Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rekord på låtsas
Nej, Uniteds oktober är inte extremt hektisk

Ni har kanske läst det: Oktober är en extremt hektisk månad för Manchester United. Uniteds herrar ska spela nio matcher under årets tionde månad. Det har United minsann aldrig gjort förr.

Det är sant. Men det är också ett nonsensrekord. Det finns liksom inget speciellt med oktober.

Nio matcher på en kalendermånad är mycket. Men ändå inte anmärkningsvärt mycket. Inte ens i nutid. Säsongerna 2019/20 och 2020/21 spelade vi nio matcher både i december och januari.

Oktober 2022 blir den 29:e kalendermånaden med nio Manchester United-matcher. Förutsatt att alla matcher kan spelas som planerat, förstås. Det finns det ju inga garantier för, numer.

Rekordet på en kalendermånad är tio matcher. Det hade vi i april 1949, mars 1964, mars 1969 och april 1979.

Men kalendermånad är egentligen en dålig måttstock. För det är ju inget speciellt i att en match råkar spelas i oktober, mars eller april. Betydligt mer relevant är hur många matcher som spelas på en viss tidslängd.

I oktober spelar United nio matcher på 29 dagar. Senast vi spelade så många matcher på så lång tid var… i mars 2021*. Det är så länge sen att jag betvivlar att någon som läser det här var med då.

* Eller ja, sviten avslutades på nio matcher avslutades i mars 2021. Den logiken appliceras framgent i den här texten.

I februari 2021 spelade vi nio matcher på 28 dagar. I januari 2021 spelade vi 9 matcher på 27 dagar.

Så nej, det är inget unikt alls med oktober 2022.

Förr, kunde det vara ännu jobbigare för spelarna. I maj 1949 spelade vi nio matcher på 20 dagar. Den perioden inleddes med tre matcher på fyra dagar och fyra matcher på en vecka.

Fler än fyra matcher på en vecka har vi aldrig spelat.

Kortaste perioden för fyra matcher är fem dagar, vilket inträffade i april 1915 och i april 1909. Båda gångerna med match två dagar i rad, följt av en dags vila och sedan match två dagar i rad igen.

Det kommer inte att upprepas i närtid. Nu är det till och med otänkbart att spela fyra matcher på en vecka. Det har annars skett åtta gånger för United och inträffade senast precis innan Premier League blev till, i april 1992.

Tre matcher på en vecka sker relativt frekvent (typiskt söndagsmatch följt av onsdagsmatch och sedan lördagsmatch, alternativt onsdag, lördag, tisdag). Tre matcher på kortare tid än en vecka är emellertid ovanligt. Ja, i modern tid alltså. Vi hade det våren 2021, som en konsekvens av att Liverpoolmatchen inte kunde spelas. Då var det första gången sedan 2005. Fram till 2001 hade vi faktiskt en sådan period nästan varje år.

Totalt har vi vid 238 tillfällen spelat tre matcher på en period kortare än en vecka. Jättevanligt alltså.

Att det var jobbigare förr är en sanning med modifikation. Totalt sett spelas det fler matcher nu. I alla fall för lagen som spelar i Europa. Ligan har förvisso bantats och så även de inhemska cuperna. Men gruppspel i Europa adderar matcher. Som mest har United spelat 66 matcher på en säsong. Det inträffade säsongen 2008/09. Vi har spelat fler än 60 matcher under en säsong vid åtta tillfällen, samtliga under Premier League-eran.

På en tidsperiod motsvarande en månad, det vill säga 30 eller 31 dagar, har vi som mest spelat tolv matcher. Det inträffade våren 1970, då vi spelade tolv matcher på 30 dagar.

Så nej, oktober 2022 har inget att komma med.