Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Chelsea
Förnedrade för ett år sedan, vad har vi lärt oss sedan dess?

Helgen avslutas med en toppmatch i den engelska fotbollen. Detta då Chelsea reser till Leigh Sports Village för match mot tabelltoppande Manchester United.

Storpublik väntas på söndagskvällen, med över 8000 biljetter sålda före helgen.

Inför matchen står United, Arsenal och Chelsea alla på 15 poäng. Chelsea har emellertid en match mer spelad, så det är de regerande mästarna som jagar på förhand. Utgången av matchen kommer att ge oss en stark indikation på var Uniteds damlag står den här säsongen.

Matchen kan bli den sista där Uniteds damlag spelar i vita shorts. Uniteds tränare Marc Skinner har bekräftat att diskussioner förs om att skifta till färgade shorts. Detta då många damspelare känner sig obekväma i vita shorts när de har mens.

Matchen, med avspark klockan 19.45, visas på Viaplay och V Sport Fotboll.

Läget i laget

Ona Batlle missade de senaste ligamatcherna på grund av hjärnskakning. Hon är tillbaka i träning nu och ska vara tillgänglig för spel. Även om Batlle har missat träning så utgår jag från att hon går direkt in i startelvan. Det kan argumenteras att den spanska ytterbacken är Uniteds bästa spelare och hennes frånvaro har tydligt påverkat Uniteds spel.

Startar Batlle så förpassas Maria Thorisdottir till bänken.

Alessia Russo gjorde comeback som inhoppare senast. Rimligen går Russo in i startelvan nu. Russo är helt enkelt för bra för att hållas utanför laget.

Det naturliga om Russo startar är att Nikita Parris flyttar till bänken. Alternativet är att Parris flyttar ut till höger och att Lucía García bänkas.

Ytterligare förändringar i startelvan skulle chocka.

Med Batlle förmodat tillgänglig igen är Aoife Mannion ensam Unitedspelare på frånvarolistan.

Kort om Chelsea

United har fem vunna och noll insläppta mål efter fem ligamatcher. Men med all respekt för våra tidigare motståndare så är det en helt ny nivå på motstånd som vi ställs mot nu. Chelsea har varit den engelska damfotbollens gigant de senaste åren. De har tre raka ligatitlar och dessutom fyra cuptitlar de tre senaste säsongerna.

Den här säsongen inledde Chelsea med en chockförlust borta mot Liverpool. Därefter har laget radat upp sju vinster i ligan och Champions League.

Samtidigt har vinsterna inte varit så övertygande som vi är vana med. West Ham, Everton och Brighton höll jämna steg med Chelsea i en timme och förra helgen hade de problem mot Aston Villa.

I matchen mot Villa var den gamla Unitedspelaren Lauren James segerorganisatör med två mål och en assist. James debutsäsong i Chelsea var tuff men nu tycks hon ha hittat rätt, så United måste definitivt se upp med den gamla lagkamraten.

En som vi inte behöver se upp med är Fran Kirby. Hon missar matchen på grund av sjukdom.

Kirby är ett avbräck för Chelsea men laget har offensiv talang i överflöd. Pernille Harder och Sam Kerr är världsklassanfallare. Kerr har gjort fem mål på de fem senaste matcherna mot United och Harder har tre mål på de matcherna. Laget har klass rakt igenom startelvan, där Erin Cuthbert och Guro Reiten är ytterligare spelare att se upp med.

Chelsea har en svensk trio. Magdalena Eriksson är lagkapten och given i startelvan. Johanna Rytting Kaneryd har hittills mest agerat inhoppare medan Zećira Musovic är reservmålvakt.

Tidigare möten

Chelsea har varit Uniteds allra svåraste motståndare. På sju möten i liga och cup har vi den hemska resultatraden 0-1-6 med 6-18 i målskillnad. Chelsea är det enda laget som United aldrig har besegrat.

Förra säsongen möttes lagen tre gånger, med idel vinster för Chelsea. Hemmamatchen förra året slutade med en hemsk 6-1-förlust, damlagets största förlust någonsin.

Det senaste mötet spelades i maj och var en betydligt jämnare affär. United tog då ledningen två gånger i första halvlek. Chelsea spelade emellertid för att säkra ligatiteln och efter paus satte de United på plats med tre mål på 20 minuter.

Så söndagskvällens match blir onekligen ett mycket tufft test för United. Samtidigt är det en utmärkt chans för United att visa att laget nu kan mäta sig med de bästa.

Manchester United – Chelsea

Turnering: Women’s Super League
Datum: 6 november
Avspark: 19.45
Teve: Viaplay