Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester City - Manchester United
Belgare och portugiser måste stoppas

Ett meningslöst landslagsuppehåll har avverkats och det är äntligen dags för riktig fotboll igen. För United väntar under morgondagen ett av de tuffare testen när den ljusblå grannen ska sänkas borta på Eastlands. 

Manchester United

Det var som bekant längesedan United spelade fotboll. Den brittiska monarkin och landslagsfotbollen satte stopp för det. Två ganska meningslösa ting. Men, den som väntar på något gott…

Många av Unitedspelarna har trots allt stått för bra prestationer i sina respektive landslag och det verkar som att vi är skonade från skador (Maguire är visserligen borta men få räknar nog med engelsmannen). Igår meddelade dessutom Ten Hag att den skadade duon Martial och Rashford kan vara aktuella för spel imorgon. Det är ju roligare att vara positiv, så vi utgår från att de startar.

För om det är något United kommer behöva imorgon så är det fart och kreativitet framåt. Det är nämligen med de verktygen man kommer kunna skada City. Att tro på något slags possession-spel från bortalaget imorgon är nämligen uteslutet. Det kommer handla om att hålla tätt bakåt och utnyttja lägena som ges. Ungefär som alltid när vi möter City.

Tillbakablick till 2016. Den här versionen av Rashford får gärna framträda imorgon. Livlig, orädd, och hänsynslös.

De flesta tänker nog också att Uniteds backlinje måste vara uppmärksamma med den där norrmannen. Absolut, men den norske skogshuggaren vill bli serverad inne i straffområdet (eller snarare målområdet), väl i spelet är han tämligen begränsad, så att fokusera på honom i första hand är nog fel väg. Det är belgare och portugiser vi måste se till att kväva i första hand.

Visst är det alltid enkelt att säga att mittfältskampen kommer bli avgörande i matcher, men imorgon tror jag verkligen att just det gäller. Nu måste väl ändå Ten Hag skohorna in Casemiro? Och kan vår manager kanske intala brassen att det är Champions League-final imorgon, då stänger han ner vilket mittfält som helst på egen hand. Ja, jag vet, det är nog för mycket begärt. Vi kommer få fortsätta dras med McTominay, som spelat upp sig under säsongsinledningen.

Laget i övrigt är inte så mycket att orda om. Den enda farhågan är väl egentligen om Ronaldo spelar. Det sägs att portugisen inte gjorde många glada under landslagsmatcherna senast och känslan är att han inte heller gör någon glad i Unitedkretsar heller. 37-åringen har kanske fortfarande i sig att avgöra stora matcher, men imorgon är absolut inte hans match.

Möjlig startelva:

Manchester City

Som alltid när United tar emot City nuförtiden är det tuffa matcher som väntar. Imorgon blir inget undantag, då Guardiolas manskap egentligen inte visat några tendenser till varför man inte skulle springa hem ligatiteln. Det har visserligen kommit två kryss mot Newcastle United respektive Aston Villa, men det har inte varit tal om några kollapser direkt.

Nu har man dessutom fått in den där centrala anfallaren man sökt efter sedan Agüeros dagar, och vi kan väl bara slå fast att den där norrmannen gör jobbet ganska bra. Dessa tidigare nämnda portugiser och belgare har nu fått ett tydligt riktmärke där framme och egentligen är det bara slå in bollen mot mål så blir det alltid farligt.

Men imorgon hoppas vi alltså att utrymmet för dessa spelare blir marginellt. Det är mycket begärt, ja.

Vi får hoppas att Unitedspelarna håller sig på fötterna imorgon mer än vad de gjorde senast på Etihad Stadium.

Bakåt ser det däremot aningen osäkrare ut. Inte för den skull klappkasst. Det står dock klart att Stones missar derbyt på grund av skada, vilket är en försvagning, på pappret. Även Citys svar på Varane, det vill säga Laporte, har varit ett osäkert kort men kan vara aktuell för spel. (För den som inte förstod parallellen till Varane handlar det alltså om fransmännens kroppar, som är gjorda av glas.)

Det mest troliga mittbacksparet är därför Dias och Akanji (eller Aké?). Där finns det hursomhelst lite trubbighet att utnyttja för United, beroende på vilka som spelar längst fram för de rödklädda.

Annars återkommer vi även i Citys fall till mittfältet. Det är där kvaliteten finns, inte minst hos den rödhårige belgaren, men också hos den portugisiske bolltrollaren och pottklippte engelsmannen. Vi kommer nog få stå ut med att de kommer trilla boll fram och tillbaka, men det gäller för United att vara tålmodiga och fokuserade, för det är när det ljusblå maskineriet hackar till som det går att straffa dem. Frågan är bara hur ofta det kommer ske imorgon.

Möjlig startelva:

Historik

Hela förra säsongen var inget att hänga i granen för United. Föga förvånande inte heller när man mötte City. Det blev förlust i bägge ligamatcherna med 2-0 och 4-1.

Den senaste segern för United kom dock på bortaplan. Det skedde i mars förra året, då man gjorde en av de bästa matcherna under Solskjaers era och vann med 2-0.

Visste ni att…

 • City är det lag som gjort minst mål på hemmaplan under en hel Premier League-säsong? Tio stycken gjorde man säsongen 2006/07.
 • City är det enda lag som blivit nedflyttade från högstadivisionen med en positiv målskillnad? Tre plusmål åkte man ner på säsongen 1937/38.

Matchinformation

Manchester City
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Söndagen den 2 oktober 2022, 15.00
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Michael Oliver
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Maguire (hamstring, inget datum)
 • Mengi (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (personliga skäl, inget datum)
 • Williams (skadad, inget datum)
 • Jones (inte registrerad, tidigast januari)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Martial (hälsena, stor chans)
 • Rashford (muskel, stor chans)
 • Van de Beek (skadad)
 • Wan-Bissaka (oklar status)
 • Dúbravka (skadad)
FORM
V22/8LiverpoolHPL2-1
V27/8SouthamptonBPL1-0
V1/9LeicesterBPL1-0
V4/9ArsenalHPL3-1
F8/9SociedadHEL0-1
V15/9SheriffBEL2-0

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Phillips (axel, inget datum)
Tveksamma:

 • Laporte (knä)
 • Stones (hamstring)
FORM
V27/8C. PalaceHPL4-2
V31/8NottinghamHPL6-0
O3/9Aston VillaBPL1-1
V6/9SevillaBCL4-0
V14/9DortmundHCL2-1
V17/9WolvesBPL3-0

United mot Man City

Totalt:18777-53-57266-257
Borta:9034-25-31115-132
Premier League:5024-9-1771-67
SENASTE MÖTENA
F2021-01-06HLC0-2
V2021-03-07BPL2-0
F2021-11-06HPL0-2
F2022-03-06BPL1-4
SENASTE BORTAMATCHER
V2019-12-07BPL2-1
V2020-01-29BLC1-0
V2021-03-07BPL2-0
F2022-03-06BPL1-4