Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Chelsea - Manchester United 1-1
Casemiro såg till att rättvisa skipades

United tog sig an Chelsea i London under lördagskvällen och det såg länge ut att sluta med delad pott… Och ja, så blev det ju också, detta efter en dramatisk avslutning. 

United fortsatte på inslagen väg efter segern mot Tottenham i onsdags och åkte till huvudstaden för att ge Chelsea samma medicin. Återigen var det dock målen som fattades.

De rödklädda hade nämligen full kontroll på Stamford Bridge, och det är inget som hör till vanligheterna. Framför allt var det på mittfältet som United utmanövrerade Chelsea, och i förlängningen stora delar av Potters lag.

Fred hade förpassats till bänken, trots den fina insatsen mot Spurs. Men Ten Hag såg att Eriksen var bättre lämpad i den här matchen, och det är svårt att ge nederländaren fel. Tillsammans med Casemiro ägde man fältet därute och tillät även Uniteds kantspelare att ösa på.

Jag ser inte vem, eller vad, som skulle kunna flytta på Casemiro och Eriksen centralt. De var fundamentala i Uniteds spel, inte minst i första halvlek.

Graham Potter insåg sedan att något behövde göras och efter att Kovacic kom in hände något. Chelsea fick mer kontroll i andra halvlek och känslan var att ju längre matchen led, desto mer värna om poängen blev United. Kan tyckas både fegt och förståeligt.

För det såg ju länge ut att bli mållöst, men att byta in McTominay är ungefär som att öppna Pandoras ask. Du kan få vad som helst, typ som ett avgörande eller missöde. Idag blev det senare. Skotten kommer in och pissar på sina lagkamrater med att skänka bort en straff till hemmalaget. Och ja, det är många sådana situationer som domare ignorerar helt, men likafullt är det en solklar straff. Det finns ingenting att diskutera.

Det kändes så klart hopplöst efter att Jorginho satt dit 1-0, men är det något man kanske bör lära sig är det att moralen i detta United är annorlunda nu.

Marginalerna på Casemiros kvitteringsnick går bara med ett lag som har lite flyt, och det är precis vad United har nu. Om det nu finns någon rättvisa i fotbollsvärlden så fick vi i alla fall ta del av den ikväll.

Betyg på det. Kanske var jag lite snål senast, när United, enligt många, gjorde sin bästa insats efter Ferguson. Tja, det blev ju ingen vinst idag, men det är svårt att blunda för två spelare vars insatser nog hittills var de bästa i deras förvisso ännu korta Unitedkarriärer.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 6

Inte överdrivet mycket att göra ikväll men fick mot slutet se sig besegrad av Jorginho.

Diogo Dalot: 6

Stabil bakåt men har fortsatt svårt att få till det framåt. Står för en del riskabla ingripanden emellanåt.

Raphaël Varane: 8

Utbytt 60. Får tyvärr inte fullfölja matchen efter vad man får anta var en ganska allvarlig skada. Bilderna när fransmannen klev av var smärtsamma att se. Så länge han spelade var han förträfflig.

Lisandro Martinez: 9

Varnad. Fullkomligt fenomenal. Kan inte minnas en enda gång argentinaren satte huvud eller fot fel. Det som saknades, och som inte var hans fel, var nollan.

I mitt tycke gör Martinez sin bästa insats hittills i United. Att göra det på Stamford Bridge säger en del.

Luke Shaw: 7

Varnad. 1 assist. God kontroll på sin kant och skapade ett par halvfarliga lägen. Fin assist till Casemiro. En ganska typisk Shaw-insats, där man vet vad man får (givetvis ingår ett gult kort i det paketet).

Casemiro: 9

1 mål. Jaså, ni tyckte Fred var dominant mot Tottenham? Casemiro var tokdominant mot Chelsea. Full kontroll tillsammans med Eriksen i första halvlek. Tappar visserligen lite momentum i andra, men vad gör det när man sedan kvitterar på övertid?

Christian Eriksen: 8

Utbytt 80. Startade framom Fred ikväll och det med rätta. Dansken är en av Uniteds bästa fotbollsspelare och det visar han med sitt lugn, passningsspel och förmåga alltid (nästan) ligga i rätt position.

Antony: 6

Varnad. Hade lite svårt att komma runt Chilwell och hämmas ibland av att vara alldeles för enfotad. Uppenbarades inte minst när han fick ett friläge i första halvlek. Finurlig i spelet, men behöver bli mer effektiv.

Bruno Fernandes: 6

Upp och ner, upp och ner. Gör i alla fall ett jobb man inte kan klaga på. Har ett par fina passningar som sätter medspelare i bra lägen, men det lilla extra saknades.

Jadon Sancho: 5

Utbytt 52. Känns helt ofarligt så fort han får bollen. Inte mycket stämmer just nu för engelsmannen. Rättmätigt utbyt. Bänkad nästa match?

Sancho var återigen kall. Dags att stå åt sidan, eller fortsätta spela honom och hoppas att formen kommer?

Marcus Rashford: 6

Utbytt 82. Tämligen osynlig under vissa perioder men blixtrar till ibland. Bra när han får komma med fart, rättvänd mot motståndarbacklinjen, men sker lite för sällan.

Fred: 6

Inbytt 52. Kom in med mer energi än vad Sancho visade, men hade nog behövt mer än en knapp halvlek för sätta en större prägel på matchen.

Victor Lindelöf: 7

Inbytt 60. Anledningen till att jag ger ett relativt högt betyg till svensken är för att det måste ha varit ett väldigt otacksamt läge att bytas in i, det vill säga bortamatch mot Chelsea, där trycket börja komma mot eget mål, och du är relativt bespottad överlag. Har ett par bra aktioner i inledningen som förmodligen gör att självförtroendet växer direkt. Ett starkt inhopp.

Scott McTominay: 4

Inbytt 80. Kommer in och lyckas så när avgöra matchen för Chelsea. I vanliga fall hade något betyg inte getts, men i detta fall blir jag tvungen att kvittera ut ”usel”.

Anthony Elanga: n/a

Inbytt 81. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 6

Ställer ut bästa möjliga lag, vilket resulterar i full kontroll i första halvlek. Potter gjorde ett smart, och inte minst nödvändigt, drag med Kovacic in. Då började United tappa. Ten Hag hade inget riktigt motdrag till det. Nu föll det hyfsat väl ut resultatmässigt, men nog borde han insett att McTominay är en säkerhetsrisk att byta in när man vill värna om poängen?