Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Omonia Nicosia - Manchester United
Första gången, men ändå inte första gången. Däremot ganska långt bort

Omonia Nicosia på bortaplan. Klockan kvart i sju på en torsdag. I Europa League. Hur säljer vi egentligen in en sån match till oss själva?

För de få Unitedsupportrar som har förmånen att vara på plats är det förstås speciellt. Cypern i oktober verkar vara trevligt. Väderleksrapporten skvallrar om svensk högsommarvärme.

Men på teve? Du går liksom inte igång på en sån match.

Inte ens startelvan kommer att vara särdeles spännande. Erik ten Hag har slagit fast att Europa League räknas. Så någon Zidane Iqbal eller Alejandro Garnacho blir det inte. Kanske som inhoppare, om det går planenligt. Anthony Martial får vi se, men det blir nog först i andra halvlek.

Nej, när vi bänkar oss ikväll gör vi det mer av plikt. För bänkar oss gör vi ju ändå. Det är så vi fungerar.

Vi slänger in ett nytt motståndarland för Manchester United ikväll. Däremot är det inte första gången vi spelar tävlingsmatch på Cypern. Backar vi till 2002 spelade vi nämligen mot Maccabi Haifa på Gymnastic Club ”The Pancyprians” Stadium, arenan som även är skådeplats även ikväll.

Hur det gick den gången ska vi inte tala om.

Någon träningsmatch på Cypern kan jag inte hitta att vi har spelat.

Långt till Cypern är det hur som helst. Faktiskt vår näst längsta resa till en Uefamatch någonsin. Till och med längre än till Volgograd. Däremot inte lika långt som till Astana (tidigare känd som Akmolinsk, Tselinograd, Akmola och Nur-Sultan).

Vi har spelat tävlingsmatch längre bort. Om jag inte missar något så var vår allra längsta bortaresa i en tävlingsmatch när vi 1968 spelade mot Estudiantes på Estadio Diego Armando Maradona (arenan hette då något annat, Maradona var bara sju år gammal och var ännu inte namnge en arena-känd) i Buenos Aires, som är längre bort från Old Trafford än Yokohama.

I träningssammanhang är det enligt mina hastiga beräkningar Sydney Cricket Ground som är längst belägen från Old Trafford. Fågelvägen är det 17.004 kilometer till arenan som vi besökte på vår postseason-turné 1984. Det är 13 kilometer längre dit än till Stadium Australia och Sydney Showgrounds, som vi också har spelat på. Melbourne var också ett alternativ men arenorna vi spelat på där ligger 0,2 procent närmare Old Trafford.

Äsch, det där blev ju fel. Vi har ju spelat på Nya Zeeland också! Det är långt till Auckland men ännu längre till Christchurch. Närmare bestämt 18.848 kilometer mellan Old Trafford och English Park, där vi i maj 1967 besegrade New Zealand XI med 11-0 i en spännande tillställning. Noel Cantwell och Bobby Charlton gjorde hattrick, George Best nöjde sig med två mål. Brian Kidd och John Aston Junior gjorde också mål. Dessutom bidrog värdarna med ett självmål.

Realistiskt kommer vi aldrig komma längre ifrån Old Trafford än så. Även om det väl inte helt kan uteslutas att vi någon gång tar oss till Queenstown Events Centre (18.874 kilometer från Old Trafford) eller Rugby Park Stadium i Invercargill (18.987). Längre bort än så finns mest bara vatten och sedan kommer vi närmare igen. (Med reservation för att jag drog fel på Google Maps.)

Ten Hag fick en fråga om den långa resan och om det då är bra att vi på söndag spelar senare än brukligt. Jag gillar hans svar:

”Det spelar ingen roll. Om du har kort återhämtningstid eller om du har lång återhämtningstid, vi måste vara redo för matchen på söndag. Men glöm det för nu, för vi måste spela [mot Omonia], så vi måste fokusera på det.”