Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Chelsea - Manchester United
En utmärkt chans att stå för ett riktigt statement

Jag ska inleda detta inlägg med att konstatera att kvällens match mot Chelsea kommer spelas inför skandalscener på Stamford Bridges läktare. På Manchester United-sektionen kommer nämligen ett stort antal stolar gapa tomma. Detta på grund av att Londonpolisen är maktgalen och/eller inkompetent. Det finns helt enkelt ingen rimlig anledning till att United inte ska få alla biljetter som klubben enligt Premier Leagues regler har rätt till.

Londonpolisen parkerar vi i skamvrån på obestämd tid.

Vad som inte placeras i skamvrån är att vi spelar match på lördagskvällen! På grund av Europa League-deltagande gör vi det alldeles för sällan den här säsongen. Så det gäller att ta vara på tillfället.

Matchen som sådan ger Manchester United en utmärkt chans att stå för ett riktigt statement. Vinner United ikväll är det svårt att argumentera för något annat än att laget ser ut att vara på riktigt.

Inte för att det blir enkelt att vinna ikväll. Graham Potter har ännu inte förlorat som Chelseamanager (5-2-0). När Potter och Erik ten Hag möttes i augusti blev det dessutom en utklassningsseger för Potter.

Men alla måste förlora någon gång. Och så vidare.

Det var länge sedan United förlorade mot Chelsea. Det var också länge sedan Chelsea förlorade mot United. De fyra senaste matcherna har mellan lagen nämligen slutat oavgjorda.

Bara två gånger har Manchester United spelat oavgjort fem gånger i rad mot samma motståndare. Dels mot Stoke från 1968 till 1970 och dels mot Villarreal från 2005 till 2021 (nej, vi räknar inte straffläggningar här).

Oavgjorda matcher brukar lämna mig otillfredsställd. Så oavgjort igen skulle vara svårt att smälta. Vi måste helt enkelt vinna.

Potter blev alldeles säkert missnöjd när Cristiano Ronaldos internavstängning bekräftades. Givet Ten Hags hantering av frågan tror jag inte att det stör Uniteds uppladdning inför matchen. Och att vi inte har Ronaldo som alternativ tror jag bara är positivt för United. För även om Ronaldo förstås inte ens hade nosat på startelvan så hade det nog kliat i Ten Hags byta in Ronaldo-fingrar i händelse av att United behövde ett mål i slutskedet. Nu får vi i en sådan händelse förlita oss till bättre spelare istället.

Den stora frågan inför matchen är hur Ten Hag formerar mittfältet. Casemiro är förstås given och det vore konstigt om Fred förpassades till bänken efter veckans insats. Ten Hag har också visat sig vara ovillig att ändra på det som fungerar.

Samtidigt har Christian Eriksen varit en av Uniteds absolut bästa spelare under säsongen. Så det skulle också vara ologiskt med dansken på bänken.

Alternativet som finns är att spela Eriksen som tia och flytta upp Bruno Fernandes i anfallet. Men det känns inte som ett huvudalternativ.