Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Everton
Ett litet halmstrå att greppa

Imorgon kväll välkomnar Manchester Uniteds damlag Everton till Leigh Sports Village. Detta för en gruppspelsmatch i Ligacupen.

United har en utmärkt position i ligan men i Ligacupen går det inte alls lika bra. Inför de avslutande två matcherna är vi tvingade att lita till hjälp från andra klubbar. Ska United ha någon realistisk chans till avancemang krävs att Sheffield United imorgon tar poäng av Aston Villa, något som inte är uteslutet men osannolikt.

Om så sker kan United gå vidare med två trepoängare på de två sista matcherna. Mest troligt blir det i så fall en målskillnadsaffär med Everton, som rimligen tar tre poäng mot Durham i den avslutande omgången.

I teorin skulle United kunna gå vidare som bästa grupptvåa på åtta poäng. Men då krävs att Manchester City maximalt tar två poäng mot Liverpool och Leicester, vilket i stort sett är uteslutet.

Everton däremot har avgörandet i egna händer, efter fem poäng på de två inledande matcherna (oavgjorda matcher avslutas med straffläggning för en bonuspoäng). Fem poäng på de två avslutande matcherna garanterar avancemang.

Det är avspark imorgon klockan 20.00. Matchen visas gratis på FA Player och sändningen ska vara tillgänglig även i Sverige.

Läget i laget

Marc Skinner har, såvitt vi vet, en skadefri trupp att tillgå. Aoife Mannion är tillbaka i full träning men kommer att matchas i U21 innan hon är aktuell för spel i seniorlaget.

I Ligacupen brukar Skinner rotera i stort sett hela laget och med tanke på att chansen till avancemang är minimal förutsätter jag att han gör så ånyo.

Det betyder att vi kan skriva in Sophie Baggaley i mål samt Maria Thorisdottir och Aïssatou Tounkara i backlinjen. Unga vänsterbacken Jess Simpson satt på bänken i senaste Ligacupmatchen och skulle kunna tänkas gå in från start nu, även om det förmodligen är önsketänkande från undertecknad. Då United bara har sju försvarare i truppen och Mannion är indisponibel blir det en (om Simpson faktiskt får chansen) eller två från den ordinarie backlinjen som får komplettera.

Mittfältet utgörs sannolikt av Jade Moore, Vilde Boe Risa och Lucy Staniforth. Förhoppningsvis får vi se Grace Clinton som inhoppare. (Om jag tog ut laget skulle Clinton vara given i startelvan, men Skinners laguttagningar visar tydligt att hon är längst ner i hierarkin.)

Offensivt är det Martha Thomas, Lucía García, Adriana Leon och Rachel Williams som slåss om tre platser. I min värld är det givet att Williams borde vara den som ställs över. Skinner tycks dock inte ha något förtroende alls för Leon, så gissningsvis blir det kanadensiskan som får inleda på bänken.

Kort om Everton

Medan United roterar för fullt i cupen så är det troliga att Everton ställer upp med åtminstone en handfull ordinarie i startelvan. Detta beror kanske mer på att de har en tunnare trupp från början än att de prioriterar cupen högre. Med en god chans till avancemang kan det tänkas att de matchar ett än mer ordinarie lag imorgon.

I ligan ligger Everton åtta, med nio poäng på åtta matcher. Det är säkerligen sämre än de hade tänkt sig men alltjämt bättre än förra säsongens fiaskoartade tiondeplats (då pratades det på förhand om Everton som en utmanare om en Champions League-plats).

Målvakten Emily Ramsey är utlånad från United och torde inte få spela imorgon.

Jess Park är i Everton på lån från Manchester City. Med ett mål och en assists på åtta ligamatcher är Park poängbäst i laget. Hon har dessutom ett mål och en assists i Ligacupen så ska vi peka på en spelare att hålla koll på är det Park.

Annars är det mycket skandinaviskt i Everton, som har danske Brian Sorensen som manager. De har svenskt i form av Nathalie Björn och Hanna Bennison, norskt i form av Elise Stenvik samt de fyra danskorna Katrine Veje, Rikke Sevecke, Nicoline Sorensen och Karen Holmgaard.

Tidigare möten

Lagen möttes i Liverpool i ligan i slutet av oktober. Då vann United tämligen enkelt med 3-0, efter mål av Nikita Parris, Leah Galton och Hayley Ladd.

Historiskt har United ett enormt övertag på Everton, med resultatraden 9-1-1 och 25-6 i målskillnad. Den enda förlusten kom i Ligacupen i december 2020.

Manchester United – Everton

Turnering: FA Women’s League Cup
Datum: 7 december
Avspark: 20.00
Teve: FA Player

Res med oss till Manchester!