Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Brighton & Hove Albion
En uppgift som nog känns klurigare än den borde vara

Efter ett av säsongens oändligt många landslagsuppehåll är det imorgon äntligen match för Manchester Uniteds damlag igen. Hemmamatch mot Brighton & Hove Albion väntar i vad som faktiskt bara är lagens tredje ligamatch för säsongen. För ett United som har topp 3-ambitioner är det här en match som måste vinnas.

Matchen, som har avspark 13.00, visas på Viaplay och är således perfekt uppladdning inför herrlagets match mot Newcastle.

Läget i laget

Alessia Russo missade Ligacupmatchen mot Aston Villa och tvingades sedan lämna återbud till Englands landskamper. Russo är nu tillbaka i träning men hon är inte redo för spel på söndag, sa Marc Skinner i onsdags.

Utöver att Russo missar söndagens match har vi inte fått någon tydlig uppdatering gällande spelarnas status.

  • Grace Clinton lämnade återbud till Englands U23-landskamper, så hennes medverkan får klassas som oviss. Samtidigt skulle det inte chocka om Clinton lämnas utanför matchtruppen även om hon är i speldugligt skick.
  • Rachel Williams missade säsongsinledningen men antydningarna före uppehållet var att hon skulle vara redo för spel mot Brighton.
  • Aoife Mannion är långtidsskadad.
  • Hayley Ladd spelade 240 minuter för Wales (dubbla förlängningar), så det kan tänkas att hon får inleda på bänken.

Utan Russo på topp tappar United en dimension i anfallsspelet. Adriana Leon, Williams och Martha Thomas är tänkbara ersättare. Ytterligare ett alternativ är om Lucía García flyttar in centralt, för att ge plats för Nikita Parris på kanten.

Om Ladd får börja på bänken är det troligen Jade Moore som ersätter.

Kort om Brighton & Hove Albion

Brighton är ett lag som spontant känns svårspelade. Det kanske är att överskatta söndagens motståndare. De vann hemma mot Reading men har annars haft en svag inledning på säsongen. I premiären blev de avklädda av Arsenal. De svek också rejält i Ligacupen, då de förlorade mot Birmingham. Det var inget helt ordinarie Brighton då men alltjämt ett mycket svagt resultat.

Brighton slutade sjua i ligan förra säsongen och spontant vill jag påstå att de får svårt att upprepa den placeringen.

Förra säsongen spelade Maya Le Tissier för Brighton. Nu spelar hon för United och det är ett mycket tungt avbräck för Brighton.

En ytterligare koppling mellan lagen är att Polly Bancroft rapporteras bli Uniteds första chef för damfotboll. Hon ansluter till United från en roll som General Manager för Brighton och kommer att börja jobba när hon av konkurrensskäl varit arbetsledig en stund.

Tidigare möten

Morgondagens match blir den nionde mellan United och Brighton. United har resultatraden 6-1-1 med målskillnaden 15-3. På hemmaplan har United på fyra försök idel segrar och målskillnaden 10-1. Förra säsongen vann United för första gången båda ligamatcherna mot Brighton, 2-0 borta i december och 1-0 hemma i april.

Manchester United – Brighton & Hove Albion

Turnering: Women’s Super League
Datum: 16 oktober 2022
Avspark: 13.00
Teve: Viaplay

Res med oss till Manchester!