Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Casemiro
Röda flaggor vajar men Casemiro ser ut att vara perfekt för Manchester United

Ni vet hur det är, vissa händelser i livet minns en för evigt. För undertecknad är det framför allt Palmemordet och 11 september som har etsat fast sig i minnet. Andra har andra referenser. Nyligen fick vi en ny referenspunkt. Så låt mig fråga:

Vad gjorde du när Manchester United värvade en defensiv mittfältare?

Det blir alltså Casemiro som får i uppgift att styra upp Uniteds mittfält. Förutsättningarna för det får ändå anses vara goda. Casemiro är nämligen bra på fotboll. På ett sätt som Scott McTominay, framför allt, och Fred inte är det.

I utgångsläget är det enkelt att föreställa sig att Casemiro rakt av ersätter McFred. Den stora fördelen med det är att Casemiro räknas som en spelare medan McFred räknas som två.

Värvar vi ingen ytterligare mittfältare har jag svårt att föreställa mig något annat än att Casemiro, Christian Eriksen och Bruno Fernandes är den ordinarie mittfältstrion. Det enda frågetecknet är väl om Eriksen oftast spelar bredvid eller framför Casemiro.

Det United vi har sett de senaste åren har varit ett lag med ett bedrövligt mittfält. Det påverkar samtliga lagdelar. Backlinjen har ständigt blivit exponerad medan offensiven inte får tillräckligt många bra bollar att jobba med. Det är framför allt den första biten som Casemiro ska lösa. Lyckas han med det är mycket vunnet. Ett mittfält med Casemiro, Eriksen och Bruno ser på pappret klasser bättre ut än vad vi har haft de senaste åren.

Carlos Henrique Casimiro föddes i São José dos Campos i staten São Paulo, en bit utanför staden São Paulo, i februari 1992. Fotbollskarriären inledde han i den lokala storklubben São Paulo FC. Då var han, tidigt iklädd kaptensbindeln, känd som Carlão men snart skulle det bli Casemiro.

Vänta nu? Är det i eller e?

”Väldigt få människor vet att mitt namn är Casimiro,” förklarar han.

”För min mammas efternamn stavas med ett ’i’, inte ett ’e’: Casimiro.

”När jag spelade i Brasilien var det en match i São Paulo där jag inkorrekt namngavs Casemiro. Jag spelade väldigt bra i den matchen och bestämde att folk skulle fortsätta kalla med Casemiro, med e:et. Det har inte ändrats sedan dess.”

Som ung var han en del av ett framgångsrikt ungdomslandslag. Casemiros Brasilien blev sydamerikanska mästare både för U17 (2009) och U20 (2011). Det toppades med ett guld i U20-VM 2011.

Så dags var Casemiro etablerad i São Paulo och belöningen för VM-guldet blev en debut i a-landslaget. Det dröjde dock innan landslagskarriären tog fart på riktigt. VM 2014 fick han följa från tevesoffan och Copa América 2015 från avbytarbänken. Först i Copa América Centenario 2016, där Brasilien gjorde fiasko, slog han sig in i startelvan. Fiaskot kan vi kanske tillskriva att Casemiro var avstängd i den enda brasilianska förlusten. Avstängd var han också när Brasilien förlorade mot Belgien i kvartsfinalen i VM 2018. En ny avstängning följde i kvartsfinalen i Copa América 2019. Då lyckades brassarna vinna utan Casemiro och med mittfältsgeneralen tillbaka i spel kunde Brasilien vinna det sydamerikanska mästerskapet. I förra årets turnering klarade han sig undan avstängning och då spelade han sig in i turneringens lag. Men han skulle förmodligen byta bort den uttagningen mot ett annat resultat i finalen, där Argentina besegrade Brasilien.

Casemiro i aktion mot Peru i Copa América-finalen 2019.

Casemiro flyttade till Europa i januari 2013, då han hämtades till Real Madrid (först på lån men från sommaren 2013 på permanent basis). Första halvåret i Spanien spenderade han i Real Madrid B och därefter följde en säsong där han mestadels agerade inhoppare. Han var inhoppare när Real besegrade Barcelona för att vinna spanska cupen men Champions League-finalen fick han följa från läktaren.

Efter en säsong på lån i Porto etablerade han sig som startspelare i Real. Snart var han erkänd som en av världens bästa defensiva mittfältare. Han blev spansk mästare tre gånger och Champions League-vinnare fyra gånger till. Dessutom vann han VM för klubblag tre gånger.

Casemiro med en kompis.

Så det är en spelare med en enorm meritlista som United hämtar. Ändå finns farhågorna där. De röda flaggorna vajar för fullt. Det handlar mindre om Casemiro och mer om Manchester United.

Av allt att döma var Frenkie de Jong mittfältaren som United önskade sig mest av allt. Därefter siktade United in sig på Adrien Rabiot. De slutade med Casemiro.

Hitta den röda tråden där?

Vi kan argumentera om vilken av de tre spelarna som är bäst (säger ni Rabiot har ni fel). Men vi kan inte påstå att de är samma typ av mittfältare. Hur går du från De Jong till Casemiro?

Det kan förstås finnas en logisk förklaring. Men utifrån ger det onekligen ett sken av att United famlar i mörkret.

Jag tycker inte att vi ska stirra oss blinda på åldern. Men en sund värvningsstrategi inkluderar inte många 30-plussare. United värvar många 30-plussare. Isolerat är det svårt att kritisera värvningen av Casemiro. Som en del av klubbens värvningsstrategi är det enklare.

Någon Unitedsupporter har beklagat sig över att Manchester City minsann inte fick kritik när de gav ett långtidskontrakt till Kevin De Bruyne. Men den jämförelsen missar målet ungefär som ett skott från Diogo Dalot. De Bruyne har redan visat att han är perfekt för City. Risken är därmed minimal. Vi vet inte hur Casemiro kommer att passa in i den engelska fotbollen. Vi vet inte hur han kommer att passa in i United. Vissa saker går faktiskt inte att veta förrän i efterhand. Vi kan bara komma med mer eller mindre kvalificerade gissningar.

Någon Ángel Di María ser jag inte framför mig att det ska bli av Casemiro. Di María blev mer eller mindre borttvingad av Real medan Casemiros flytt till United ser ut att ske på spelarens initiativ. Pengarna är säkert lite större i United men det är näppeligen tal om någon livsförändrande löneförhöjning.

Och nog hade det varit betydligt bekvämare att stanna i Real. Där skulle Casemiro kunna glida runt på autopilot och se rätt bra ut oavsett. I United finns det ingen som ens kommer att fundera på att göra Casemiros jobb åt honom. Det är knappast bekvämt att vara fotbollsspelare i United anno 2022.

Lyssnar vi på vad Casemiro själv sa i samband med att han avtackades av Real Madrid så ger det mig ett positivt intryck, även om det fotbollsspelare säger offentligt alltid ska tas med en nypa salt.

”Det här klubbytet är min stora utmaning nu,” sa Casemiro.

”Jag pratade med min fru för tre dagar sedan och min fru sa att jag ser ut som en 18-årig grabb som är superuppspelt över det här nya projektet, och jag är så uppspelt över att spela i Premier League.

”Om jag kunde skulle jag [ha spelat] för United mot Liverpool. Jag är verkligen uppspelt. Det är en klubb med en fantastisk historia. Jag måste jobba hårt för att skapa ett namn för mig själv, för [i United] har jag inte vunnit någonting än.

”I Manchester United vill jag först och främst signalera vad jag känner för klubben, min respekt. Allt jag gjorde [i Real Madrid] vill jag göra där också. Jag vill visa min kämpaglöd, min förmåga att arbeta hårt, professionell attityd. Jag vill arbeta hårt varje dag för att visa hur seriös jag är för dem. Jag vill vinna ligan där, jag vet att det är en spännande liga.

”Jag går igenom en av de bästa stunderna i min karriär. Jag känner mig i väldigt bra form, mentalt känner jag mig fantastisk och jag vill fortsätta njuta dag till dag och förhoppningsvis kan jag göra det där. Jag känner att det här är en fantastisk tid att fatta det här beslutet.”

Det Manchester United får i Casemiro är en mittfältare som har precis de egenskaper Uniteds mittfält saknar. Enligt mitt amatörmässiga fotbollsöga mer så än vi hade fått av De Jong. Snarare är det väl så att vi hade behövt en Casemiro för att kunna maximera en De Jong.

Nu får Casemiro istället maximera Bruno Fernandes och Christian Eriksen. Och kanske Fred. De två verkar trivas bra tillsammans.

Det vi får i Casemiro är framför allt en bollvinnare. En aggressiv bollvinnare. I spanska ligan har han dragit på sig en varning ungefär var tredje match. Men han har bara blivit utvisad två gånger i karriären (båda för två gula kort). Han läser spelet bra och vinner mycket boll genom att stå rätt. Och när det behövs så tacklar han.

Med bollen är han skicklig om än inte exceptionell. Hans jobb är att vinna boll och fördela den vidare.

Casemiro skulle kunna vara en perfekt mittfältare för detta United. Fotbollsmässigt ser han i mångt och mycket ut som en kombination av Fred och McTominay, bara betydligt bättre med bollen.

Han tycks också ha vinnarmentalitet och driv. Casemiro skulle således kunna bli den ledare vi så desperat behöver.