Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Tusen miljoner kronor för hjärta och sambaklackar

Det är till och med svårt att vara försiktigt optimistisk med klubben Manchester United, inte ens efter att ha tvålat dit både Arsenal och Liverpool inom loppet av några veckor. För att citera Promoe ”när du slår upp dina ögon till en dag av ingenting, så tänk att värre har det vart och värre kommer det att bli igen”, vilket har varit vårt mantra de senaste tio åren.

På något vis håller en tillbaka kärlek, hat och frustration med betoning på frustration. Kärlek till klubben, hat till ägare och frustration med allt som rör det som ska vara funktionellt. Kanske gav de där 14 kilometrerna något, mot Liverpool var det tydligt men samtidigt är Liverpool än helt annan match än Brentford, men nu har vi också karvat fram trepoängare i murstocken med en brevkniv. Kanske har Bailly rätt i det han säger att spelare med engelsk bakgrund inte ska gå före i leden, och ja, jag håller med honom samtidigt som han kanske inte är i en synnerligen förtjänt position att vara den som säger det. Samtidigt ser vi effekten av Erik ten Hags beslutsfattande och hans icke-existerande rädsla att ta beslut som är tuffa. Att bänka Maguire eller att bänka någon annan, är du inte nog bra ska du fan i mig inte spela. Att McFred på något vis nu är ett  blött depressionsminne blott och mer än en variabel än någon garanti. Det är något som talar om ljusare tider.

”Det är inget man slänger iväg i ett judokast”

Efter fyra raka segrar och en moral som skjuter till skyarna väntar nu ett europaäventyr som jag personligen inte vet hur jag ska hantera. Visst, Manchester United ska alltid spela Europaspel, Manchester United ska väl i sig också alltid spela Champions League, men när Champions League mer har blivit ett ynnest för de röda, ska vi då acceptera att det är Europa League som är vår turnering? Nej, det ska vi ju så klart inte, vi är inte Sevilla, men nu för tiden får vi ju ta det vi får. Och det är klart vi ska gå in i den här turneringen med mentaliteten att vi ska vinna den, allt annat är ju ett misslyckande. Manchester United hade inte heller fördelen att hamna i någon semestergrupp utan det kommer bli att kampa sig igenom den med start mot ett Isak-löst Real Sociedad. Det är inget man slänger iväg i ett judokast även om Isak inte är med, tråkigt nog.

”tusen miljoner kronor för hjärta och sambaklackar”

Det är svårt att inte nämna miljardmannen som nätade direkt i sin debut, hemma på Old Trafford, mot ett obesegrat Arsenal. Antony. Sir Alex Ferguson brukade alltid ta sina nyförvärv att varv ut på Old Trafford för att till slut stanna i mittcirkeln av planen för att ställa frågan om spelaren är stor nog för Old Trafford och Manchester United, Cantona kanske är den som svarat bäst hittills med sitt ”are you big enough for me?” och jag tror att en sån grej gav en tränare oerhört mycket. Vi som följer den här klubben vet, att komma till Manchester United är något helt annat än att komma till någon annan engelsk klubb, pressen är enorm och tålamodet är kort. Antony har alltså packat bakfickan fylld med press av inte bara att spela för Manchester United men också att vara den näst dyraste värvningen i klubben historia. Det är mycket att fylla en 22-årings fickor med.  Pogba var mer eller mindre en världsspelare när vi köpte tillbaka honom, Antony har samlat på sig några landskampen med Brasilien och skruvat in en och annan boll i Ajax, men han är ingen världsspelare.. Ännu.

Så vad kan vi ta med oss av hans debut? Ett mål mot en stor rival är ju fantastiskt, hans prestation sett över matchen var väl. Nja. Det han däremot visar är vilja, oräddhet och hjärta, vilket den här klubben har saknat i snart ett decennie. Men det är mycket att betala tusen miljoner kronor för hjärta och sambaklackar. Jag som många andra förväntar mig mer av en kille vi har betalat en sån stor peng för. Men det ska sägas att jag tycker om honom redan, det han visar på planen, det han säger i intervjuer, det är något annat än allt trams man vanligtvis får höra.

Och jag hoppas att ten Hag vet något som vi andra varken sett eller vet om Antony, men jag vill och tror att det kommer bli jävligt bra.