Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Aston Villa - Manchester United
Rotationsdags när cupen drar igång

Efter att ha inlett ligaspelet med två vinster på två försök börjar nu cupspelet för Manchester Uniteds damlag. Aston Villa, som likt United har två vinster på två matcher i ligan, står för motståndet.

Huruvida matchen visas på teve är oklart. Matchen står i tablån på MUTV (dock med sändningsstart 13.45, det vill säga en kvart efter avspark). I införrapporten på Uniteds hemsida står emellertid att matchen inte visas på teve. 

Läget i laget

Grace Clinton missade senaste matchen på grund av förkylning men hon är nu tillgänglig för spel igen. Potentiell debut för nyförvärvet, således.

Rachel Williams förväntas vara tillbaka i träning nästa vecka. Hon bör således vara tillgänglig för spel efter landslagsuppehållet men är givetvis inte aktuell imorgon. Aoife Mannion är långtidsskadad.

Lucy Staniforth saknades senast. Oklart varför. Men då hon inte nämndes på presskonferensen får vi anta att hon är tillgänglig för spel.

Precis som på herrsidan är Ligacupen på damsidan nedprioriterad och Marc Skinner har bekräftat att han kommer att rotera

Det torde borga för debut i backlinjen för Aïssatou Tounkara och rimligtvis går även Maria Thorisdottir in i startelvan. Sophie Baggaley torde vakta målet.

Offensivt har vi sju tillgängliga spelare som ännu inte har startat någon match hittills: Jade Moore, Vilde Boe Risa, Lucy Staniforth, Grace Clinton, Adriana Leon, Nikita Parris och Martha Thomas. Det skulle gå att slänga in sex av dessa, men det kan tänkas att Skinner vill ha ett par ordinarie startspelare på planen.

Förutsättningar

I damernas ligacup går lagen som spelar gruppspel i Champions League in först i kvartsfinal. Övriga lag gör upp om resterande kvartsfinalplatser via gruppspel. United har Aston Villa, Durham, Everton och Sheffield United i gruppen, där lagen före lottningen delades in geografiskt. Bara gruppvinnaren är garanterad en kvartsfinalplats. Den bästa grupptvåan av fem går också vidare till kvartsfinal.

I gruppspelet är det enkelmöten och efter oavgjorda matcher följer straffläggning för en bonuspoäng.

United har en nackdel, då laget spelar i en av två femlagsgrupper. Det är förstås svårare att vinna en grupp om fem lag än en grupp om fyra lag. Samtidigt har United fått överkomligt motstånd i gruppen och allt annat än en gruppseger måste ses som en missräkning.

Aston Villa har inlett säsongen bra och är ett av tre lag i ligan – United och Arsenal övriga två – som har full pott efter två omgångar (Chelsea och Everton har också sex poäng, men de har spelat en match mer). Först tog Villa en imponerande seger mot Manchester City, i en svängig match, där Villa tappade 2-0 till underläge men kom tillbaka till seger. Lättare gick det borta mot Leicester, då Villa vann komfortabelt med 2-0.

I laget noterar vi Kirsty Hanson, som är utlånad från United. Rapporterna indikerar att Hanson har inlett bra. Huruvida hon får spela mot United ska jag låta vara osagt. Som jag förstår det är det upp till lagen själva att avgöra det i den engelska damfotbollen. Förra säsongen såg vi Emily Ramsey spela mot United.

Förutom Hanson är det främst Rachel Daly vi lägger märke till. Hon är vänsterback i engelska landslaget men spelar anfallare i Villa. Daly, som är ny i klubben efter äventyr i USA, har inlett säsongen med tre mål på två matcher.

Tidigare möten

United och Aston Villa har mötts sex gånger och Villa har aldrig gjort mål på United. I lagens senaste möta, i april, fick Villa emellertid med sig 0-0. De var första gången de undvek förlust mot United. Målskillnaden i de inbördes mötena är 27-0 i Uniteds favör (exkluderat en träningsmatch, som United vann med 2-0).

Om det blev poängtapp borta förra säsongen så gick det planenligt i hemmamatchen, där United vann med 5-0 (Toone 2, Zelem, Staniforth, Thomas).

Morgondagens match blir den första cupmatchen mellan United och Villa.

Aston Villa – Manchester United

Turnering: FA Women’s League Cup, gruppspel
Datum: 1 oktober
Avspark: 13.30
Teve: oklart, förhoppningsvis MUTV