är att han höjer mittfältet rejält och på så vis bidrar till ett vi får en dräglig tillvaro igen, även om inga mirakelkrav kan ställas på honom.

Mikael Österdahl: Att han ska vara en världsklassmittfältare. Men är han inte det så kommer jag nog lägga skulden på klubben snarare än spelaren.

Adam Andersson: Når han upp till 80% av sitt max är det en kanonvärvning. Jag tror att vårt patetiska mittlås kan må bra av den här värvningen. Kanske att brassen kan skydda dem på ett bättre sätt.

Jonathan Gren: Att han ska lösa Uniteds defensiva mittfältsproblem i de kommande 3-4 åren iallafall, samt att han bidrar med välbehövligt ledarskap.