Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Cristiano Ronaldo
Efter den där intervjun var det bara att skicka honom så långt som möjligt

Manchester United meddelade under tisdagskvällen att Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan. Reaktioner på det? En och annan. Här går vi igenom vad redaktionen har att säga om beskedet. 

Manchester United meddelade på tisdagskvällen att man går skilda vägar med Cristiano Ronaldo. Dina spontana tankar?

Mikael Österdahl: Fantastiskt för Manchester United! Hans påverkan på United sedan han värvades förra året har varit entydigt negativ. Målen han har gjort har varit en nettoförlust för United. Elva spelare som spelar för United gör mer än Ronaldo och tio spelare som spelar för Ronaldo.

Jonathan Gren: Helt rätt beslut. Efter den intervjun var det omöjligt att ha kvar honom i klubben.

Gustav Brinck-Larsen: Att det var på tiden. Han skulle ju aldrig värvats in förra året, och det var ju otroligt synd för United att ingen klubb ville ha honom i somras. Men efter intervjun med Piers Morgan (som vi väl måste betrakta som en Unitedhjälte nu?) var det bara att skicka honom så långt som möjligt.

Peter A Lilja: Lugn och ro var nog första tanken. Så slipper vi all turbulens och allt som stör. Bra alltså!

Axel Klöfwer: Äntligen så är det över! Det är väldigt synd att det behövde sluta såhär men Cristiano Ronaldo är fortfarande en av klubbens största legender i mina ögon.

Elias Hallström: Att det gick snabbare än förväntat, och det är jag mycket tacksam för också. Vi har haft virus i klubben tidigare men det här tar priset. Den här soppan är hursomhelst ett tydligt tecken på att ingen kan sätta sig över klubben, då är du rökt.

Efter att den så omtalade intervjun mellan Ronaldo och Piers Morgan släpptes var det i det närmaste en självklarhet att portugisen skulle lämna. Gör United rätt som bryter kontraktet här och nu, utan att vi egentligen vet några vidare detaljer?

Mikael Österdahl: Egentligen tycker jag väl att United borde ha tagit det längre än så (det vill säga stämma honom för kontraktsbrott). Men rent pragmatiskt är det säkerligen rätt beslut.

Jonathan Gren: Ja, det är bara skönt att man fick det klart så pass tidigt så att man kan börja planera för framtiden.

Gustav Brinck-Larsen: Självklart. Nu verkar det ju i alla fall som att United inte kommer behöva betala Ronaldo något mer, och jag förutsätter att klubben sett över möjligheterna att få skadestånd eller dylikt från honom. Men att han skall bort från klubben direkt är ju en självklarhet.

Peter A Lilja: Jag tycker det med tanke på all distraktion och uttalandena om Ten Hag.

Axel Klöfwer: Helt rätt beslut. En spelare som bidrar med så mycket negativa rubriker måste man bli av med för att inte skada resten av truppen.

Elias Hallström: Ja, givetvis. Det är ett praktarsle-move av sällan skådat slag att krypa till den största slaskhinken av alla och smutskasta din arbetsgivare. Det var otvivelaktigt ett utstuderat drag av Ronaldo för att komma bort från United. Allt detta visar bara på vilken tragisk och liten människa han är.

Rent fotbollsmässigt står nu United med endast en renodlad forward i form av Anthony Martial. Hur mycket tror du det kommer påverka att Ronaldo nu är borta?

Mikael Österdahl: Även utan ersättare är jag övertygad om att det är positivt för United. För Ten Hag tycktes vara blind för hur ofantligt dålig Ronaldo faktiskt var när han väl spelade (med undantag för sig en halvtimme totalt). Utan Ronaldo tillgänglig måste någon annan spela och precis allt pekar på att det gynnar United.

Jonathan Gren: Inte mycket då han inte bidrog med någonting på planen när han spelade. Utöver Martial så har kan ju också Rashford spela på topp om det skulle behövas.

Gustav Brinck-Larsen: Hade vi två forwards innan? För spelaren med nummer 7 på ryggen som vandrat runt under säsongen har ju inte agerat anfallare. Men visst, en ny försteanfallare behöver ju värvas in, med tanke på att det ju inte finns någon garanti att Martial håller tillräckligt hög nivå.

Peter A Lilja: Tror snarast det kan sammansvetsa laget än mer. Räknar med att Fernandes höjer sig en nivå, att Rashford kommer fräsch från VM och att Garnacho tar nästa steg. Även Elanga behöver ta ett kliv. Det behöver såklart komma in någon mer oavsett.

Axel Klöfwer: Vi var redan väldigt tunna framåt och nu så finns det inget annat val än att ta in en ny forward i januari. Med tanke på Martials skadehistorik så kan vi mycket väl stå helt utan nia inför våren.

Elias Hallström: Kommer nog märkas på ett eller annat sätt, men om vi var i behov av en forward innan säsongen så blir det behovet inte mindre nu. Martial kan naturligtvis inte leda ensam (nej, jag ser inte Rashford som ett dugligt långsiktigt alternativ).

Erik ten Hag och Ronaldo tycks aldrig ha kommit särskilt bra överens. En lättnad för nederländaren att superstjärnan är borta?

Mikael Österdahl: Jag är övertygad om att Ten Hag hellre hade haft en motiverad Ronaldo att tillgå. Inte som startspelare men väl som reserv.

Jonathan Gren: Absolut. Det kan inte ha varit lätt att hantera en situation som denna, men jag tycker att han har skött det utmärkt.

Gustav Brinck-Larsen: En lättnad och en bekräftelse på att klubben satsar helt och fullt på honom.

Peter A Lilja: Sannolikt! Förhoppningsvis.

Axel Klöfwer: Det måste vara en lättnad. Ronaldo har gjort Ten Hags jobb mycket svårare än det redan var och det blir nog skönt att slippa all drama.

Elias Hallström: Ja, självklart. Ten Hag pratade i positiva ordalag om Ronaldo i inledningen av säsongen, vilket så klart är pliktskyldigt av en manager. Innerst inne måste väl alla ändå förstå att Ten Hag aldrig ville ha det här problemet över sig och laget.

Enligt statistiken är det ganska tydligt att United är ett bättre lag utan Ronaldo på planen. Hur tror du spelargruppen ställer sig till att 37-åringen lämnar?

Mikael Österdahl: De flesta blir nog lättade eller glada. Men det finns väl någon Dalot och typ en Garnacho som lite halvt avgudade honom och tyckte att det var häftigt att spela i samma lag.

Jonathan Gren: Tror att det är en lättnad för de flesta.

Gustav Brinck-Larsen: Min känsla är att Ten Hag fått ihop spelargruppen rätt bra redan, så min känsla är att en snubbe som mest agerat för sig själv vid sidan av nu försvinner. Men förmodligen har han varit en liten distraktion för spelarna, och att bli av med distraktioner är ju alltid positivt.

Peter A Lilja: Det är väl svårt att svara på den här frågan, ungefär som Zlatan och svenska landslaget. Jag trodde inte Ronaldo skulle ha den impact han hade förra säsongen. Därmed lite ambivalent, men att det var över i år kändes omgående när han uteblev från försäsong.

Axel Klöfwer: Jag tror att spelargruppen kommer att klara sig fint utan Cristiano med tanke på hur vi spelat utan honom. Det känns inte som att Ronaldo bidragit till den bästa stämningen utanför planen heller…

Elias Hallström: Den som inte känner någon form av lättnad ljuger. Kan omöjligen spela någon roll hur stor din vinnarmentalitet är om du bara spelar för dig själv.

Ditt bästa minne med Ronaldo i Unitedtröjan?

Mikael Österdahl: Som enskilt minne vill jag nog säga frisparken mot Portsmouth. Annars var det fantastiskt skoj att se honom spela säsongen 2006/07 och även den efterföljande säsongen (då han var betydligt mer produktiv men inte lika underhållande).

Jonathan Gren: Första matchen mot Newcastle där han gjorde två mål.

Gustav Brinck-Larsen: Från den här sejouren, inget. Ett misslyckande från start till mål, de mål han gjorde förra säsongen till trots.

Peter A Lilja: Svårt att peka ut något enskilt ögonblick faktiskt. Allt från den berömda frisparken mot Portsmouth till målet mot Brighton förra året får det bli.

Axel Klöfwer: Jag fick ju tyvärr inte uppleva glansdagarna i real-tid men tårarna efter CL-finalen i Moskva är en favorit. Jag var även enormt glad och exalterad när Ronaldo kom tillbaks förra året.

Elias Hallström: Då får vi backa till första sejouren. Det är ganska snävt, men hela händelsen summerade där och då att han var fullkomligt ostoppbar. Han drar in en frispark mot Bolton 2007/08, med kaptensbindeln, passerar George Best evighetslånga rekord för mål av en mittfältare i United (33), Peter Drury (vill jag minnas) utbrister: ”Magnificent! Is there any end to this boy’s talent?”. Att titta på det än idag kan ge rysningar, hur bränd han än må vara för mig.

Kommer du sakna Ronaldo i United?

Mikael Österdahl: Hahahahahhahahhahhahhahha!!! Jaha, det var en seriös fråga. Nej, verkligen inte. FÖRSVINN BARA!

Jonathan Gren: Nej.

Gustav Brinck-Larsen: Har aldrig kunnat svara ett ärligare nej någonsin.

Peter A Lilja: Nja, inte direkt. Nya tider väntar. Men synd att det slutar som det gör såklart. En saga utan lyckligt slut.

Axel Klöfwer: Jag kommer att sakna fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo.

Elias Hallström: Ett rungande nej!